Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πριν από δύο μήνες για πρώτη φορά εγκρίθηκε στην Αμερική, από τον αρμόδιο οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (Food & Drug Administration), το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα που βοηθά γυναίκες να ανακτήσουν την χαμένη τους ερωτική επιθυμία. Το σκεύασμα αυτό είχε απορριφθεί από τον FDA δυο φορές, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και τους κινδύνους του, από γυναικείες οργανώσεις.
Το Addyi είναι ένα σκεύασμα που δεν προορίζεται για όλο το γυναικείο πληθυσμό και, όπως τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα, έχει τις παρενέργειες του. Επίσης χορηγείται σε μακρόπνοη βάση και όχι μεμονωμένα όπως τα αντίστοιχα αντρικά σκευάσματα.
Ποιες γυναίκες αφορά το φάρμακο αυτό;
Το Addyi αφορά γυναίκες που δεν έχουν περάσει το κατώφλι της εμμηνόπαυσης και πάσχουν από την Διαταραχή Μειωμένης Σεξουαλικής Επιθυμίας (κατά το DSM 5: Διαταραχή Επιθυμίας/Διέγερσης της Γυναίκας), διάγνωση που δίδεται κατόπιν λήψης ιστορικού της γυναίκας από ειδικό ψυχικής υγείας ή γιατρό εξειδικευμένο στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Έρευνες που διεξήχθησαν για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου μελέτησαν 2.400 γυναίκες προ εμμηνόπαυσης για 24 εβδομάδες, με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη και με διάγνωση Διαταραχής Μειωμένης Σεξουαλικής Επιθυμίας που παρουσιάζεται είτε από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, είτε είναι επίκτητη, με μέσο όρο διάρκεια στις συμμετέχουσες τα 5 χρόνια.
Τα αποτελέσματα παρουσίασαν ότι στις γυναίκες που χορηγήθηκε το φάρμακο, στα 100mg, υπήρχε αναφορά 10% αυξημένης ερωτικής επιθυμίας και σεξουαλικής ικανοποίησης τον τελευταίο μήνα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (placebo) όπου δεν χορηγήθηκε το φάρμακο.
Ποιες οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι;
Οι γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε το Addyi ανέφεραν στην πλειοψηφία τους ζαλάδες, ξηροστομία και υπνηλία.
Ο συνδυασμός του φαρμάκου με αλκοόλ προκαλεί υπόταση και απουσία συναίσθησης του ατόμου. Για τους παραπάνω λόγους ο οργανισμός FDA εγκρίνει την κυκλοφορία του φαρμάκου με οδηγίες για σωστή χρήση του σκευάσματος και λήψη του φαρμάκου κατόπιν συνταγογράφησης και συνεννοήσεως με τον αρμόδιο γιατρό.
Ένα καινούριο φαρμακευτικό σκεύασμα προσφέρει πάντα ελπίδα για την καλύτερη ψυχική & σωματική υγεία του ατόμου, χρειάζεται όμως χρόνος για να δούμε την πορεία και αποτελεσματικότητα του. Οι επιστήμονες και εξειδικευμένοι στις ψυχικές & σεξουαλικές δυσλειτουργίες παραμένουν αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να είναι μία αρχή για μια καλύτερη σεξουαλική ζωή στις γυναίκες που πάσχουν από την διαταραχή αυτή. Το «δυσάρεστο» είναι, πως ακόμα δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς δρα στον οργανισμό το συγκεκριμένο φάρμακο στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και ικανοποίησης.
(Πηγή: http://psychnews.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.pn.2015.9b7)