Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Έχουν περάσει χρόνια που κατακλύζεσαι από το άγχος σου κάθε φορά που έρχεσαι σε επαφή με αυτό που σε φοβίζει, με την κατάσταση που φοβάσαι, με την αίσθηση που σε κυριεύει, με τις κρίσεις πανικού. Έχεις αλλάξει τη ζωή σου για να μπορείς να αποφεύγεις αυτά που σε φοβίζουν και με την αλλαγή αυτή έχεις χάσει ανθρώπους και συνήθειες που αγαπούσες. Πόσες εκπτώσεις θα κάνεις ακόμα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από μία φοβία (Αγοραφοβία, Κοινωνική Φοβία, Ειδικές Φοβίες, κ.α.) αφήνουν πολλά χρόνια να περάσουν μέχρι να πάρουν την απόφαση να το αντιμετωπίσουν με τη βοήθεια του ειδικού.
Στην αρχή μπαίνει η σκέψη της άρνησης ‘Δε μου συμβαίνει τίποτα σοβαρό, φάση είναι θα περάσει.’ Στη πορεία περνάει μια καλή περίοδος στη ζωή σου και λες μια χαρά είμαι όλα πέρασαν, τίποτα δεν ήταν τελικά, είχα δίκιο.’ κι όταν έρχεται μια δύσκολη, πιεστική, αγχωτική ή στενάχωρη φάση στη ζωή σου, οι φοβίες σου φουντώνουν μαζί με το άγχος και συνειδητοποιείς πια ότι μάλλον δεν έχεις ξεμπερδέψει όπως νόμιζες. Κι εκεί αρχίζεις και κόβεις από τη ζωή σου πράγματα που με το να τα αρνείσαι νιώθεις ότι ανακουφίζεις το φόβο σου. Ως πότε όμως; Ως πότε οι άνθρωποι γύρω σου θα μπορούν να σε «ακολουθούν» στις εκπτώσεις που κάνεις στη ζωή σου και που μπορεί να επηρεάζει και αυτούς ή την μεταξύ σας σχέση; Πόσες φορές ακόμα θα αρνηθείς να γιορτάσεις τα γενέθλια της κολλητής σου που γιορτάζει κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό bar γιατί δεν αντέχεις το πολύ κόσμο και ψάχνεις πάντα, ιδρωμένη και με τρεμάμενα χέρια και καρδιά να «τρέχει», την έξοδο διαφυγής όλο το βράδυ; Πόσες φορές ακόμα θα δεις μια κοπέλα που σου αρέσει και δε θα της μιλήσεις ποτέ γιατί μόνο στη σκέψη ότι θα σε κοιτάζει κοκκινίζεις και σε πιάνει κρύος ιδρώτας; Πόσα χρόνια ακόμα θα περάσουν για να ξαναπάς στο χωριό να δεις τους συγγενείς σου, καθώς η ιδέα του να ταξιδέψεις με το αυτοκίνητο μια τέτοια απόσταση σε παραλύει ή επειδή φοβάσαι και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να αντικρίσεις ένα ζώο που σε τρομάζει;
Η αντιμετώπιση της φοβίας σου είναι η ανάσα που θα δώσεις στον εαυτό σου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής σου. Η παύση των περικοπών σε όλα τα κομμάτια της ζωής σου και η δυνατότητα το να μπορείς να κάνεις αυτά που θες, με τους ανθρώπους που θες ή μόνος σου, την ώρα που τα θες. Χωρίς «εξαρτήσεις» από τους γύρω σου, χωρίς εκπτώσεις στη ζωή σου.
Οι φοβίες και το άγχος τους, πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό με το που συνειδητοποιήσεις ότι αρχίζεις και «μειώνεις» τη ζωή σου και αφαιρείς πράγματα που στη πραγματικότητα αγαπάς πολύ και τα θέλεις. Την στιγμή που εξαρτάσαι από τους άλλους και δε μπορείς μόνος/η σου να καθορίσεις τη ζωή σου έχει έρθει η ώρα να ζητήσεις βοήθεια. Μπορεί η οικογένεια σου να μη σε καταλαβαίνει και να απαξιώνει, έως εκμηδενίζει το πρόβλημα σου. Εσύ όμως ξέρεις ότι η ζωή σου «αδειάζει» σιγά, σιγά.
Όσο πιο νωρίς μπεις σε θεραπεία για να αντιμετωπίσεις την φοβία σου, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσεις να απαλλαγείς από αυτήν.