You are currently viewing Μιλάτε πολύ γρήγορα και δε σας κατανοούν;

Μιλάτε πολύ γρήγορα και δε σας κατανοούν;

Από την Ευαγγελία Γιαννακοπούλου – Λογοθεραπεύτρια

«Μιλάς γρήγορα και δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να μου πεις. Μίλα πιο αργά» είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες κατά καιρούς.

Fast talk

Τι είναι όμως η ταχυλαλία;

Η ταχυλαλία (cluttering) είναι μια διαταραχή της ομιλίας όπου χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ομιλίας. Ο Arnold τονίζει ότι στην περίπτωση της ταχυλαλίας ο λόγος είναι ορμητικός, βιαστικός και ακατανόητος. Όπως επίσης, ο Luchsinger συμπληρώνει πως λόγω της επίσπευσης – συντόμευσης της ομιλίας, έχουμε ελλιπή, παραποιημένη, ακανόνιστη και ασαφή προφορά φθόγγων, συλλαβών και λέξεων.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζουν:

Αλλοιώσεις στον ρυθμό και την άρθρωση
Κάνουν αντικαταστάσεις ή παραλείψεις φωνημάτων/συλλαβών
Επανάληψη λέξεων (σήμερα πήγαμε σήμερα εκδρομή)
Εκρήξεις κατά την παραγωγή φράσεων
Σταδιακή αύξηση ρυθμού (μπορεί να ξεκινήσουν να μιλάνε αργά και καθαρά και στη συνέχεια της συζήτησης να αυξήσουν τον ρυθμό τους, κατά πολύ, με αποτέλεσμα να μην γίνονται κατανοητοί από τον συνομιλητή τους)

Πολλές φορές, η ταχυλαλία και ο τραυλισμός συγχέονται, καθώς και οι δυο χαρακτηρίζονται ως διαταραχές ομιλίας. Ωστόσο, υπάρχουν εμφανής αποκλίσεις μεταξύ των δυο διαταραχών ικανές να τις διαφοροποιήσει κανείς. Ένας ασθενής με τραυλισμό, έχει συγκροτημένη σκέψη απλά του είναι δύσκολο να εκφραστεί καθώς εμφανίζει επανάληψη των πρώτων συλλαβών, ολόκληρης της λέξης αλλά και φράσης. Σε αντίθεση ο ασθενής με ταχυλαλία, δεν έχει δυσκολία στην αποτύπωση των σκέψεών του, αλλά οι σκέψεις αυτές είναι ανοργάνωτες, ο ρυθμός της έκφρασής τους είναι γρήγορος (καθώς φοβούνται πολλές φορές να μην ξεχάσουν όλα όσα θέλουν να πουν) με αποτέλεσμα η σκέψη να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό της ομιλίας και έτσι το άτομο καθίσταται ακατανόητο. Με άλλα λόγια, η σκέψη και η ομιλία δεν συγχρονίζονται.

Η ταχυλαλία δεν επηρεάζει μόνο την ομιλία αλλά και την οργάνωση των σκέψεων κατά τη διάρκεια της γραφής. Η άρθρωση και φώνηση παρουσιάζουν αποκλίσεις, καθώς παρατηρούνται συχνές εισπνοές και ακατάστατος ρυθμός αλλά και κενά μεταξύ των λέξεων.

Ποιο είναι το προφίλ ενός ασθενή με ταχυλαλία;

Συνήθως είναι άτομα βιαστικά, επιπόλαια και χαρακτηρίζονται από αφηρημάδα. Η διαταραχή της ομιλίας έχει αντίκτυπο και στις κινήσεις του σώματος που είναι και αυτές βιαστικές, απότομες και χωρίς ρυθμό.

Ποιοι εμφανίζουν ταχυλαλία;

Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί σε παιδιά, πολύ συχνά σε εφήβους και φυσικά σε ενήλικες. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί κάτι ανησυχητικό, εκτός και αν επιμείνει π.χ. δυσκολία στην επικοινωνία και τότε είναι η στιγμή που πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού και στην προκειμένη περίπτωση ενός λογοθεραπευτή.

Ποιος είναι ο ρόλος του λογοθεραπευτή;

Ο λογοθεραπευτής μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, θα αξιολογήσει την κατάσταση του ατόμου με ταχυλαλία και θα οργανώσει το θεραπευτικό πλάνο. Όμως, η δυσκολία της αποκατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί από τους ασθενείς, έχουν περιορισμένη επίγνωση για αυτό που τους συμβαίνει και αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται αδιάφοροι ή εκνευρισμένοι για την διαδικασία της θεραπείας. Για αυτούς τους ασθενείς χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ασκήσεων για την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ομιλίας.

Γι αυτό, λοιπόν, αν υπάρχει κάποιος στο οικογενειακό σας περιβάλλον που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε, αν ακόμη και εσείς βρίσκετε κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά στον εαυτό σας, μην αφήνεται τον χρόνο να περνάει. Όλοι κάποια στιγμή χρειαζόμαστε το κίνητρο και την ώθηση για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο βήμα έγινε διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Το επόμενο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον λογοθεραπευτή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση