You are currently viewing Στόχοι για το Νέο Έτος!

Στόχοι για το Νέο Έτος!

Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

 

Έθεσες τους στόχους σου για το νέο έτος;

Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Όταν όμως φτιάχνεις ένα πλάνο στο μυαλό σου και το καταγράφεις, είναι πιο εύκολο να παραμείνεις σταθερός/ή σε αυτό και να το υλοποιήσεις πιο άμεσα και εύκολα. Επίσης, έχεις την δυνατότητα να επιστρέψεις στο τέλος του χρόνου και να δεις τι στόχους έθεσες, πόσους πραγματοποίησες, κατά πόσον για τα δεδομένα σου ήταν αρκετοί σε αριθμό ή όχι, αν ήταν ρεαλιστικοί και ποιοι από αυτούς τελικά ήταν πέρα από τις δυνάμεις σου.

 

NY Goals

 

Ποιος; Πότε; Γιατί;

Θέτοντας ένα στόχο που ονειρεύεσαι να πετύχεις, ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι να αναρωτηθείς…

Ποιος/Ποιοι χρειάζεται για να υλοποιηθεί ο στόχος σου; Είναι κάτι που αφορά μόνο εσένα και μπορείς μόνος σου να το κάνεις πραγματικότητα, αρκεί να το θελήσεις ή χρειάζεσαι την βοήθεια, στήριξη, συναίνεση κάποιου άλλου; Και ποιος είναι αυτός; Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και θα ήθελες να σε βοηθήσουν; Κατέγραψε τους στο πλάνο σου και σκέψου με ποιο τρόπο θα τους προσεγγίσεις για να ζητήσεις εύστοχα και αποτελεσματικά αυτό που θέλεις.

Πότε θα ξεκινήσεις να δουλεύεις προς το στόχο σου; Συνήθως οι περισσότεροι στόχοι δεν επιτυγχάνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά η προεργασία που χρειάζεται να κάνεις μπορεί να ξεκινήσει από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο που θα το σκεφτείς. Αν λοιπόν δε κινητοποιηθείς άμεσα, καλό θα ήταν να αναρωτηθείς ‘Γιατί;’ Μήπως σε σαμποτάρει ο ίδιος σου ο εαυτός, η αναβλητικότητα σου; Σκέψου το ξανά!

Γιατί επέλεξες αυτό τον στόχο; Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι ποιο είναι το κίνητρο πίσω από τον κάθε σου στόχο. Τι θα σου προσφέρει η κατάκτηση του; Σε τι αποσκοπείς; Αν το κίνητρο και τα οφέλη της επίτευξης του στόχου δεν είναι ισχυρά, τότε κινδυνεύεις να τα παρατήσεις στα μισά της διαδρομής. Επίσης, είναι καλό να θυμάσαι ότι αν ο στόχος δεν είναι ξεκάθαρα δικός σου αλλά υπό την πίεση κάποιου τρίτου, τότε υπάρχει εξίσου η πιθανότητα να μη φτάσεις ποτέ στο τέλος της πορείας σου.

Tip 1: Πριν πεις ‘Δε μπορώ να τα καταφέρω’ σκέψου ότι πάντα και σε όλα συναντάμε εμπόδια στη ζωή. Η εύκολη απάντηση είναι το ‘Δε μπορώ’. Μήπως να το ψάξεις λίγο παραπάνω;

Είναι ο εαυτός σου και η έλλειψη αυτοπεποίθησης που πάντα σε μπλοκάρει στη ζωή; Καλό θα ήταν να το συζητήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να αρχίσεις να ενδυναμώνεσαι.

Μήπως είναι κάποιο άτομο που σε εμποδίζει/αποθαρρύνει και ίσως θα έπρεπε να απομακρυνθείς από αυτό για κάποιο διάστημα, καθώς η συμπεριφορά του δε σε ευνοεί;

Tip 2: Το να ζητήσεις βοήθεια από τους ανθρώπους γύρω σου, ειδικά όταν στην προσφέρουν, δεν δείχνει αδυναμία. Αντιθέτως δείχνει ότι ξέρεις μέχρι που φτάνουν οι δυνάμεις σου και είσαι αρκετά συναισθηματικά έξυπνος ώστε να ξεπεράσεις το εμπόδιο και να βρεις τις λύσεις έξω από τον εαυτό σου, αποκτώντας μέσα από την μάθηση τις δεξιότητες που σου λείπουν. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να γίνει το εμπόδιο του στόχου σου.

Αφήστε μια απάντηση