Από την Ευαγγελία Γιαννακοπούλου – Λογοθεραπεύτρια
Σ’ αυτό το άρθρο θα δώσω κάποιες συμβουλές για όλους τους παιδαγωγούς που ασχολούνται με τη μελέτη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
Πριν ξεκινήσω να σας δίνω αυτές τις συμβουλές, θα ήθελα να επισημάνω το πόσο σημαντικό είναι η μελέτη αυτών των παιδιών να περιλαμβάνει μόνο τις απαραίτητες και τις πιο σημαντικές πληροφορίες από τα μαθήματα του σχολείου. Δεν υπάρχει κανένα όφελος να γίνεται η προετοιμασία των παρακάτω μαθημάτων, αν δεν έχουν κατακτηθεί οι ήδη υπάρχουσες γνώσεις.
Για να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
• Σ’ ένα παιδί που κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη και το γραπτό τις περισσότερες φορές είναι ακατάληπτο, επικεντρωνόμαστε στη διόρθωση των καταληκτικών λαθών δηλαδή ουδέτερα σε –ι, θηλυκά –η, ρήματα –ω,-ει και τα αρσενικά. Μπορούμε να το ενισχύσουμε με περισσότερες ασκήσεις για την κάθε κατάληξη ξεχωριστά και αφού δούμε ότι το παιδί το έχει κατακτήσει περνάμε στις επόμενες καταλήξεις.
• Εάν υπάρχει δυσκολία στην αποστήθιση χρησιμοποιούμε ακροστιχίδες, συνδέουμε τα ονόματα που θέλουμε να θυμάται με άλλες λέξεις (συνήθως λέμε στα παιδιά να σκεφτούν κάτι τρομαχτικό ή αηδιαστικό για αυτό το όνομα) και έτσι τις περισσότερες φορές δεν το ξεχνάνε. Επίσης, μπορούμε να οπτικοποιήσουμε τις πληροφορίες και έτσι οι πληροφορίες συνδέονται με εικόνες. Δηλαδή βρίσκουμε εικόνες σχετικές με αυτό που θέλουμε να θυμάται το παιδί.
• Σχεδιαγράμματα, πίνακες, πλαγιότιτλοι, υπογραμμισμένες λέξεις-κλειδιά. Όλοι αυτοί οι τρόποι περιλαμβάνουν μόνο τις βασικές πληροφορίες.
• Δυσκολία στην ανάγνωση συνεπάγεται και φτωχή κατανόηση. Στόχος μας πρέπει να είναι η ευχέρεια και ο ρυθμός κατά την διάρκεια της ανάγνωσης. Γι’ αυτό, μπορούμε να γράψουμε το κείμενο σε καθετότητα. Τί εννοώ; Μια σειρά του κειμένου έχει 7 λέξεις έτσι μπορούμε να μειώσουμε τις λέξεις από 7 σε 5 (αυτό εξαρτάται από το παιδί που έχουμε κάθε φορά απέναντί μας)
• Ένας άλλος τρόπος είναι να υπογραμμίζουμε εξ’ αρχής τις λέξεις που πιστεύουμε ότι θα δυσκολέψουν το παιδί και να το βάζουμε να διαβάσει πρώτα αυτές, έτσι όταν θα τις βρει μέσα στο κείμενο θα μπορέσει να τις διαβάσει με μεγαλύτερη ευκολία
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να ακολουθούν πρόγραμμα ειδικής αγωγής τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και αν αυτό δεν είναι εφικτό πολλές φορές τότε οι γονείς θα πρέπει να επιλέγετε παιδαγωγούς με γνώσεις ειδικής αγωγής. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται άλλο τρόπο μεταχείρισης.
*Όλες οι παραπάνω συμβουλές είναι ενδεικτικές και με τίποτα δεν αντικαθιστούν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης.