You are currently viewing Διαταραχή πανικού ή κρίση πανικού;

Διαταραχή πανικού ή κρίση πανικού;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Διαβάζοντας το τίτλο θα αναρωτιέστε ‘Μα, ποια είναι η διαφορά;’. Και πολύ λογικό καθώς η λέξη ‘πανικός’ όπου κι αν τη διαβάσετε θα σας παραπέμψει στις κρίσεις πανικού. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η διαφορά τους.

Panic

Η Κρίση Πανικού είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο μπορεί να επαναλαμβάνεται στη ζωή ενός ανθρώπου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να έχουν να κάνουν με μία αγχώδη διαταραχή την οποία «συνοδεύουν», ή να είναι μεμονωμένες κρίσεις πανικού που συμβαίνουν ανά μακρινά χρονικά διαστήματα ή κατ’ επανάληψη σε σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. μέσα σε 1 μήνα).

Ας πάρουμε την πρώτη περίπτωση. Στην περίπτωση που οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν σαν αποτέλεσμα υψηλού άγχους λόγω μιας αγχώδης διαταραχής π.χ. της Αγοραφοβίας, τότε λέμε ότι το άτομο πάσχει από Αγοραφοβία με κρίσεις πανικού. Αυτό σημαίνει ότι οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται στις καταστάσεις που αγχώνουν το άτομο βάση της Αγοραφοβίας του και όχι σαν αποτέλεσμα γενικού άγχους. Αν λοιπόν εγώ έχω αγοραφοβία και αυτό που με φοβίζει, άρα και με αγχώνει, σαν κατάσταση περισσότερο απ’ όλα είναι το να βρεθώ στο Mall, Σάββατο περιμένοντας στην πολυπληθή ουρά του σινεμά για να βγάλω εισιτήρια και πάθω κρίση πανικού, τότε αυτό σημαίνει ότι ο πανικός μου συνοδεύει την αγοραφοβία μου σαν αποτέλεσμα του άγχους μου. Άρα οι κρίσεις πανικού μου δεν συμβαίνουν αυθαίρετα όπου κι αν βρίσκομαι αλλά συνδυάζονται με την συγκεκριμένη φοβία που έχω.

Στη δεύτερη περίπτωση των μεμονωμένων κρίσεων πανικού που ανέφερα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τη συχνότητα των κρίσεων πανικού και τη πηγή τους. Οι κρίσεις πανικού που δεν οφείλονται σε κάποια άλλη αγχώδη διαταραχή, όπως προανέφερα, δηλαδή δεν συσχετίζονται με κάποιον συγκεκριμένο φόβο αλλά εμφανίζονται άξαφνα (εκεί που περπατάμε αμέριμνοι, την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση ή ακόμα και όταν κοιμόμαστε) και επαναλαμβάνονται σε κοντινά χρονικά διαστήματα μας οδηγούν διαγνωστικά σε αυτό που ονομάζουμε Διαταραχή πανικού.

!Μη βιαστείτε όμως να βγάλετε το συμπέρασμα ότι έχετε Διαταραχή Πανικού επειδή είχατε μια μεμονωμένη κρίση πανικού πριν από κάποιους μήνες. Η συχνότητα πρέπει να είναι πιο συχνή και κοντινή και είναι στο χέρι του ειδικού να κρίνει και να διαγνώσει την κατάσταση σας.!

Η Διαταραχή Πανικού είναι και αυτή μία διαταραχή άγχους, η οποία επικεντρώνεται στο άγχος του ατόμου μήπως επαναληφθεί μία ακόμη κρίση πανικού και όχι εστιασμένη σε ένα συγκεκριμένο φοβογόνο ερέθισμα όπως συναντάμε στην Αγοραφοβία, ή στις Ειδικές Φοβίες (π.χ. φοβία ζώων, φοβία αίματος, κ.α.) ή στην Κοινωνική Φοβία.

Στη περίπτωση που νιώθετε ότι βιώνετε μία κατάσταση όπως οι παραπάνω, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εξειδικευμένο σε θέματα Αγχωδών Διαταραχών που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την καθημερινότητα σας και να απαλλαγείτε από τους φόβους σας όποιοι κι αν είναι αυτοί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση