Οι σκέψεις που με βασανίζουν!

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Είναι οι άνθρωποι που φοβούνται να απομακρυνθούν από το σπίτι τους. Οι άνθρωποι που μπαίνουν στο μετρό και δε βλέπουν την ώρα να βγουν από το βαγόνι και να ανέβουν στη γη. Οι άνθρωποι που νιώθουν ταχυκαρδία, δύσπνοια, ζάλη… Αλυσιδωτές αντιδράσεις σωματικών συμπτωμάτων να συμβαίνουν στο σώμα τους, κρίση πανικού! Είναι εκείνοι που ντρέπονται να μιλήσουν σε μια παρέα και δε κάθονται ποτέ σε κεντρικό τραπέζι για να μην τραβήξουν την προσοχή και νιώσουν ότι τους κοιτάζουν όλοι. Είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από Αγχώδεις Διαταραχές και βιώνουν μια δύσκολη και μη λειτουργική καθημερινότητα.

Σκέψεις Άγχους

Ένας άνθρωπος που κάνει αγοραφοβικές αποφυγές, που δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί και ντρέπεται να βγει από το σπίτι, ή παθαίνει ανεξήγητες κρίσεις πανικού, δε βιώνει μόνο την δυσκολία των καθημερινών πρακτικών ζητημάτων, αλλά ζει και με τις καθημερινές σκέψεις οι οποίες στοιχειώνουν την κάθε του κίνηση και δεν τον αφήνουν να νιώσει ελεύθερος! Είναι οι διαρκείς σκέψεις φόβου για το καθετί που αισθάνεται ότι αν το κάνει θα του αυξήσει το άγχος.

Ο φόβος του φόβου είναι ένας φαύλος κύκλος που πολλές φορές μπαίνουν οι άνθρωποι όταν βιώσουν κάτι αρνητικό και επώδυνο στη ζωή τους και ειδικά αν αυτό επαναληφθεί ή η ένταση του ήταν τόσο μεγάλη που δε μπορούν με τίποτα να το ξεχάσουν. Έτσι δημιουργείται μία συνεχής σκέψη φόβου. Η σκέψη που συνοδεύει οποιαδήποτε απόφαση θελήσουν να πάρουν μέσα στη μέρα. Ο περισσότερος κόσμος δε θα σκέφτεται 1-2 μέρες πριν πώς θα καταφέρει να πάει σινεμά με τους φίλους του και πως θα νιώσει αν βρεθεί στην σκοτεινή αίθουσα γεμάτη από κόσμο. Δε θα κάνει σενάρια για πιθανές διεξόδους και δικλίδες ασφαλείας. Ένας άνθρωπος που πάσχει από Αγοραφοβία βασανίζεται για ώρες, για μέρες, με τη σκέψη του πως θα καταφέρει να κάνει πράξη κάτι που για τους περισσότερους είναι «αστείο». Όπως και για έναν άνθρωπο που πάσχει από Κοινωνική Φοβία και πρέπει να κάνει παρουσίαση στους συναδέλφους του και τους προϊσταμένους του στη μέση μιας κατάμεστης αίθουσας όπου όλοι θα τον κοιτούν και θα κρέμονται από τα χείλη του χωρίς να πάθει κρίση πανικού. Που δεν έχει κοιμηθεί μια εβδομάδα ώστε να βρει μια καλή δικαιολογία για να μην παρευρεθεί στην ομιλία του, με κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του. Ένας καθημερινός εφιάλτης!

Οι σκέψεις και η αγωνία που προκαλούν, είναι πολύ συχνά το πρώτο πράγμα από το οποίο ζητούν να απαλλαγούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές όταν επισκέπτονται έναν ειδικό. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι αυτές οι σκέψεις πηγάζουν από αποφυγές οι οποίες με τον καιρό ενισχύουν το φόβο του ατόμου και κατά συνέπεια αυξάνουν το άγχος του. Οι σκέψεις δεν γεννήθηκαν από μόνες τους αλλά από μία σειρά γεγονότων. Είναι ένας κύκλος που δε σταματά να σχηματίζεται, μεγαλώνει και φθείρει ψυχικά τους ανθρώπους αυτούς.

Ένας κρίκος της αλυσίδας του κύκλου πρέπει να κοπεί ώστε να σταματήσει η επανάληψη αυτή. Θέλει δύναμη και αποφασιστικότητα. Κίνητρο που είναι για το κάθε άνθρωπο ξεχωριστό.

Αναζητήστε μέσα σας το δικό σας κίνητρο, το δικό σας στόχο, που θα σας δώσει την ώθηση, την δύναμη να σπάσετε τα δεσμά, να απελευθερωθείτε και να απαλλαγείτε από το φόβο & το άγχος!

Επισκεφθείτε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας εξειδικευμένο στις Αγχώδεις Διαταραχές και με τη βοήθεια του αντιμετωπίστε ό,τι σας κρατάει μακριά από την ζωή!

 

 

Related Post

Leave a Reply