Internet+Ασφάλεια για γονείς και παιδιά

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Και σε ποιον δεν αρέσει να σερφάρει στο διαδίκτυο! Γρήγορες εικόνες, ποικιλία θεματολογίας, εξέλιξη, τεχνολογία, φίλοι, κοινωνικά δίκτυα, που σε κάνουν «διάσημο» και «κοινωνικά αποδεκτό» με ένα like, και ότι μπορείς να φανταστείς με ένα κλικ στην οθόνη σου!

Φανταστείτε πόσο συναρπαστικός είναι αυτός ο κόσμος για ένα παιδί! Από την προεφηβική ηλικία, που πλέον έχουν μάθει να διαχειρίζονται τον υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια, μέχρι την εφηβεία που δεν νοείται ένας έφηβος να μην έχει λογαριασμό στο facebook και που διψάει να μάθει καινούρια πράγματα και να πειραματιστεί σε νέους τομείς της ζωής του βιώνοντας την αγκαλιά του δικού του κοινωνικού συνόλου σαν επιβεβαίωση της ύπαρξής του.

internet & kids

Και ναι έφηβοι! Είναι συναρπαστικό και εξαιρετικά δελεαστικό το να ανακαλύπτεις το facebook, το twitter, το instagram και όλα τα δίκτυα που σε κάνουν μέλος μιας παγκόσμιας παρέας με ατελείωτες ευκαιρίες πληροφόρησης, γνωριμιών και ωραίων εικόνων.

Έχεις βάλει στόχο να αυξήσεις κατά πολύ τους φίλους σου, μανιωδώς θα έλεγα, χωρίς να σκέφτεσαι όμως το κόστος της επιλογής αυτής. Άραγε στον πραγματικό κόσμο θα μίλαγες στον δρόμο σε όποιον σε χαιρέταγε; Θα έδινες το τηλέφωνό σου ή διεύθυνσή σου σε κάποιον που σου μίλησε στο λεωφορείο ή μέσα σε ένα μαγαζί; Τα κοινωνικά δίκτυα είναι το ίδιο επικίνδυνα με τη ζωή εκεί έξω! Το έχεις σκεφτεί ποτέ αυτό;

Και λες στον εαυτό σου: Έλα μωρέ! Υπερβολές των μεγάλων! Πόσο μπορεί να κινδυνέψω από κάποιον που απλά μου μιλάει στο internet και δε θα συναντήσω ποτέ; Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σε προσεγγίσουν δεν θα σε αφήσουν να καταλάβεις από την αρχή τις διαθέσεις τους. Θα σε κάνουν να τους εμπιστευτείς. Θα σε κάνουν να νιώσεις ότι κανείς δε σε καταλαβαίνει όπως εκείνοι. Θα σε κάνουν φίλο/η τους και θα «χτυπήσουν» τις δικές σου ανασφάλειες ώστε να τους ανοιχτείς και να τους βάλεις όλο και περισσότερο στη ζωή σου. Δε θα καταλάβεις για πότε θα σου ζητήσουν τον αριθμό της κάρτας των γονιών σου, την διεύθυνσή σου, το τηλέφωνο του σπιτιού σου, πληροφορίες για την καθημερινότητα της οικογένειας σου, αλλά και την επιθυμία να τα πείτε από κοντά, αφού θα μιλάτε ήδη για αρκετό καιρό.

Σκέψου καλά!
• Τον γνωρίζω από κάπου; Έχουμε κοινούς φίλους; Κοινά ενδιαφέροντα και κοινή ηλικία; Γιατί ένας μεγαλύτερος ηλικιακά άνθρωπος να θέλει να βγει μαζί μου; Τι θέλει από μένα; Είμαι έτοιμος/η να του το προσφέρω;
• Που με βρήκε; Γιατί διάλεξε εμένα; Σε τι μπορεί να αποσκοπεί; Πως γνωρίζω ότι μου έχει δώσει τα αληθινά του στοιχεία; Μήπως μου λέει ψέματα; Μπορώ να το διαπιστώσω αυτό; Όταν του κάνω προσωπικές ερωτήσεις μου απαντά;
• Τι ξέρει για μένα; Πως θα μπορούσε όλα αυτά που του έχω πει να τα συνδυάσει και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μου; Μήπως του έχω πει πράγματα που αν τα ‘λεγα στους γονείς μου θα ντρεπόμουν ή θα ήξερα ότι δε θα τα έβρισκαν σωστά. Γιατί τα λέω σε αυτόν; Ποιος είναι για να του πω σκέψεις μου και κομμάτια της ζωής μου που δε θα έλεγα ούτε στους γονείς μου;
Θα νιώσεις ξεχωριστός/η αλλά μήπως όλο αυτό είναι ψεύτικο; Μήπως να μιλήσεις σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι για να είσαι πιο ασφαλής;

Γονείς! Φυσικά και δεν έχουν μόνο τα παιδιά σας την ευθύνη των πράξεών τους. Για να συνειδητοποιήσει ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας την βαρύτητα όλων των παραπάνω θα πρέπει σαν γονιός να σταθείτε δίπλα του και να ανακαλύψετε μαζί τον διαδικτυακό κόσμο, καθώς και να το βοηθήσετε να αναπτύξει την κριτική του σκέψη σε ότι συναντά. Να συζητάτε με το παιδί σας συχνά για τους κινδύνους αλλά και για τι είδους χρήση κάνει στο internet και να απαντάτε διαρκώς στα οποιαδήποτε ερωτήματα που έχει το παιδί σας. Τα παιδιά πλέον γνωρίζουν πολλά περισσότερα από εσάς για το διαδίκτυο! Μάθετε τι ανακαλύπτουν και έχετε του νου σας σε αυτά που μπορεί να το βλάψουν.

Γίνεται σύμμαχοι και όχι εχθροί! Περνάει το παιδί σας πολλές ώρες στο internet(=facebook); Τα όρια δεν είναι μόνο για τις πρώτες ηλικίες των παιδιών, αλλά και για την εφηβεία. Συμφωνείστε από το παιδί σας ποια ώρα της ημέρας (ιδανικά 1.5-2 ώρες) θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αφού φυσικά έχει ολοκληρώσει τις σχολικές του υποχρεώσεις και παραμείνετε αυστηρή σε αυτό ότι κι αν συμβεί.

Χρήσιμα links:

internet-safety.sch.gr: Επισκεφθείτε τη σελίδα Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για όλη την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς, όπου θα βρείτε πληροφορίες για όλα τα ζητήματα ασφάλειας στο κυβερνοχώρο.

Saferinternet.gr: Επίσης οδηγός διαδικτυακής ασφάλειας για γονείς, παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, με σεμινάρια-webinars, όπου συζητούνται ενδιαφέροντα ζητήματα ασφάλειας για όλους.

cyberkid.gov.gr: Μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και αφορά την ενημέρωση και εξοικείωση παιδιών ηλικίας έως 12 ετών και τους γονείς τους, μέσα από παιχνίδια αλλά και παραδείγματα κινδύνων που μπορεί τα παιδιά να αντιμετωπίσουν.

Αφήστε μια απάντηση