Αυτοϊκανοποίηση: Πως μπορεί να επηρεάσει τις σεξουαλικές σου επαφές;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος

Η αυτοϊκανοποίηση, δηλαδή ο αυνανισμός, είναι ο πρώτος τρόπος που μπορεί ένας άνθρωπος να αρχίσει να κατανοεί το σώμα του όσον αφορά την σεξουαλική του λειτουργία. Ο αυνανισμός είναι μια ανάγκη που γεννιέται στην εφηβεία, αν και παρατηρείται και στην παιδική ηλικία σαν ένα βασικό ένστικτο γνωριμίας με όλα τα σημεία του σώματος μας. Οι άντρες αλλά και οι γυναίκες έχουν εξίσου την ανάγκη και είναι προδιαγεγραμμένοι από την φύση, εφόσον είναι οργανικά υγιείς, να νιώσουν την επιθυμία αυνανισμού στην εφηβεία. Το πόσο θα απασχοληθεί ο έφηβος με αυτό έχει να κάνει με την δική του προσωπική επιθυμία αλλά και με το αν έχει την απαιτούμενη ιδιωτικότητα να ασχοληθεί με το σώμα του. Για κοινωνικούς λόγους παρατηρούμε ότι περισσότερο αυνανίζονται τα αγόρια στην εφηβεία σε σχέση με τα έφηβα κορίτσια και αντίστοιχα οι ενήλικες άντρες σε σχέση με τις ενήλικες γυναίκες. Ενδεχομένως οι αριθμοί να διαφέρουν καθώς λιγότερες γυναίκες, ακόμα και σε ερευνητικό επίπεδο, θα παραδεχτούν ότι αυνανίζονται σε σχέση με τους άντρες. Επίσης, πολλές φορές οι ειδικοί παρατηρούν ότι τα κοινωνικά μηνύματα που μεταφέρονται στη γυναίκα όσον αφορά την σεξουαλικότητα της και την όποια σεξουαλική της δράση από την οικογένεια ή την κοινωνία ενοχοποιούν τον αυνανισμό ή ακόμα και την ίδια την σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα να νιώθουν μεγαλύτερη ντροπή και ενοχή να μιλήσουν για αυτό.

 

 

Στο άρθρο αυτό θα εστιάσω στον αυνανισμό του άντρα και θα αναλύσω το πως ο τρόπος που έχει συνηθίσει να αυνανίζεται ένας έφηβος, μεταφέροντας αυτή την μέθοδο και στην ενήλικη ζωή, μπορεί να επηρεάσει τον ερεθισμό του αλλά και την στύση και εκσπερμάτιση του στην δυαδική σεξουαλική σχέση.

Ο αυνανισμός του άντρα θα λέγαμε ότι προσομοιάζει με την είσοδο του πέους στον κόλπο. Φυσικά αυτό δεν ισχύει απαραιτήτως σε όλες τι περιπτώσεις αυτοϊκανοποίησης αντρών και δεν είναι απαραίτητο να ισχύει καθώς η αυτοϊκανοποίηση αφορά το άτομο και μόνο αυτό. Είναι λοιπόν μια πολύ προσωπική στιγμή του ατόμου που φυσικό και επόμενο είναι να την βιώνει και να την «χτίζει» με όποιο τρόπο επιθυμεί. Η δυσκολία παρουσιάζεται όταν ένας άντρας έχει υιοθετήσει ένα τρόπο αυνανισμού που δεν είναι τόσο κοντά στην αίσθηση που υπάρχει όταν το πέος του διεισδύει στον κόλπο της γυναίκας. Πολύ άντρες μας περιγράφουν τον αυνανισμό τους με το χέρι τους να ασκεί εξαιρετικά έντονη πίεση όταν το πέος τους βρίσκεται σε στύση αγκαλιάζοντας το με όλη τους την παλάμη. Άλλοι πάλι μας μιλούν για πολύ έντονη τριβή ξαπλωμένοι μπρούμυτα στο κρεβάτι ή στο πάτωμα (η σε οποιαδήποτε επιφάνεια) που επίσης ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο πέος απ’ ότι όταν ο άντρας είναι ανάσκελα ή καθισμένος κάνοντας εμβολικές κινήσεις με το χέρι του πάνω στο πέος του. Εξίσου σημαντική είναι και η ταχύτητα των εμβολικών κινήσεων που ασκεί ο άντρας με το χέρι του στο πέος του καθώς ενδέχεται μια υψηλή ταχύτητα να μην μπορεί να υπάρξει την ώρα της διείσδυσης στον κόλπο της γυναίκας είτε γιατί η σύντροφος δεν το αντέχει, δε το προτιμά, είτε γιατί ακόμα και ο ίδιος ο άντρας δεν μπορεί με το σώμα του να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα.

Όπως ανέφερα παραπάνω ο τρόπος που επιλέγει ο καθένας να αυτοϊκανοποιηθεί είναι μοναδικός και τίποτα μεμπτό δεν υπάρχει σε αυτό. Όπως προ είπα η δυσκολία έρχεται στη δυάδα είτε γιατί στη διείσδυση δεν μπορεί να επαναληφθεί η ίδια πίεση ή/και ταχύτητα, είτε γιατί ακόμα και όταν η σύντροφος αυνανίζει τον άντρα δεν είναι πάντα εφικτό ή επιθυμητό να υπάρχει ο δικός του τρόπος αυνανισμού. Για να είμαστε πιο ακριβής, η δυσκολία που δημιουργείται είναι ότι ο άντρας δεν μπορεί να ερεθιστεί επαρκώς όταν δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος τρόπος ερεθισμού, με αποτέλεσμα να χάνει την στύση του, μερικώς ή και παντελώς, άρα να μην μπορεί να διεισδύσει στο κόλπο της γυναίκας ή και να παρουσιάζεται καθυστερημένη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, δηλαδή να χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος συνεχούς ερεθισμού για να εκσπερματίσει (που μπορεί να αποβεί κουραστικό και για την σύντροφο αλλά και για τον ίδιο) ή και να μην φτάσει ποτέ στην εκσπερμάτιση, άρα και στον οργασμό. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση ένας πιο «ιδιαίτερος» τρόπος αυνανισμού να προκαλέσει απαραιτήτως και σεξουαλική δυσλειτουργία. Είναι όμως μια πιθανή αιτιολογία, ανάμεσα σε πολλές άλλες, που μπορεί να επηρεάσει την στύση ή/και την εκσπερμάτιση.

Φυσικά μία τέτοια περίπτωση μπορεί με τη βοήθεια ενός ειδικού στα ψυχοσεξουαλικά ζητήματα να επιλυθεί και το ζευγάρι να μπορεί να έχει μια υγιή σχέση συναισθηματικά και σεξουαλικά.

 

Related Post

Leave a Reply