Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Αναρωτιέσαι πόσο χρόνο πρέπει να αφήσεις να περάσει μέχρι την επόμενη σχέση σου; Μόλις χώρισες και δε ξέρεις τι θέλεις στη προσωπική σου ζωή, καθώς τη μία ξυπνάς και αναζητάς δίπλα σου ένα σύντροφο, ενώ την επόμενη νιώθεις πανευτυχής που είσαι μόνος/η και μπορείς να περάσεις καλά με τους φίλους σου χωρίς να σε δεσμεύει κανείς και τίποτα;
Με το τέλος μιας σχέσης έρχεται μια νέα ζωή πολλή διαφορετική από αυτή που είχες συνηθίσει μέχρι τώρα, ειδικά αν η σχέση σου ήταν μακροχρόνια. Ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στα συναισθήματα που θα έρθουν. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός άρα και αντιδρά με τον δικό του τρόπο στην απώλεια. Απώλεια δεν είναι μόνο ο θάνατος. Απώλεια είναι οποιαδήποτε αλλαγή/μετάβαση που βιώνουμε. Για κάποιους η μετάβαση από τη μία σχέση στην άλλη γίνεται άμεσα και παρορμητικά, ενώ από άλλους μετά από αρκετό καιρό και πολλή σκέψη.
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος για το χρονικό διάστημα που θα δώσεις στον εαυτό σου από τη τελευταία σου σχέση στην επόμενη. Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Είναι όμως πολύ σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου κάποια πράγματα που θα σε επηρεάσουν.
Τα στάδια από την απώλεια στην Συναισθηματική ελευθερία.
Η απώλεια έχει τα εξής στάδια: Άρνηση, Θυμός, Διαπραγμάτευση, Θλίψη και Αποδοχή. Όλοι περνάμε αυτά τα στάδια όταν χάνουμε κάτι που αγαπάμε ή όταν μεταβαίνουμε σε μία άλλη κατάσταση έστω κι αν την έχουμε επιλέξει. Η διαδρομή δεν είναι πάντα ευθεία. Μπορεί να υπάρξουν αρκετά πισωγυρίσματα από το ένα στάδιο στο άλλο μέχρι να καταφέρεις να αποδεχθείς τα νέα δεδομένα. Πολλές φορές νομίζουμε ότι ξεπεράσαμε μια κατάσταση αλλά με την πρώτη υπενθύμιση νιώθουμε πάλι αδύναμοι και κοκαλωμένοι στην ίδια συναισθηματική θέση. Αναπόφευκτα λοιπόν, όπως κι αν επιλέξεις να κινηθείς στη προσωπική σου ζωή τα στάδια θα τα περάσεις. Το ζήτημα είναι αν θέλεις να τα περάσεις μόνος/η με τον εαυτό σου ή αν νιώθεις ότι προτιμάς να έχεις ήδη ξεκινήσει μια καινούρια σχέση.
Μήπως χάνω το χρόνο μου αν αφήσω το καιρό να περνάει;
Ο χρόνος που επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα μας και διαπραγματευόμαστε τι κρατάμε και τι αφήνουμε από μία σχέση δεν είναι ποτέ χαμένος. Είναι μια σημαντική διαδικασία του μυαλού που όσο περισσότερο την «αγκαλιάσουμε» και της δώσουμε χώρο και χρόνο, τόσο πιο συνειδητοποιημένοι για τον εαυτό μας θα βγούμε. Επίσης, το να αφήνουμε τα συναισθήματα μας να βγαίνουν στην επιφάνεια του συνειδητού μας και να τα βιώνουμε μας βοηθά να πάμε παρακάτω πιο γρήγορα. Πολύ σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι αν βάλεις το θυμό σου, την στεναχώρια σου ή όποιο άλλο συναίσθημα στο συρτάρι, το πιο πιθανόν είναι ότι αυτό θα έρθει να σε συναντήσει σε μία άλλη φάση της ζωής σου που μπορεί να είναι η πλέον ακατάλληλη για να επεξεργαστείς σκέψεις και θέματα του παρελθόντος.
Όταν το παλιό συναντάει το νέο.
Μετά από ένα χωρισμό συνήθως τα συναισθήματα είναι ανάμικτα και θολά. Όταν λοιπόν αυτά δεν τα επεξεργάζεσαι και τα βάζεις στην άκρη θα έρθουν να σου χτυπήσουν τη πόρτα στην πρώτη ένταση και ανασφάλεια που θα σου δημιουργηθεί στη καινούρια σου σχέση. Εκείνη τη στιγμή είσαι στο σημείο που αντί να ασχολείσαι με τα προβλήματα που έχεις με το τωρινό σου σύντροφο, κάνεις αναδρομή στο παρελθόν και προσπαθείς να λύσεις τον, σε εκκρεμότητα, θυμό σου ή την στεναχώρια σου από κάτι που ανήκει στο παρελθόν, με κίνδυνο να μη μπορέσεις να κρατήσεις τον νέο σου σύντροφο κοντά σου προβάλλοντας πάνω του το φταίξιμο των προηγούμενων σχέσεων.
Το χρόνο που νιώθεις ότι χρειάζεσαι να ξεπεράσεις μια κατάσταση τον αποφασίζεις εσύ βάσει αυτού που νιώθεις. Αν όμως αποφασίσεις να κάνεις το επόμενο βήμα σύντομα, τότε καλό είναι να ξέρεις ότι το παρελθόν μπορεί να έρθει να σε βρει σαν ένα πελώριο κύμα που τα σαρώνει όλα στο πέρασμα του.