Είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση πρόβλημα του άντρα;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος
Ας δώσουμε πρώτα έναν ορισμό, διευκρινίζοντας όμως την δυσκολία ακόμα και της επιστημονικής κοινότητας που εξειδικεύεται σε θέματα σεξουαλικής υγείας να δώσει μέχρι και σήμερα έναν ορισμό που θα κάλυπτε αυτή τη μεγάλη κουβέντα της πρόωρης εκσπερμάτωσης, ή αλλιώς γρήγορης όπως μπορεί να την ακούσετε. Βάσει του DSM-5 (Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συλλόγου), Πρόωρη Εκσπερμάτωση ορίζεται ως ο επίμονος επαναλαμβανόμενος τρόπος εκσπερμάτισης που συμβαίνει κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο, εντός περίπου ενός λεπτού από την είσοδο στο κόλπο και πριν τη θέληση του ατόμου. Το σύμπτωμα αυτό πρέπει να προκαλεί σημαντική δυσφορία στο άτομο και το μοτίβο εκσπερμάτισης αυτό να μην οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια, χρήση ουσιών, φαρμάκων ή κάποια άλλη διαταραχή, ιατρική κατάσταση.
 

Photo by Reynier Carl

Θα ξεκινήσω αναφέροντας ότι ένας άνδρας δε θα παραπονεθεί ποτέ σε έναν ειδικό για το χρόνο εκσπερμάτωσης του όταν αυνανίζεται. Μπορεί να υπάρχουν άντρες που δυσφορούν εάν οι ίδιοι νιώθουν ότι εκσπερματώνουν πιο γρήγορα από όσο θα ήθελαν για να απολαύσουν περισσότερη ώρα τον αυνανισμό τους και την ευχαρίστηση που αυτός παρέχει, όμως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στην σεξουαλική τους λειτουργία και δεν μειώνει την ένταση του οργασμού τους.
Το πραγματικό πρόβλημα κάνει την εμφάνιση του στην δυάδα. Όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται και οδηγούνται σε σεξουαλική επαφή το «παιχνίδι» αλλάζει και είναι σημαντικό να μπορούν να ικανοποιηθούν και οι δύο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα. Όπως ορίζει ο παραπάνω ορισμός δε θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πρόωρη εκσπερμάτωση εκτός του κόλπου καθώς πριν την διείσδυση, δηλαδή κατά την διάρκεια των προκαταρκτικών παιχνιδιών, δεν είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη διάρκεια εκσπερμάτωσης προς ικανοποίηση της συντρόφου. Άρα, το βασικό σημείο που απασχολεί ένα ζευγάρι ως προς την διάρκεια του άνδρα έως την εκσπερμάτωση είναι η αυτή κάθ’ αυτή σεξουαλική επαφή, δηλαδή η ενδοκολπική επαφή.
Είναι λοιπόν η πρόωρη εκσπερμάτωση αντρικό πρόβλημα; Οργανικά αφορά τον άντρα γιατί είναι κάτι που συμβαίνει στο δικό του σώμα. Ουσιαστικά αποτελεί πρόβλημα για τον άνδρα όταν η εκσπερμάτωση συμβαίνει πιο σύντομα απ’ ότι ο ίδιος επιθυμεί από την στιγμή της κολπικής διείσδυσης, δηλαδή παρά την θέληση του. Όταν όμως αυτό δεν προκαλεί δυσφορία στον ίδιο τον άντρα, τότε το πρόβλημα αποτελεί πρόβλημα του ζευγαριού και όχι του άνδρα ή μόνο του άνδρα και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την γυναίκα.
Ο χρόνος διάρκειας του άνδρα από την στιγμή που διεισδύει στο κόλπο της γυναίκας έως την εκσπερμάτωση θα οριστεί στην τρέχουσα σχέση ικανός ή μη βάσει της απόλαυσης αλλά και της επίτευξης οργασμού της συντρόφου ενδοκολπικά. Για μία γυναίκα μπορεί ο χρόνος του ενός λεπτού κολπικής διείσδυσης να είναι επαρκής ώστε να φτάσει στον οργασμό. Η ίδια γυναίκα σε μία άλλη σεξουαλική επαφή με τον ίδιο άντρα ενδέχεται να μην μπορεί να κορυφώσει είτε γιατί δεν υπήρξε επαρκής ερεθισμός μέσω προκαταρκτικών παιχνιδιών όπως σε προηγούμενες επαφές, είτε γιατί την ίδια την απασχολούν ζητήματα που την αποσπούν από την σεξουαλική επαφή. Μία άλλη γυναίκα μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο διείσδυσης προς την επίτευξη του οργασμού της ανεξαρτήτως ερεθισμού σε προκαταρκτικά στάδια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Φυσικά εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι επειδή ακριβώς υπάρχει και η περίπτωση κάποιας κατάστασης που να εμποδίζει το ζευγάρι να φτάσουν σε οργασμό (κάποια δύσκολη περίοδος στη σχέση του ζευγαριού, κάποιο θέμα ψυχικής/σωματικής υγείας του ενός ή του άλλου, άγχος, κούραση), διευκρινίζουμε ότι θα πρέπει αυτό το μοτίβο εκσπερμάτισης με αποτέλεσμα την δυσκολία επίτευξης οργασμού στην γυναίκα μέσω διείσδυσης να είναι τουλάχιστον στο 75-100% των επαφών των δύο συντρόφων και όχι κάτι περιστασιακό που μπορεί να προκύψει σε κάθε ζεύγος.
Αν κι εφόσον δε μιλάμε για μία γενικευμένη, πρωτοπαθής,  πρόωρη εκσπερμάτιση στον άνδρα, δηλαδή ένα μοτίβο σύντομης εκσπερμάτωσης που συμβαίνει με όλες τις συντρόφους, υπό όποιες συνθήκες, από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής, τότε το πρόβλημα ανήκει στη σχέση, στο ζευγάρι και όχι μόνο στον άντρα. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται θεραπεία ζεύγους με άξονα το sex therapy, ώστε να διερευνηθούν και να απαλειφθούν οι λόγοι προωρότητας στην εκσπερμάτωση του συντρόφου.

Related Post

Leave a Reply