Από την Αγγελική Ντούρου – Εκπαιδευτικός/Ιστορικός Τέχνης
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου θα ήθελα να σας μιλήσω για τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την εκπαίδευση. Όλο και περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές επιλέγουν να χρησιμοποιούν την τέχνη στο μάθημά τους με σκοπό να περάσουν στους μαθητές τους στοιχεία ιστορίας, κοινωνικά μηνύματα, προβληματισμούς. Η τέχνη μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις της καλλιεργεί το πνεύμα του ανθρώπου και τον βάζει σε μια αυτόματη διαδικασία σκέψης. Για αυτό λοιπόν είναι σπουδαίο να δίνουμε στα παιδιά από πολύ νωρίς ποικίλα ερεθίσματα γύρω από την τέχνη.
Από ποιά ηλικία μπορούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη;
Οι ειδικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η κλασσική μουσική μπορεί να ηρεμεί το έμβρυο ήδη κατά την περίοδο της κύησης. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως οι ήχοι που το ηρεμούσαν ως έμβρυο θα το ηρεμούν και ως βρέφος.
Στην ηλικία του πρώτου έτους το παιδί μπαίνει σε μια διαδικασία εξερεύνησης των δεξιοτήτων του. Εάν το παιδί σας έχει σταματήσει να δοκιμάζει οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του, μη διστάσετε να του δώσετε ασφαλή υλικά (π.χ. μαρκαδόρους με στρογγυλεμένες μύτες, κηρομπογιές ή δαχτυλομπογιές) και άφθονα λευκά χαρτιά. Φορέστε του μια αδιάβροχη παιδική ποδιά, βάλτε κλασσική μουσική και αφήστε το να δημιουργήσει! Επιβραβεύστε το για την προσπάθειά του και αν του αρέσει η διαδικασία μη ξεχνάτε να την επαναλαμβάνετε συχνά.
Μουσική και θέατρο
Καθώς μεγαλώνει επιλέξτε να παρακολουθήσετε τα παιδικά προγράμματα μουσικής που ταιριάζουν στην ηλικία του και προσφέρονται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ή τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιαστεί όταν θα δει και θα ακούσει μια ζωντανή ορχήστρα με τόσα πολλά μουσικά όργανα. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ποιοτικές παιδικές θεατρικές παραστάσεις οι οποίες θα διεγείρουν τη φαντασία του παιδιού και θα το βοηθήσουν στη συνέχεια να πλάσει τις δικές του ιστορίες. Δεξιότητα πολύ χρήσιμη και απαραίτητη για τα σχολικά του χρόνια.
Εικαστικά
Υπάρχουν πλέον στη χώρα μας πολλά μουσεία τα οποία προσφέρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλλιτεχνικά – δημιουργικά εργαστήρια για διάφορες ηλικιακές ομάδες ξεκινώντας συνήθως από την ηλικία των 5 ετών. Ενδεικτικά αναφέρω το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Ηρακλειδών. Στα μουσεία αυτά δημιουργούνται θεματικά εργαστήρια γύρω από την έκθεση του κάθε μουσείου. Τα παιδιά μπορούν να ανακαλύπτουν τα εκθέματα με διαδραστικό τρόπο, να κάνουν τη δική τους ανασκαφή ή να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης.
Τέλος, αφιερώστε ένα Σαββατοκύριακο του μήνα για να ανακαλύψετε ένα μουσείο ή μια γκαλερί. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας οπτικοακουστικά ερεθίσματα. Άλλωστε η εκπαίδευση ξεκινάει πρώτα από τους γονείς!