Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Εργάζεστε σε ένα περιβάλλον κακοποιητικό, με τοξικούς ανθρώπους; Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μου μιλούν για την δυσκολία στο εργασιακό τους περιβάλλον εξίσου έντονα με αυτή της προσωπικής τους ζωής. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και μεγάλης ανεργίας δεν είναι εύκολο για έναν εργαζόμενο να παραιτηθεί και να αναζητήσει νέα εργασία και πολύ περισσότερο αν οι οικονομικές απολαβές είναι υψηλές. Πως πρέπει όμως ένας εργαζόμενος να προστατεύσει τον εαυτό του από ένα σκληρό εργασιακό περιβάλλον, με τοξικούς συναδέλφους ή/και εργοδότες/προϊσταμένους; Τι επιπτώσεις έχει αυτό την ζωή του;
Μία δύσκολη και επιβαρυντική ψυχικά εργασιακή καθημερινότητα μπορεί να έχει επίπτωση σε όλο το φάσμα της ζωής σας. Σωματικά η ένταση που σας προκαλείται μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, φέρνοντας σας νευρικότητα, έλλειψη ενέργειας και διαύγειας, αδικαιολόγητο θυμό, ρήξη στις προσωπικές σας σχέσεις, έως και αδιαφορία για τους γύρω σας και τα γεγονότα της ζωής σας, καθώς η διάθεση σας μειώνεται. Ένας τοξικός, κακοποιητικά απαιτητικός εργοδότης/προϊστάμενος, ασκεί μεγάλες πιέσεις στους εργαζόμενους, ακόμα και μέσω υποτιμητικών σχολίων ή καλλιεργώντας τον ανταγωνισμό και τον φθόνο μεταξύ συναδέλφων, ώστε όλοι να παράγουν καλύτερο έργο μέσω του ανταγωνισμού. Ένας μη σωστά οργανωμένος, ενημερωμένος εργοδότης/προϊστάμενος δεν είναι ο τοξικός εργοδότης. Συνήθως, αυτού του τύπου οι εργοδότες είναι περισσότερο συγκεντρωτικοί και δεν επιτρέπουν στους υφιστάμενους τους πρωτοβουλίες. Ο συγκεντρωτικός εργοδότης/προϊστάμενος μπορεί εμμέσως να εμποδίζει την ανάπτυξη του εργαζόμενου αλλά κυρίως βλάπτει τον εαυτό του, οδηγώντας τον σε burn out. Ο τοξικός εργοδότης/προϊστάμενος δρα με πρόθεση να καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό και ζητά διαρκώς περισσότερα από τους ήδη εξαντλημένους ψυχικά και σωματικά εργαζόμενους του. Έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιου τύπου εργοδότες/προϊστάμενοι βραχυπρόθεσμα προσφέρουν στην εταιρία υψηλά αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα όμως μειώνουν την απόδοση των υπαλλήλων και κοστίζουν στις εταιρίες (Πηγή έρευνας)
Πως μπορώ να προστατεύσω την ψυχική μου ισορροπία;
Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν τέτοιου είδους δυσκολίες στο εργασιακό τους περιβάλλον απορροφούνται τόσο πολύ από αυτή την προβληματική κατάσταση, που ξεχνούν ότι υπάρχει ζωή μετά την δουλειά. Η πιο προφανής λύση είναι να αλλάξετε εργασία. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό προσπαθήστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:
- Περάστε χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα και βάλτε στην άκρη τις σκέψεις της δουλειάς: μετά το τέλος της εργασίας σας βγείτε με φίλους για φαγητό ή ποτό, πιείτε ένα ποτήρι κρασί με τον/την σύντροφο σας στον καναπέ. Ακόμα και μία νυχτερινή βόλτα με το αυτοκίνητο σε διαδρομές που αγαπάτε, μόνοι σας ή με παρέα μπορεί να σας βοηθήσουν να “αδειάσετε” το κεφάλι σας.
- Στο χώρο εργασίας σας: μην αναπαράγεται τις κακοποιητικές συμπεριφορές του εργοδότη/προϊσταμένου σας, καθώς αυτό απλά καλλιεργεί ακόμα περισσότερο αυτή την κουλτούρα και προκαλεί μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα σε συναδέλφους. Στην περίπτωση που δημιουργηθεί μεγάλη ένταση με κάποιον συνάδελφο προσπαθήστε να κατευνάσετε τα πνεύματα και να ξανασυζητήσετε όταν και οι δυο σας θα έχετε ηρεμήσει. Αν ο συνάδελφος σας δεν ανταποκρίνεται αλλάξτε χώρο για λίγη ώρα μέχρι κι εκείνος/εκείνη να ηρεμήσει.
- Ασκούμαι/γυμνάζομαι: μπορεί να είναι το γυμναστήριο, κάποιο ομαδικό άθλημα, κολύμβηση, ποδήλατο μόνος ή με φίλους τα Σαββατοκύριακα ή τα πρωινά πριν την δουλειά, περπάτημα/τρέξιμο, yoga/Pilates ακόμα και μέσω κάποιου προγράμματος που ακολουθείτε στο σπίτι σας. Με την άσκηση νιώθετε ευεξία και εκτονώνετε μεγάλο κομμάτι της έντασης που έχετε, βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα.
- Χαλάρωση/διαλογισμός/massage: η επαφή με το σώμα σας και οι σωστές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να αποβάλλεται το άγχος αλλά και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις τεχνικές σε στιγμές/περιόδους stress, καθώς επίσης και να συγκεντρωθείτε περισσότερο στους δικούς σας στόχους και σε αυτά που αναζητάτε από την εργασία σας και όχι αυτά που κάποιος προσπαθεί να σας επιβάλει βιαίως.