Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σας επιβράβευσε; Ποια ήταν η τελευταία φορά που είπατε στον εαυτό σας ‘Αξίζεις! Συγχαρητήρια για αυτό που κατάφερες!’; Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σας συνεχάρη στο εργασιακό σας περιβάλλον; Επιβραβεύετε τα παιδιά σας όταν καταφέρνουν κάτι δύσκολο για αυτά και κατακτούν άλλη μία “κορυφή”;
Από τη παιδική μας ηλικία έχουμε ανάγκη να παίρνουμε επιβεβαίωση από τους γονείς μας και τους ανθρώπους του περιβάλλοντος μας που είναι σημαντικοί για εμάς. Αυτό μας προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα για το ποιοι είμαστε και πόσα μπορούμε να καταφέρουμε.
Η επιβεβαίωση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι πράξη (π.χ. ένα νήπιο, ακόμα, κοιτάζει τους γονείς του πριν σκαρφαλώσει στο πυργάκι για να κατέβει από την τσουλήθρα, ώστε να δει στα μάτια τους την επιβεβαίωση ότι μπορεί να τα καταφέρει) είναι σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής μας. Το επόμενο βήμα είναι η επιβράβευση, το ‘Μπράβο σου’ και αυτά τα δύο βοηθούν ένα παιδί πρώτα να πάρει δύναμη και μετά να νιώσει υπερήφανο για τον εαυτό του ώστε να συνεχίσει στην κατάκτηση του επόμενου στόχου.
Μεγαλώνοντας, αν έχουμε γερές βάσεις από την οικογένεια μας και έχουμε “καθρεφτίσει” στο πρόσωπο των γονιών μας επαρκώς τα συναισθήματα μας και τον εαυτό μας σαν σύνολο, τότε ως ενήλικες δε χρειαζόμαστε πλέον το βήμα της επιβεβαίωσης τόσο, αλλά περισσότερο την επιβράβευση.
Η επιβράβευση δε παύει ποτέ να μας δίνει χαρά, ικανοποίηση και δύναμη να προχωρήσουμε σε νέους στόχους και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τους κατακτήσουμε.
Έρευνα του Harvard Business School έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που άκουσαν, από φίλους ή συγγενείς, για μία πράξη τους στην οποία έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό, έλυσαν την άσκηση που τους δόθηκε σε μεγαλύτερο αριθμό (το 51%) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (19%). Αυτό λοιπόν αποδεικνύει ότι η επιβράβευση από σημαντικούς ανθρώπους και η επαναφορά της επιτυχίας μας στη μνήμη μας, μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά και σε έναν επόμενο στόχο.
Αν λοιπόν είστε γονιός στηρίξτε το παιδί σας στις καθημερινές, μικρές για εμάς αλλά μεγάλες και σημαντικές για εκείνο, κατακτήσεις του και μη ξεχνάτε να του πείτε ένα μεγάλο, γεμάτο αγάπη ‘Μπράβο!‘ αλλά και να του υπενθυμίζετε σε κάθε νέα προσπάθεια πόσο καλά τα είχε καταφέρει την προηγούμενη φορά που προσπάθησε για κάτι. Σημαντικό είναι να μην συμπεριλαμβάνετε υλικά αγαθά στην επιβράβευση σας καθώς το παιδί μπαίνει στο σκεπτικό ότι αξίζει μόνο όταν του προσφέρονται υλικά αγαθά και όχι συναισθήματα και εκτίμηση από τους γύρω του. Μπορείτε εναλλακτικά να το επιβραβεύσετε με όμορφα λόγια, μια αγκαλιά, ένα φιλί ή μία όμορφη βόλτα στο πάρκο.
Εκτός από τα παιδιά έχουν κι οι ενήλικες ανάγκη από επιβράβευση. Μπορείτε λοιπόν στον εργασιακό σας χώρο να μιλάτε με συναδέλφους ή προϊσταμένους για αυτά που έχετε πετύχει ατομικά ή ομαδικά. Αν είστε ο ίδιος εργοδότης ή προϊστάμενος ενδυναμώστε τους υπαλλήλους σας, ειδικά πριν από ένα σημαντικό project, με παραδείγματα στα οποία δώσανε το καλύτερο τους εαυτό!
Πηγή Έρευνας: New York Magazine