Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ομάδα η μοναχικός ηγέτης; Παραγωγική σύγκρουση ή επιβολή; Αντίθετες έννοιες που καθημερινά πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι. Τι είναι πιο αποτελεσματικό;
Η λέξη ‘σύγκρουση’ και η έννοια της ακούγεται πολύ τρομακτική. Πολύ συχνά έχω ανθρώπους στην θεραπευτική «καρέκλα» που προτιμούν να σιωπήσουν για αυτά που επιθυμούν να διεκδικήσουν στην εργασία τους ή επιχειρηματίες που δυσκολεύονται και φοβούνται να εμπιστευτούν τους συνεργάτες τους την ώρα που οι ίδιοι ζουν σε ένα μόνιμο burn out.
Το να είσαι πραγματικό και ενεργό μέλος μιας ομάδας είτε ως κομμάτι αυτής είτε και ως ηγέτης της δεν είναι εύκολη δουλειά. Είναι όμως συναρπαστική και κρύβει πολλές εκπλήξεις που λειτουργούν σαν πυροτέχνημα και διεγείρουν τον εγκέφαλο κάθε ανθρώπου, δίνοντας του την ώθηση να γίνει πιο δημιουργικός και παραγωγικός. Όλοι έχουμε ακούσει την φράση ‘Δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα’. The more the merrier I would say!
Μία ομάδα εργασίας αποτελείται από διαφορετικές προσωπικότητες που μπορεί να συγκρουστούν και τα πράγματα να γίνουν έντονα και δυσάρεστα, που όμως θα εξελιχθούν εξίσου παραγωγικά. Η διαφωνία και η σύγκρουση μας κάνει να γνωριζόμαστε καλύτερα αλλά και να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Αν ένα μέλος της ομάδας διαφωνεί τότε είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε τι έχει να μας πει γιατί μπορεί να εισάγει μια καινούρια ιδέα, μια καινούρια πρόταση που εμείς δεν έχουμε σκεφτεί. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να παραμερίσουμε τον εγωϊσμό μας ως ηγέτες ή ως ανταγωνιστές με τα άλλα μέλη της ομάδας και να εστιάσουμε στον κοινό στόχο. Μία ομάδα που λειτουργεί σε ένα συνεχές brainstorming και που διαθέτει διαφορετικών ηλικιών μυαλά, θα λειτουργήσει ευεργετικά για τον επιχειρηματία που θα δει την επιχείρηση του να λειτουργεί φουτουριστικά και να βγαίνει στην αγορά δυνατά και έναν εργαζόμενο που ως μέλος αυτής της ομάδας θα κερδίζει και θα εξελίσσεται καθημερινά παίρνοντας παράλληλα τα εύσημα για την συνολική δουλειά. Η δεξιότητα του να δίνουμε χώρο στον συνάδελφο/συνεργάτη να εκφράσει την άποψη του δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία, προσαρμοστικότητα και την ικανότητα να αναδείξουμε μία νέα ιδέα/πρόταση.
Η επιβολή του ηγέτη αποσιωπά καλές και παραγωγικές ιδέες ενώ αφοπλίζει τα δημιουργικά μυαλά. Ο μοναχικός ηγέτης θα εγκλωβιστεί στις δικιές του ιδέες και πεποιθήσεις και πολύ πιθανόν να βρει τοίχο νιώθοντας παγιδευμένος στον ίδιο του τον εαυτό, ενώ παράλληλα ανήμπορος και με περίσσιο εγωϊσμό ώστε να παραδεχτεί την λάθος επιλογή του στο να κρατήσει το ομαδικό πνεύμα μακριά του.
Η ομάδα σημαίνει διάδραση, καινούρια ακούσματα και σύγχρονες απόψεις. Βοηθά σε πιο σφαιρικές αποφάσεις αλλά και στην καλύτερη και πιο σωστή κρίση. Η σύγκρουση ξαναμοιράζει την τράπουλα και βοηθά επιχειρηματίες και εργαζόμενους να ξαναστήσουν την εικόνα σε πιο αποτελεσματική βάση συνεργασίας και με πιο συμφέρουσες συνθήκες και για τις δύο πλευρές, που θα γεννήσουν με τη σειρά τους πιο δυνατά κίνητρα για την ανάπτυξη του εργαζομένου που θα φέρει το αντίκρισμα αυτού πίσω στην εταιρία ποιοτικά και ποσοτικά.
Πηγή: Why Working with People that Disagree with You is Good for your Business, Forbes