You are currently viewing Μας ρωτάτε, σας απαντάμε!

Μας ρωτάτε, σας απαντάμε!

  • Post author:
  • Post category:Q&A
  • Post comments:0 Comments

Οι παρακάτω ερωτήσεις στάλθηκαν στη κατηγορία ‘Ρωτήστε τον Ειδικό‘ που βρίσκεται στο μενού της Αρχικής σελίδας του Lifemade.gr. Τα ερωτήματα έχουν επαναδιατυπωθεί εξολοκλήρου, καθώς και προσωπικά στοιχεία που είχαν δοθεί από τον αποστολέα έχουν αφαιρεθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανωνυμία του προσώπου που ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας.

Q&AVI

Ψυχολογία

Το τελευταίο καιρό έχω κλειστεί αρκετά μέσα στο σπίτι. Βγαίνω μόνο με τους φίλους μου και όταν μου λένε να πάμε σε club με μεγάλη παρέα λέω όχι. Δε μου είναι ευχάριστο να πηγαίνω σε καφέ και σε bar που πηγαίναμε και στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου κάθομαι πίσω πίσω μόνος μου για να νιώθω πιο ήρεμος. Τις προάλλες ήρθε μια κοπέλα στη παρέα μας, η αδελφή ενός φίλου. Πολλή όμορφη κοπέλα. Δεν ήξερα ότι θα έρθει μαζί μας και με το που έκατσε στο τραπέζι δίπλα μου, μου κοπήκανε τα πόδια! Ίδρωσα και δε μπορούσα να μιλήσω. Σηκώθηκα να πάω δήθεν στη τουαλέτα γιατί η καρδιά μου θα έσκαγε και μετά από λίγο έφυγα! Έπαθα το ίδιο, αλλά λιγότερο έντονα, όταν πήγα στα γενέθλια του ξαδέλφου μου και ξαφνικά άρχισε να μαζεύεται πολύς κόσμος. Ίδρωσα και ήθελα να φύγω. Δε μου ‘χει ξανασυμβεί ποτέ αυτό. Γενικά είμαι ντροπαλός αλλά δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τον κόσμο. Τι μου συμβαίνει; Μήπως έχω αγοραφοβία;

Τα σωματικά συμπτώματα της εφίδρωσης, της ταχυκαρδίας και της γενικότερης αναστάτωσης που νιώθεις σχετίζονται με το άγχος που βιώνεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ακούγεται ότι έχεις αρχίσει να κάνεις «εκπτώσεις» στη ζωή σου και να μειώνεις την κοινωνικότητα σου, περιορίζοντας την μόνο σε ανθρώπους που νιώθεις ασφάλεια κι αυτό φαίνεται να σε ενοχλεί. Τα νέα πρόσωπα, όπως η κοπέλα, σε φοβίζουν ειδικά αν είναι τόσο όμορφα όσο λες… Η γενικότερη δυσκολία σου με τον κόσμο και με τα πολυσύχναστα μέρη, που άλλοτε πήγαινες χωρίς κανένα πρόβλημα και άγχος, ακούγεται να σχετίζεται περισσότερο με την δική σου έκθεση σε πολλά άγνωστα άτομα παρά στο άγχος που θα είχε ένας άνθρωπος με αγοραφοβία. Αν λοιπόν νιώθεις άβολα με κόσμο που δε γνωρίζεις, δυσκολεύεσαι και σε πιάνει άγχος και πανικός όταν η προσοχή και τα βλέμματα της παρέας στρέφονται προς τα εσένα και κάνεις ότι μπορείς για να περάσεις απαρατήρητος, τότε σημαίνει ότι αναπτύσσεις Κοινωνική Φοβία (ή αλλιώς Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους). Η Κοινωνική Φοβία «χτυπάει» την κοινωνικότητα σου, την δυνατότητα να ξεκινήσεις και να αναπτύξεις νέες φιλίες, γνωριμίες και σιγά σιγά το άγχος αυτό σε αποκλείει από οτιδήποτε καινούριο και άγνωστο σε προσωπικό και επαγγελματικό/φοιτητικό επίπεδο. Με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας εξειδικευμένου στις αγχώδεις διαταραχές θα μπορέσεις να ξεπεράσεις το πρόβλημα σου.

Ίρις Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

 

Λογοθεραπεία

Το παιδί μου κάνει λογοθεραπεία τους 4 τελευταίους μήνες. Δεν λέει πολλά γράμματα με αποτέλεσμα η ομιλία του ακόμα να ακούγεται «μπεμπεκίστικη». Του χρόνου θα πάει πρώτη δημοτικού και θέλω να έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα θέματα σχετικά με την ομιλία του. Αν μας παίρνει τόσο καιρό να κάνουμε ένα γράμμα πώς θα προλάβει να είναι έτοιμη μέχρι τον Σεπτέμβριο;

Καταλαβαίνω την ανησυχία σας σχετικά με την ετοιμότητα του παιδιού σας να παρακολουθήσει χωρίς δυσκολίες την πρώτη δημοτικού. Έχουμε επισημάνει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, για να αποφεύγονται αυτού του είδους τα προβλήματα. Για την κατάκτηση των φωνημάτων, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι το παιδί να καταφέρει να εισάγει το φώνημα στον αυθόρμητο λόγο. Για τον ορισμό του χρονικού διαστήματος που θα πρέπει να παραμείνετε στο κάθε φώνημα καθορίζεται από το ίδιο το παιδί, δηλαδή πόσο γρήγορα ή πόσο αργά αφομοιώνει, από τις πόσες φορές παρακολουθεί συνεδρίες λογοθεραπείας, αλλά και κατά πόσο κάνετε τις ασκήσεις που σας δίνει ο λογοθεραπευτής στο σπίτι. Θεωρώ, πως ο θεραπευτής έχει συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο για την επίτευξη των στόχων. Όμως, μπορεί ο χρόνος να μην φτάσει και να χρειαστεί να συνεχίζει τις συνεδρίες λογοθεραπείας και κατά τη διάρκεια της πρώτης δημοτικού.

Ευαγγελία Γιαννακοπούλου
Λογοθεραπεύτρια

 

 

Αφήστε μια απάντηση