Πόσο σίγουρος είσαι για το ποιο φύλο σε ελκύει σεξουαλικά;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Όλοι μας έχουμε κάνει μια επιλογή ή επιλογές όσον αφορά την σεξουαλική μας προτίμηση. Οι ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες έλκονται από το αντίθετο τους φύλο, ενώ οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες από το ίδιο, ενώ υπάρχει και μία ομάδα ανθρώπων που έλκονται σεξουαλικά και από τα δύο φύλα. Ας πούμε ότι αυτοί είναι «οι κανόνες» των ανθρώπινων σεξουαλικών προτιμήσεων.

 

sexual-attraction

 

Επιστημονική έρευνα των Chivers et al. (2004), έρχεται να μας ανατρέψει τα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζουμε κυρίως για τις γυναίκες, ομοφυλόφιλες αλλά και ετεροφυλόφιλες. Στην ερευνά τους μέτρησαν την σεξουαλική διέγερση των συμμετεχόντων, που αποτελούνταν από ετεροφυλόφιλους άντρες/γυναίκες και ομοφυλόφιλους άντρες/γυναίκες, την ώρα που παρακολουθούσαν τρεις ταινίες. Η μία είχε σεξουαλικές σκηνές μεταξύ ενός άντρα και μίας γυναίκας, η δεύτερη δύο αντρών και οι τρίτη δύο γυναικών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ετεροφυλόφιλοι άντρες ένιωσαν έντονη διέγερση στην θέα των δύο γυναικών, ενώ οι ομοφυλόφιλοι άντρες ένιωσαν διέγερση στις ομοφυλόφιλες αντρικές σκηνές, δείγματα αναμενόμενα βάσει αυτών που όλοι, στερεοτυπικά, θα περιμέναμε. Την «ανατροπή» την έκανε ο γυναικείος πληθυσμός της έρευνας, όπου ετεροφυλόφιλες αλλά και ομοφυλόφιλες γυναίκες παρουσίασαν σεξουαλική διέγερση και στις τρεις ταινίες, κάτι που ούτε οι ίδιες δε πίστευαν ότι συνέβη!

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πιο ρευστή και ευμετάβλητη σε σχέση με των ανδρών, χωρίς να υποστηρίζουν την θεωρία της αμφιφυλοφιλίας στις γυναίκες εκ γενετής. Που το αποδίδουν; Οι εξελικτικές θεωρίες των Kanazawa, 2016 και Kuhle and Radtke, 2013, μιλούν για αρσενικά που δεν επένδυσαν στον απόγονο τους κι έτσι το θηλυκό-μητέρα ανέπτυξε δεσμούς με άλλο θηλυκό για να ευνοηθεί η ίδια και ο απόγονος της από τα προνόμια μίας σχέσης.

Μια τέτοια εξελικτική θεωρία σίγουρα μας οδηγεί στην σκέψη ότι η γυναίκα προκειμένου να προστατεύσει και να προσφέρει συναισθηματικά, ενδεχομένως και υλικά, ό,τι καλύτερο μπορεί στο παιδί της, έχει μεγαλύτερη «ελαστικότητα» στο να αλλάξει ακόμα και την σεξουαλική της προτίμηση. Ίσως να είναι προγραμματισμένη από την φύση της να το κάνει σαν ένστικτο επιβίωσης δικής της αλλά και των απογόνων της, ενώ απ’ ότι φαίνεται δεν ισχύει το ίδιο για τους άντρες.

—————————–

Βιβλιογραφία:

Chivers, M. L., Rieger, G., Latty, E., and Bailey, J. M. (2004). A sex difference in the specificity of sexual arousal. Psychological Science, 15(11), 736-744.

Kanazawa, S. (2016). Possible evolutionary origins of human female sexual fluidity. Biological Reviews. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/brv.12278/full

Kuhle, B. X., & Radtke, S. (2013). Born both ways: The alloparenting hypothesis for sexual fluidity in women. Evolutionary Psychology, 11(2), 147470491301100202.

Αφήστε μια απάντηση