Από την Ίρις Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Τον τελευταίο μήνα η πίεση και η φόρτιση που όλοι νιώθουμε έχει φτάσει, ίσως και ξεπεράσει, τα όρια μας. Από τη μία η δύσκολη και αβέβαιη πολιτική κατάσταση της χώρας, από την άλλη τα απανωτά οικονομικά και κοινωνικά χτυπήματα των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα βιώνουμε προβλήματα στις προσωπικές μας σχέσεις.
Η εκδήλωση του θυμού, της αγανάκτησης και της έντασης κάποιων γίνεται πλέον με πολύ έντονο, έως τρομακτικό προς τους οικείους τους τρόπο. Ακόμα και τα ίδια τα άτομα που εκφράζουν τα νεύρα τους εκπλήσσονται, αρνητικά, με τις συμπεριφορές που υιοθετούν.
Ποιες συμπεριφορές είναι εκτός ορίων και γιατί;
Είναι ανθρώπινο σε περιόδους μεγάλης φόρτισης οι αντιδράσεις μας να ξεφεύγουν κατά πολύ από αυτές που αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας. Επίσης, δεν είναι καθόλου απίθανο αν ένας άνθρωπος για πρώτη φορά βγει εκτός εαυτού και είναι εν βρασμώ να του είναι αδύνατο να αναγνωρίσει την υπερβολική και «ξένη» για εκείνον συμπεριφορά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει το περιβάλλον να δείχνει κατανόηση και παράλληλα να ενημερώνει το άτομο για την ακραία συμπεριφορά του, δίνοντας έτσι μία ρεαλιστική εικόνα αλλά και κατά μία έννοια προειδοποίηση για κάτι που μπορεί να επαναληφθεί και να γίνει μονιμότητα.
Οι συμπεριφορές που τρομάζουν:
Ρίψη αντικειμένων. Εάν πάνω στην ένταση πετάξετε είτε στοχευμένα σε κάποιον από το περιβάλλον σας, είτε γενικά μέσα στο χώρο κάποιο αντικείμενο, τότε μιλάμε για μία ακραία συμπεριφορά, που ειδικά στην πρώτη περίπτωση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των γύρω σας και την δική σας. Καλό είναι να προσπαθείτε να ελέγχετε τέτοιου είδους κινήσεις οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες. Αν λοιπόν αυτή η περιγραφή σας θυμίζει κάτι που έχετε ήδη βιώσει, σκεφτείτε ξανά όταν ετοιμάζεστε να αντιδράσετε κατ’ αυτό τον τρόπο. Αν αυτή σας η συμπεριφορά αρχίζει να είναι ή είναι ήδη επαναλαμβανόμενη, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο ή να σκεφτείτε άλλες διεξόδους που θα κατευνάσουν τα νεύρα σας (π.χ. σωματική άσκηση, χαλαρωτική μουσική, έξοδο με φίλους, συγγραφή σκέψεων και δυσκολιών, συζήτηση με ένα άτομο εμπιστοσύνης για αυτά που νιώθετε και σας πνίγουν).
Υπέρ-ένταση φωνής. Η υψηλή ένταση στη φωνή και το προσβλητικό λεξιλόγιο μπορεί να είναι εκτόνωση για εσάς, αλλά όχι για το οικογενειακό σας περιβάλλον. Αντίθετα, τους φοβίζει και τους απομακρύνει, ιδιαιτέρως όταν η ένταση σας δεν αφορά εκείνους αλλά μία γενικότερη κατάσταση που πολύ πιθανόν να επιβαρύνει εξίσου κι εκείνους. Σε δύσκολους καιρούς η οικογένεια, τα ζευγάρια, πρέπει να παραμένουν ενωμένα ώστε να βρίσκουν μαζί τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Χρήση λεκτικής ή σωματικής βίας. Η βία δεν έρχεται μόνο από την σωματική κακοποίηση, αλλά και από την συναισθηματική. Όταν λοιπόν πάνω στα νεύρα σας χρησιμοποιείτε, προς χάριν της εκτόνωσής σας, άσχημο λεξιλόγιο, υβριστικό, υποτιμητικό και απειλητικό τότε κακοποιείτε συναισθηματικά την οικογένεια σας. Όσο για την σωματική βία είναι απορριπτέα και απεχθής. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο να ασκήσει ο οποιοσδήποτε προς τον οποιονδήποτε σωματική ή λεκτική βία. Και σε αυτή την περίπτωση η βοήθεια και συμβολή του ψυχολόγου είναι όχι απλά προτεινόμενη, αλλά απαραίτητη, ειδικά αν τέτοιου είδους συμπεριφορές μετράνε χρόνια και όχι απλά μία δική σας νέα «συνήθεια».
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας, είναι ότι αν είστε γονιός και τα παιδιά σας είναι μπροστά σε αυτές σας τις αντιδράσεις, τότε έχετε διαταράξει σημαντικά το ψυχισμό τους και κινδυνεύετε να γίνεται ο άνθρωπος που φοβούνται, δεν εμπιστεύονται και δε θέλουν κοντά τους. Οφείλετε να διαχειριστείτε την συμπεριφορά σας και όταν ηρεμήσετε και βγείτε από τον πανικό που σας κατέλαβε, να ζητήσετε συγνώμη από τους οικείους σας εξηγώντας, ειδικά στα παιδιά, τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την ένταση. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή ενός ψυχολόγου είναι πολύτιμη.