You are currently viewing 7 Πηγές Άγχους στη Ζωή σου

7 Πηγές Άγχους στη Ζωή σου

Από την Ίρις Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Τι μας προκαλεί άγχος στην καθημερινότητα μας;
Ας δούμε πιο αναλυτικά τις πηγές του άγχους μας, καθώς όταν αναγνωρίζουμε την αφετηρία του προβλήματος μπορούμε και πιο εύκολα να δουλέψουμε προς την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Anxiety reasons

Η ζωή μαζί.

Η κοινή σου ζωή με τον σύντροφο σου μπορεί να συμπεριλαμβάνει όμορφες στιγμές όπως το να ξυπνάτε και να κοιμάστε μαζί, να απολαμβάνετε σειρές και ταινίες αγκαλιά, να μαγειρεύετε παρέα και να καλείτε τους φίλους σας σπίτι, αλλά έχει επίσης και ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι: Το κομμάτι του να βρείτε τους ρυθμούς σας όταν θα έχετε ανάγκη ο καθένας τον χώρο και χρόνο του, να μοιράσετε τις ανάγκες του σπιτιού ή να βρείτε διασκεδαστικούς τρόπους να τις κάνετε παρέα και να μάθετε να σέβεστε τις επιθυμίες του άλλου. Αυτό δε συμβαίνει εν μία νυκτί και μπορεί να φέρει υψηλό άγχος παράλληλα με την υπόλοιπη καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις που δε παύουν να τρέχουν. Αυτό ισχύει φυσικά και για τα ζευγάρια που γίνονται γονείς κι εκεί η ευθύνη ενός ακόμα ανθρώπου μέσα στην οικογένεια, αλλά και η ανάγκη του ζευγαριού να καταφέρει να μείνει ενωμένο και αγαπημένο, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος. Βρες τρόπους να εκτονώσεις το άγχος σου ή ρίξε ρυθμούς αφήνοντας έστω και κάποια πράγματα πίσω προκειμένου να μπορέσεις να ανταποκριθείς χωρίς να σε πιάνει πανικός. Μοιράσου τις ευθύνες με τον σύντροφο σου!

Τα μικρά που κάνουν τη διαφορά!

Μέσα στην ημέρα υπάρχουν μικροπράγματα που εκείνη τη στιγμή μας συγχύζουν πολύ αλλά στην ουσία δεν έχουν βάθος, τα οποία όμως συσσωρεύονται και μαζί με τά πιο σοβαρά ζητήματα αυξάνουν την ένταση μας, την νευρικότητα και τα επίπεδα άγχους. Αυτά μπορεί να είναι μια απότομη κουβέντα ενός συγγενή που δεν την εννοούσε πάνω στα νεύρα του, ένας συνάδελφος ή πελάτης που ξέσπασε πάνω μας ενώ δεν έπρεπε, ένας οδηγός που χώθηκε να μας πάρει τη σειρά στο φανάρι και άλλα μικρά πράγματα που στο τέλος της ημέρας μας φαίνονται χαζά. Προσπάθησε σε περιόδους μεγάλης έντασης να μην μπαίνεις σε τέτοιες καταστάσεις, φιλοσόφησε το λίγο παραπάνω, φύγε από το δωμάτιο αν μπορείς, βάλε όριο με ήρεμο τρόπο σε αυτόν που σου επιτίθεται άδικα. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσεις το άγχος σου σε πιο φυσιολογικά επίπεδα χωρίς παρελκόμενα.

Empathic Stress

Έχεις ακούσει ποτέ για την ενσυναίσθηση, όταν δηλαδή «μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου» προσπαθώντας να νιώσουμε αυτό που νιώθει; Γερμανική έρευνα του 2014 έδειξε ότι το άγχος είναι μεταδοτικό, μέσα από ένα πείραμα όπου ο συμμετέχον παρακολουθούσε έναν άλλον άνθρωπο να προσπαθεί να λύσει μία δύσκολη και στρεσσογόνο άσκηση. Το αποτέλεσμα παρουσίασε αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό του παρατηρητή, μία ορμόνη που σχετίζεται με τα επίπεδα άγχους. Έτσι λοιπόν, όταν οι γύρω σου και κυρίως οι κοντινοί σου άνθρωποι, βιώνουν για τον οποιονδήποτε λόγο έντονο άγχος, τότε είναι πολύ πιθανό να τους συναισθανθείς και να αυξηθούν και τα δικά σου επίπεδα άγχους. Είναι καλό να είμαστε κοντά στους δικούς μας ανθρώπους αλλά είναι εξίσου σημαντικό όταν κι εσύ ο ίδιος ισορροπείς σε ένα τεντωμένο σχοινί να έχεις μέτρο στην αυτοθυσία για να μην καταρρεύσεις.

