You are currently viewing Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους

Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους δεν εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο φοβογόνο ερέθισμα, αλλά είναι ένα γενικό άγχος που βιώνει το άτομο στη καθημερινότητα του.

Οι άνθρωποι που βιώνουν διαρκώς άγχος χωρίς κάποιο εμφανή ερέθισμα έχουν αγωνία για οτιδήποτε υπάρχει στην καθημερινότητα τους και είναι συγκεντρωτικοί ακόμα και όταν γνωρίζουν ότι έχουν ανθρώπους που προσφέρονται και μπορούν να τους βοηθήσουν. Αγωνιούν για το αν ο σύζυγος θα φτάσει καλά στη δουλειά, για το αν τα παιδιά θα χτυπήσουν στο σχολείο την ώρα του παιχνιδιού, για το αν ο ίδιος θα προλάβει τις δουλειές που έχει να κάνει μέσα στην ημέρα. Αγχώνεται πάντα περισσότερο από το αναμενόμενο και είναι σε μία συνεχή νευρικότητα, ένταση, ενόχληση και δυσκολία να ηρεμήσει. Πολύ συχνά δε μπορεί να συγκεντρωθεί, το μυαλό του είναι κενό και δε μπορεί να σκεφτεί ή θυμηθεί. Η κόπωση που νιώθουν συχνά αυτοί οι άνθρωποι είναι διαρκής και μεγάλη και σε γενικές γραμμές δεν έχουν ομαλό ύπνο καθώς είτε δε καταφέρνουν να κοιμηθούν, είτε η διάρκεια και ποιότητα του ύπνου τους δεν είναι ικανοποιητική. Επίσης παρατηρείται ένταση στους μύες κάτι που προκαλεί ακόμα περισσότερη σωματική κούραση.

Gen Anx Dis

Η γενικευμένη και μόνιμη αυτή κατάσταση εμποδίζει το άτομο από το να ζήσει τη καθημερινότητα του σε κανονικούς ρυθμούς, χωρίς άγχος. Το άτομο έχει την αίσθηση ότι δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει ότι έχει προγραμματίσει να κάνει μέσα στην ημέρα, αυτή τη σκέψη τον αγχώνει ακόμα περισσότερο και η νευρικότητα εντείνεται. Αυτό επηρεάζει τις σχέσεις του καθώς ο χρόνος δεν είναι ποτέ επαρκής για τους φίλους, τους συγγενείς, τους συντρόφους του. Έτσι οι προσωπικές/κοινωνικές επαφές του μειώνονται έως παύουν. Ο γάμος ή η σχέση του αρχίζει να χάνει τον χρόνο που της αντιστοιχούσε άρα και φθίνει με κίνδυνο να διακοπεί. Στη περίπτωση που το άτομο είναι γονιός ενδέχεται να μεταφέρει το άγχος και τη νευρικότητα στα παιδιά του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και στην μεταξύ τους σχέση αλλά και στη ψυχική ηρεμία των ίδιων των παιδιών.

Η εργασία, ενδεχομένως, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί στη καθημερινότητα καθώς προκαλεί αύξηση του άγχους κι έτσι το άτομο με Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους μπορεί να επιλέξει να παραιτηθεί από τα εργασιακά του καθήκοντα στη προσπάθεια του να μειώσει την ένταση που βιώνει.

Στην περίπτωση που αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, ή κάποιο γνωστό σας πρόσωπο, σε αυτά που διαβάσατε παραπάνω, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εξειδικευμένο σε θέματα αγχωδών διαταραχών. Μαζί θα δουλέψετε πάνω σε λύσεις και στόχους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε με περισσότερη ηρεμία και οργάνωση την καθημερινότητα σας, να βελτιώσετε τον ύπνο σας αλλά και να επαναπροσδιορίσετε τον εαυτό σας και το σώμα σας σε λειτουργικό επίπεδο για εσάς και το περιβάλλον σας.

Μην αφήνετε το άγχος να κατακλύζει τη ζωή σας!

 

 

Αφήστε μια απάντηση