Πιστεύτε ότι η Ευφυΐα είναι ο βασικός παράγοντας για την Επιτυχία;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Μήνας Σεπτέμβριος. Μήνας για νέους στόχους, κυρίως επαγγελματικούς, ίσως νέα δεδομένα και μια καλή χρονική στιγμή, μετά την αποφόρτιση και ξεκούραση των καλοκαιρινών διακοπών, να κάνουμε μία γενική αναδρομή σε αυτά που μας βοήθησαν αλλα και μας δυσκόλεψαν την “χρονιά” που πέραςε. Κι εδώ θα σας θέσω ένα σημαντικό ερώτημα: Πιστεύτε ότι η ευφυΐα είναι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία; Ένα σκορ υψηλού IQ μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα και την επίτευξη του στόχου; Μήπως χρειάζονται άλλες δεξιότητες που τελικά ειναι πιο σημαντικές και από το πόσο έξυπνοι είμαστε;

Πρόσφατη έρευνα από το Stanford University και την ψυχολόγο Carol Dweck, έδειξε ότι ο καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας είναι η στάση μας απέναντι στα γεγονότα, στις εξελίξεις, στις ανατροπές. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το καθετί που συμβαίνει στην διαδρομή που ακολουθούμε προς την επίτευξη του στόχου, είναι αυτός που καθορίζει την επιτυχία. Κι εδώ η έρευνα ξεχωρίζει δύο τύπους ανθρώπων: αυτοί που έχουν ένα παγιωμένο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και αυτοί που επιλέγουν να δράσουν βάσει των εξελίξεων, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να μην “παγώσουν” όταν συναντούν εμπόδια ή η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως είχαν σχεδιάσει, αλλά να προσπερνούν.

Ο πρώτος τύπος, που συνήθως βλέπουμε στους ευφυείς ανθρώπους, ξεκινά με αυτοπεποίθηση και παραμένει σε δράση όσο τα πράγματα κυλούν χωρίς ανατροπές και εκπλήξεις και όλα μοιάζουν εύκολα και βάσει σχεδίου. Όταν όμως εμφανίζονται αναπάντεχα γεγονότα ή το άτομο καλείται να αλλάξει πλεύση, τότε ο παγιωμένος τρόπος με τον οποίον οι ίδιοι βλέπουν τον εαυτό τους και τον ρόλο τους, αλλά και τις καταστάσεις γύρω τους, λειτουργεί σαν ένας φράχτης που δεν τους επιτρέπει να ελιχθούν κι έτσι μπλοκάρουν νιώθοντας αβοήθητοι, χαμένοι και χωρίς ελπίδα.

Όλοι μας μπορεί να βρεθούμε σε μία ξαφνική κατάσταση που ανατρέπει τα δεδομένα και νιώθουμε μουδιασμένοι και ανήμποροι. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι πόσο γρήγορα και εύκολα θα βγούμε από αυτό το δυσάρεστο και απαισιόδοξο συναίσθημα και θα αναζητήσουμε νέα στρατηγική και αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Η αποτυχία είναι ένα δυσάρεστο συμβάν για όλους μας. Η αποτυχία όμως είναι ένα μάθημα του λάθους, είναι η δοκιμή που μας έδειξε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια άλλη οδό και όχι ο λόγος να σταματήσουμε να προσπαθούμε. 

Η αλλαγή δεν είναι μια κατάσταση που οι περισσότεροι αποδέχονται με ευκολία. Είναι όμως αναμφισβήτητα κομμάτι της ζωής μας και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να την αντιμετωπίζουμε με περιέργεια και όχι με φόβο και παραίτηση.

 

Related Post

Leave a Reply