Δώστε χρόνο στη σχέση σας! Tips για τη καθημερινότητα του ζευγαριού.

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Είστε πολλά χρόνια με το σύντροφό σας; Είστε παντρεμένοι και οι υποχρεώσεις σας πνίγουν; Δεν ξέρετε πώς να έρθετε πάλι κοντά ; Τσακώνεστε με το που πάτε να συζητήσετε; Τότε σίγουρα η καθημερινότητα σας έχει επιβληθεί για τα καλά!

CoupleΠολλά ζευγάρια, ιδίως σε πολυετής σχέσεις ή αν υπάρχουν παιδιά, δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ή να βρουν χρόνο για τη σχέση τους σε μία καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Η καλή οργάνωση και η θέληση είναι το κλειδί για να βρει χρόνο ένα ζευγάρι να περάσει χρόνο μαζί.

1. Χρόνος: Βρείτε μέσα στη μέρα τουλάχιστον ένα μισάωρο μαζί. Μπορεί να είναι η ώρα του πρωινού πριν φύγετε για τη δουλειά. Φτιάξτε μαζί το πρωινό σας και πιείτε έστω αυτές τις 3 γουλιές καφέ παρέα. Δε φαντάζεστε πόσα μπορείτε να πείτε σε μισή ώρα. Αν έχετε παιδιά προτιμήστε αυτό το μισάωρο να είναι στο τέλος της ημέρας που τα παιδιά θα έχουν πάει για ύπνο. Καθίστε μαζί στο καναπέ, χωρίς να ανοίξετε την τηλεόραση, και συζητήστε για αυτά που έγιναν μέσα στη μέρα ή απλά παραμείνετε αγκαλιά χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας την ησυχία.

2. Έξοδος: Όταν η ζωή τρέχει και οι εβδομάδες κυλούν πολύ γρήγορα, τότε κοιτάμε πίσω και αναρωτιόμαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκαμε μόνοι, κάπου ωραία με το σύντροφο μας. Είναι πολύ εύκολο, ειδικά για τα ζευγάρια που ζούνε μαζί, να πέσουν στη παγίδα της συμβίωσης. Το ότι ζείτε με τον σύντροφό σας δε σημαίνει ότι τελικά τον βλέπετε και περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί του σε σχέση με το παρελθόν που δεν βρισκόσασταν κάτω από την ίδια στέγη. Πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο! Ακριβώς επειδή ξέρετε ότι θα συναντηθείτε σπίτι, η προσπάθεια σας να κλείσετε ραντεβού μαζί της/του μειώνεται, έως παύει να υπάρχει. Συμφωνείστε με τον/την σύντροφό σας ότι μία φορά το μήνα θα έχετε την ημέρα εξόδου σας όπου θα διαλέγετε μαζί, ή εναλλάξ, ένα μέρος που προτιμάτε για φαγητό ή ποτό οι δυο σας. Εάν μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένη μέρα του μήνα τότε αυτό θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στο να παραμείνετε συνεπής στην συμφωνία σας. Η αλλαγή περιβάλλοντος για ένα ζευγάρι και το κίνητρο να ντυθούν όμορφα και να περιποιηθούν τον εαυτό τους είναι κάτι που ανεβάζει τη διάθεση αλλά και ανανεώνει τη σχέση. Εάν δεν έχετε την πολυτέλεια απομάκρυνσης από το σπίτι, είτε για οικονομικούς είτε για οικογενειακούς λόγους, τότε κλείστε ραντεβού στο σπίτι! Στρώστε ένα όμορφο τραπέζι με κεριά, ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί, ντυθείτε όμορφα και δώστε ραντεβού στο σαλόνι! Εάν υπάρχουν παιδιά βάλτε τα για ύπνο ή ζητήστε από κάποιο συγγενή ή φίλο να τα φιλοξενήσει για μια νύχτα.

3. Συνήθως μιλά μόνο ο ένας; Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να μιλήσουμε και να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε για την ημέρα που πέρασε. Είτε εργάζονται και οι δύο, είτε ο ένας, έχουν και οι δύο το δικαίωμα να μιλήσουν για αυτά που νιώθουν και επιθυμούν. Αν στο ζευγάρι ο ένας μιλάει και ο άλλος σωπαίνει περιμένοντας στωικά πότε θα έρθει η σειρά του να μιλήσει και αυτό δε συμβαίνει ποτέ, τότε το ζευγάρι δεν επικοινωνεί απλά ο ένας μονολογεί. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει το ζευγάρι να συμφωνήσει το χρόνο που θα έχει ο καθένας να μιλήσει ώστε να μπορούν να έχουν ίση επικοινωνία. Μπορεί να ακούγεται αστείο να κρατάτε χρόνο στις συζητήσεις σας αλλά είναι εξίσου «αστείο» να μη μπορούν και οι δύο να μιλήσουν. Καθίστε λοιπόν σε ένα χώρο οι δυο σας και κάντε ασκήσεις όπου ο καθένας θα κρατάει χρόνο για τον άλλον και θα διακόπτει τον συνομιλητή του όταν θα έρχεται η σειρά του. Την ίδια ακριβώς άσκηση χρειάζεται να κάνει ένα ζευγάρι όπου μιλάνε και οι δυο συγχρόνως με αποτέλεσμα κανένας να μην ακούει τον άλλον. Οι ασκήσεις αυτές χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην θεραπεία ζεύγους παρουσία του θεραπευτή, μέχρι το ζευγάρι να κατανοήσει τι θα πει ίσως χρόνος.

4. Μιλάμε μόνο για προβλήματα: Ένα σύνηθες φαινόμενο που πολλά ζευγάρια βιώνουν και στο τέλος δεν συζητούν ποτέ για το τι νιώθουν. Τα προβλήματα υπάρχουν και δε θα πάψουν να μας κατακλύζουν καθημερινά. Βάλτε όριο στο χρόνο που δίνεται για τη επίλυση θεμάτων που προκύπτουν. Θέστε τα προβλήματα στο τραπέζι επιλέξτε για ποιο θα συζητήσετε και προσπαθήστε να μην πλατειάσετε ή υπεραναλύσετε αυτό που έχετε να αντιμετωπίσετε. Αφιερώστε συγκεκριμένο χρόνο και βάλτε ένα τέλος στη συζήτηση (π.χ. έχουμε 1 ώρα ελεύθερο χρόνο άρα θα μιλήσουμε για 20-30 λεπτά για τα πρακτικά ζητήματα και την υπόλοιπη ώρα θα χαλαρώσουμε παρέα).

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται αστεία και νιώθετε ότι δε θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε παραπάνω χρόνο με τον/την σύντροφό σας, δεν έχετε παρά να το δείτε σαν πρόκληση και να τα βάλετε στην καθημερινότητα σας!

 

 

Related Post

Leave a Reply