Προσδοκίες

Οι προσδοκίες σου όταν δεν είναι ρεαλιστικές μπορεί να είναι μεγάλη πηγή άγχους. Δεν σταματάς να ονειρεύεσαι αλλά όταν βάζεις ένα στόχο καλό είναι πρώτα να κάνεις μία αξιολόγηση των δυνάμεων σου και της βοήθειας που μπορεί οι άλλοι να σου προσφέρουν, καθώς επίσης να έχεις και ένα συγκεκριμένο πλάνο ώστε να ξέρεις ποια βήματα και με ποια σειρά πρέπει να τα ακολουθήσεις. Η προετοιμασία πάντα μειώνει το άγχος και μας φέρνει αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου μας. Απέφυγε τη νοοτροπία ‘Όλα ή τίποτα’ καθώς σε περίπτωση που δε τα καταφέρεις απλά θα σε βυθίσει σε θλίψη και μάθε από τυχόν λάθος χειρισμούς για το μέλλον.

Ύπνος, Διατροφή & Άσκηση

Νομίζεις ότι είναι κλισέ; Κάνεις λάθος. Οι άνθρωποι που τρέφονται πιο υγιεινά, αθλούνται και φροντίζουν τον ύπνο τους έχουν μειωμένα επίπεδα άγχους. Ναι, στη ζωή σου δεν έχεις πάντα χρόνο και ο ύπνος σου μπορεί να είναι από μόνος του πηγή άγχους, μην αφαιρείς όμως τελείως τα άλλα δύο από τη ζωή σου γιατί σίγουρα θα σε βοηθήσουν συνολικά.

10 σε 1 και αγχωμένα;

Κάνεις πολλά πράγματα μαζί; Ξανασκέψου το! Έρευνα του 2012 από το πανεπιστήμιο του Ίρβιν, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που απαντούσαν σε e-mails ενώ παράλληλα δούλευαν και σε άλλες εργασίες της ημέρας είχαν συνεχής αυξομειώσεις στους παλμούς της καρδιάς τους (ένδειξη άγχους) σε σύγκριση με αυτούς που συγκεντρωνόντουσαν εξολοκλήρου σε μία μόνο εργασία. Μήπως λοιπόν να ξανασκεφτείς το πώς θα οργανώσεις την ημέρα σου;

Μιλήστε μου για την παιδική σας ηλικία…

Ναι! Δε θα σου το κρύψω! Η παιδική σου ηλικία και οι ενδεχόμενοι φόβοι που μπορεί οι γονείς σου, ή η ευρύτερη οικογένεια, να σου «περάσανε», η έλλειψη συναισθήματος και τρυφερότητας και η μάθηση που δε πήρες ποτέ από τα πρότυπα σου για το πώς να διαχειρίζεσαι κρίσιμες και αγχώδεις καταστάσεις στις οποίες να μπορείς να ισορροπείς τον εαυτό σου και να τον επαναφέρεις στην ηρεμία, είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος να βιώνεις υψηλό άγχος στις καθημερινές σου σχέσεις αλλά και στην διαχείριση του εαυτού σου. Πολύ πιθανόν να αναπτύξεις κάποια αγχώδη διαταραχή από την οποία θα εκφραστεί το άγχος σου (π.χ. Αγοραφοβία, Κοινωνική Φοβία, Κρίσεις Πανικού, Ειδικές Φοβίες, κ.α). Σε αυτή τη περίπτωση η ανάγκη του να επισκεφθείς τον ψυχολόγο είναι απαραίτητη, καθώς δύσκολα θα μπορέσεις μόνος σου να ξεμπλέξεις το κουβάρι.

 

Αφήστε μια απάντηση