You are currently viewing Ο Έρωτας σου… φεύγει;

Ο Έρωτας σου… φεύγει;

Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μέχρι πρότινος οι έρευνες για τα αίτια διαζυγίου ενός ζευγαριού έδειχναν στη πρώτη θέση την απιστία. Το να είσαι άπιστος στο σύντροφό σου διαλέγοντας έναν άλλο σεξουαλικό παρτενέρ ή ένα σύντροφο με τον οποίον αναπτύσσεται μια σχέση ήταν ο Νούμερο 1 λόγος διαζυγίου.

Out of love

Έρευνα που έλαβε μέρος στην Μεγάλη Βρετανία το 2011 από μεγάλη δικηγορική φίρμα σε 101 δικηγορικά γραφεία της χώρας παρουσίασε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με το παρελθόν. Η απιστία δεν είναι πια στην κορυφή ως αιτία διαζυγίου. Ο νούμερο 1 λόγος πλέον βρίσκεται στην πρόταση ‘Ο έρωτας μου έφυγε’. Περισσότερα ζευγάρια διέκοψαν την κοινή τους ζωή λόγω του ότι ο έρωτας τους πέρασε παρά γιατί ο σύντροφός τους τους απάτησε, κάτι που δε μοιάζει να είναι τόσο ταμπού πλέον, τουλάχιστον στην Βρετανία όπου διεξήχθη η έρευνα.

Σε μια υγιή σχέση το ζευγάρι περνάει περιόδους που βρίσκεται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και μοιράζονται έντονα την καθημερινότητα τους, αλλά εξίσου μπορεί να περάσουν περίοδοι που χρειάζονται να διοχετεύσουν περισσότερη ενέργεια σε άλλα κομμάτια της ζωής τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουν να χωρίσουν το σύντροφο τους. Η ισορροπία του να δίνουμε χρόνο στη σχέση μας και να κρατάμε και χρόνο για τον εαυτό μας και τα ενδιαφέροντά μας είναι πάντα το ιδανικό.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που ίσως σε βοηθήσουν να αντιληφθείς ότι ο έρωτας σου φεύγει;

1. Πόσο χρόνο περνάς με τον σύντροφο σου; Μοιράζεστε κάποια κοινά ενδιαφέροντα ή σας χωρίζει μία άβυσσος στις απόψεις σας; Τα ζευγάρια που στο κοινό τους χρόνο συζητάνε, ανταλλάζουν απόψεις και μπορούν να απολαύσουν το χρόνο μεταξύ τους, ενισχύουν τις θετικές αναμνήσεις και έρχονται πιο κοντά. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει μία συχνότητα στις σεξουαλικές σας επαφές που ικανοποιεί και τους δυο σας κάτι που επίσης δένει το ζευγάρι και φυσικά να μην υπάρχουν ‘τρίτα πρόσωπα’ στη σχέση σας.

2. Σε ποια θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων σας είναι η σχέση σας; Όπως ανέφερα υπάρχουν περίοδοι που ένα ζευγάρι μπορεί να δώσει βασική προτεραιότητα σε ένα ζήτημα εκτός σχέσης για τον έναν ή τον άλλον σύντροφο, κάτι για το οποίο όμως καλό είναι ο ένας να έχει ενημερώσει τον άλλον ώστε να μην υπάρχουν έντονα ερωτηματικά ως προς τους λόγους που ο ένας ή και οι δύο κάνουν «απουσίες». Όταν όμως η σχέση σου δεν είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην πρώτη ή έστω, κατά καιρούς, δεύτερη θέση προτεραιοτήτων σου, τότε πρέπει να σκεφτείς σοβαρά κατά πόσον αυτή η σχέση σε γεμίζει και την επιθυμείς.

3. Ο χαρακτήρας του συντρόφου σου νιώθεις πως έχει αλλάξει προς το χειρότερο για εσένα; Πολλές φορές δε βλέπουμε τα σημάδια εξαρχής. Ο έρωτας, ο ενθουσιασμός και η ανάγκη να δεθούμε με έναν άνθρωπο μας τυφλώνει και δε μπορούμε να δούμε καθαρά το χαρακτήρα και τις συμπεριφορές του άλλου. Επίσης οι άνθρωποι μπορεί στη πορεία της ζωής τους να αλλάξουν, να αλλάξουν οι προτεραιότητες τους και οι στόχοι τους και να μην έχουν τόσο χώρο και χρόνο τελικά για την σχέση τους. Αν λοιπόν τα σημάδια είναι έντονα και παγιωμένα τότε πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα.

4. Η σύγκρουση και η επανασύνδεση. Όλα τα ζευγάρια έχουν συγκρούσεις και είναι υγιές να έχουν. Όταν όμως μετά από ένα τσακωμό δε μπορείτε, δεν επιθυμείτε να επανασυνδεθείτε στη σχέση και να δείξετε κατανόηση στον εκνευρισμό ή στο ότι κάποιες φορές μπορεί να μην συμφωνήσετε 100% και να αγκαλιάσετε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τον σύντροφό σας, τότε απλά θα απομακρύνεστε διαρκώς και η σχέση σας θα φθίνει μέχρι να πάψει εντελώς να υπάρχει.

5. Επικεντρώνεσαι μόνο στα αρνητικά του συντρόφου σου; Σου είναι αδύνατον να δεις τα θετικά του ανθρώπου που μοιράζεσαι τη ζωή σου και βλέπεις μόνο τα αρνητικά; Αυτό από μόνο του είναι μια τακτική που απλά διαρκώς σε επαναφέρει στα αρνητικά σβήνοντας τα όποια θετικά μπορεί να έχει ο σύντροφός σου. Αν δε μπορείς με τίποτα να γυρίσεις τον «διακόπτη» στη θετική του πλευρά είναι σημαντικό να προβληματιστείς σοβαρά για την σχέση σου.

 

Πηγή: Psychology Today

Αφήστε μια απάντηση