Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Στη ζωή όλων μας μπορεί να τύχει να βιώσουμε κρίσεις πανικού (ταχυκαρδία, ζάλη, τρέμουλο, εφίδρωση, βαρύ κεφάλι, απώλεια ελέγχου, μούδιασμα, δύσπνοια, κ.α.). Κάποιος που παθαίνει μία κρίση πανικού σήμερα και άλλη μία σε ένα χρόνο δε θα πρέπει να θορυβηθεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να το συζητήσει με τον εαυτό του και να ερευνήσει μέσα του την πηγή που προκάλεσε την κρίση, ώστε να βάλει τα πράγματα σε μία ρεαλιστική βάση και να δώσει μια λογική εξήγηση σε αυτό που συνέβη.
Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δυο κρίσεων πανικού αλλά και το κατά πόσον το άτομο σκέφτεται και αγχώνεται σε αυτό το μεσοδιάστημα μήπως ξανανιώσει τα ίδια σωματικά συμπτώματα, είναι δυο βασικά κριτήρια για να διερευνήσει περισσότερο με έναν ειδικό το κατά πόσον η επανάληψη αυτή πρέπει να τον ανησυχεί. Όταν μία κρίση πανικού επαναλαμβάνεται σε διάστημα λίγων ημερών έως και μήνα, ενώ στο μεταξύ το άτομο φοβάται και αγχώνεται μήπως ξαναπάθει μια κρίση και προσαρμόζει την καθημερινότητα του ώστε να μην προκαλέσει τα σωματικά συμπτώματα του άγχους του, τότε είναι βέβαιο ότι κάποιο βαθύτερο αίτιο κρύβεται από πίσω.
Ο κύριος φόβος που κρύβεται πίσω από τις κρίσεις πανικού είναι διαφορετικός για το κάθε άνθρωπο. Στην περίπτωση που οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν πάντα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, κάτω από τις οποίες βρίσκεται το άτομο εκείνη τη στιγμή, τότε η ύπαρξη τους οφείλεται πιθανά σε κάποια αγχώδη διαταραχή όπως η Αγοραφοβία, η Κοινωνική φοβία, οι Ειδικές φοβίες, κ.α. Αν όμως οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν αναπάντεχα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο μπορεί να λειτουργεί σαν φοβογόνο ερέθισμα, τότε μιλάμε για την Διαταραχή Πανικού.
Η Διαταραχή Πανικού χαρακτηρίζεται από κρίσεις πανικού που ξεκινούν αναπάντεχα, ακόμα και όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, και δε μπορεί άμεσα και ξεκάθαρα να αιτιολογηθεί η ύπαρξη τους. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού αρχίζουν και επηρεάζουν τη ζωή του ατόμου το οποίο αλλάζει την καθημερινότητα του προκειμένου να αποφύγει τα σωματικά συμπτώματα που του προκαλούνται κατά τη διάρκεια μίας κρίσης. Αυτό εξελίσσεται σε μια γενίκευση και καταλήγει να επηρεάσει σημαντικά κομμάτια της ζωής του ατόμου όπως την εργασία του, τις σχέσεις με τους φίλους του και με την οικογένεια, αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικές επαφές του. Ο φόβος και το άγχος κάνουν το άτομο εσωστρεφή, το βάζουν σε ένα μόνιμο stress, κάτι που μπορεί στη πορεία να δημιουργήσει και άλλες φοβίες και αποφυγές.
Είτε στην περίπτωση της Διαταραχής Πανικού, είτε στο ενδεχόμενο κάποιας άλλης Φοβίας που συνοδεύεται από κρίσεις πανικού, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στις αγχώδεις διαταραχές και να μπείτε σε θεραπεία ώστε να επαναφέρετε τη ζωή σας στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.
Δείτε όλες τις υπηρεσίες της Ψυχολόγου Ίριδας Κρέμερ εδώ.