Από την Ευαγγελία Γιαννακοπούλου – Λογοθεραπευτρία
Η Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία (ΑΛΔ) ορίζεται ως μια νευρολογικής φύσεως κινητική διαταραχή της ομιλίας. Αυτό σημαίνει πως το παιδί δυσκολεύεται να σχεδιάσει, να οργανώσει και να εκτελέσει τις κινήσεις που απαιτούνται να κάνουν η γλώσσα, τα χείλη, η γνάθος και η υπερώα έτσι ώστε να παραχθεί μια καταληπτή ομιλία. Όλη αυτή η δυσκολία, εντοπίζεται αρκετά νωρίς στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.
Τα παιδιά με ΑΛΔ είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τη γλώσσα σε καλύτερο βαθμό απ’ ότι να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να εκφραστούν. Στην νηπιακή ηλικία εντοπίζεται καθυστέρηση ομιλίας, με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να παράγουν μόνο κάποιους ήχους και να δυσκολεύονται στο συνδυασμό αυτών προκειμένου να παράγουν λέξεις ή φράσεις. Επίσης, η ομιλία τους εμφανίζει μεγάλες παύσεις μεταξύ των ήχων. Στα μεγαλύτερα παιδιά, παρατηρούνται αρκετά λάθη κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στις πολυσύλλαβες λέξεις και τονίζουν λάθος συλλαβές. Τέλος, συχνά εντοπίζεται φτωχό λεξιλόγιο, δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία και τα μαθηματικά.
Χαρακτηριστικά παιδιών με ΑΛΔ:
– Περιορισμένο βάβισμα
– Καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγου/ομιλίας
– Δυσκολία στην σύνθεση ήχων και παύσεις μεταξύ τους
– Απλοποίηση λέξεων
– Αστάθεια φωνημικών λαθών (αντί για τη λέξη γάτα μπορούν να πουν «γάκα» ή «γαχα»)
– Καλύτερη κατανόηση της γλώσσας σε αντίθεση με την εκφορά
– Υπερπροσπάθεια να παράγουν κάποιον ήχο ή να συντονίσουν τους αρθρωτές
– Μεγαλύτερη δυσκολία σε κατάσταση άγχους
– Δύσκολα γίνεται καταληπτή η ομιλία τους από τρίτους
– Δεν υπάρχει χρωματισμός στη φωνή
Πώς μπορεί η Λογοθεραπεία να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ΑΛΔ;
Η ΑΛΔ δεν είναι μια κατάσταση προσωρινή αλλά απαιτεί μακρόχρονη θεραπεία. Πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού παίζει η πρώιμη παρέμβαση. Σημαντικός σύμμαχος είναι η επανάληψη αλλά και εξάσκηση. Συνήθως οι θεραπευτές προτιμούν πολλαπλά ερεθίσματα ώστε το παιδί να μην ματαιώνεται. Φυσικά η θεραπεία ξεκινάει από τις κατεκτημένες δεξιότητες του παιδιού και στη συνέχεια περνάει στις πιο σύνθετες. Γι αυτό ο λογοθεραπευτής με το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων του παιδιού.