Οι παρακάτω ερωτήσεις στάλθηκαν στη κατηγορία ‘Ρωτήστε τον Ειδικό‘ που βρίσκεται στο μενού της Αρχικής σελίδας του Lifemade.gr. Τα ερωτήματα έχουν επαναδιατυπωθεί εξολοκλήρου, καθώς και προσωπικά στοιχεία που είχαν δοθεί από τον αποστολέα έχουν αφαιρεθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανωνυμία του προσώπου που ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας.
Η σύντροφός μου έχει παιδιά από τον γάμο της αλλά έχει χωρίσει εδώ και 3 χρόνια. Θέλουμε να ζήσουμε μαζί. Μπορεί ο πατέρας των παιδιών να κινηθεί νομικά ώστε να μην πραγματοποιηθεί αυτή η συμβίωση;
Η μητέρα έχει, προφανώς, την προσωρινή, τουλάχιστον, γονική μέριμνα των παιδιών είτε μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού είτε μέσω δικαστικής αποφάσεως. Συνεπώς, έχει κάθε δικαίωμα να προσδιορίσει τον τόπο κατοικίας των ανήλικων παιδιών της. Εάν ο πατέρας διαφωνεί, δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή την συμβίωση. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να ζητήσει δικαστικά την ανάληψη της γονικής μέριμνας των παιδιών από τον ίδιο, με το αιτιολογικό της μη ορθής ανατροφής των παιδιών από τρίτο πρόσωπο. Αν δικαιωθεί από το δικαστήριο (το οποίο θα ακούσει προηγουμένως την άποψη των παιδιών, εφ’ όσον η ηλικία αυτών υπερβαίνει τα 10 έτη), τότε είναι εκείνος που θα προσδιορίζει την κατοικία των παιδιών. Εννοείται ότι η σύντροφος είναι ελεύθερη να επιλέξει τον τόπο διαμονής της.
Ελευθέριος Κρέμερ
Νομικός
Χρησιμοποιώ το μετρό για να πάω στη δουλειά μου εδώ και 3 χρόνια. Το τελευταίο χρόνο πιάνω τον εαυτό μου όλο και περισσότερο να νιώθω άβολα καθώς κατηφορίζω προς την αποβάθρα και βιώνω μεγάλη δυσκολία όσο βρίσκομαι μέσα στο τραίνο με τον κόσμο γύρω μου. Τι μου συμβαίνει; Τι να κάνω για να σταματήσει αυτή η δυσκολία;
Υποθέτω ότι η δυσφορία μάλλον υπάρχει και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητας σας αλλά δεν σας έχει προβληματίσει τόσο γιατί δεν στέκεται εμπόδιο σε πράγματα που θεωρείτε εσείς σημαντικά, όπως είναι η μετακίνηση προς την εργασία σας. Αν τα σωματικά συμπτώματα που βιώνετε είναι ταχυκαρδία, ζάλη, τρέμουλο, ιδρώτας, βάρος στο στήθος και γενικότερη δυσκολία, όπως λέτε, όσο πλησιάζετε στη αποβάθρα αλλά και στο τραίνο, αυτό σημαίνει ότι το άγχος σας έχει μετατρέψει μια καθημερινή σας δραστηριότητα σε πηγή φόβου. Αυτό πιθανότατα έχει ξεκινήσει από κάποιο γεγονός, ή/και αθροιστικά γεγονότα στη ζωή σας. Οι ενδείξεις που αναφέρετε παραπέμπουν σε Αγοραφοβία ή Κοινωνική Φοβία ή πιθανόν έναρξη Διαταραχής πανικού. Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορεί να δοθεί έτσι απλά διάγνωση χωρίς καλή λήψη ιστορικού σας από ειδικό. Επίσης θα πρέπει να παρατηρήσετε για πόσο χρονικό διάστημα σας συμβαίνει αυτό. Αν περνάτε μια φάση έντονου stress στη δουλειά σας ή τη προσωπική σας ζωή το τελευταίο μήνα τότε ίσως όταν τα πράγματα ηρεμήσουν να υποχωρήσει και η δυσφορία που νιώθετε. Αν όχι τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εξειδικευμένο στις Αγχώδεις Διαταραχές που θα σας βοηθήσει σταδιακά να ξεπεράσετε τη φοβία και το άγχος σας.
Για την ώρα καλό θα ήταν να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το μετρό και να θυμάστε ότι αυτή η διαδρομή είναι μία διαδρομή που κάνετε εδώ και πάρα πολύ καιρό και τίποτα κακό δεν έχει συμβεί. Προσπάθησε λοιπόν να συνομιλήσετε με τον εαυτό σας και να βάλετε τα πράγματα σε μία λογική βάση πατώντας πάνω στη δική σας προηγούμενη εμπειρία στη μετακίνηση σας όπως την ζούσατε πριν αρχίσει η δυσκολία σας.
Ίρις Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Εάν επιθυμείτε κι εσείς να επικοινωνήσετε με κάποιον από τους συνεργάτες μας και να σας δοθεί η συμβουλή του ειδικού στο ερώτημα σας, τότε απλά συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας στην κατηγορία ‘Ρωτήστε τον Ειδικό‘ και θα λάβετε τη προσωπική απάντηση στο e-mail σας.
Καλως ήλθατε στο Lifemade.gr!