Τι μας γεννά ο ερχομός του παιδιού μας;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Άγνωστα συναισθήματα, όμορφα αλλά ίσως και δύσκολα. Μια οικογένεια ενώνεται πιο βαθιά αλλά και ο κάθε γονιός κλονίζεται από μία αλλαγή που θα φέρει στην μνήμη του όλη την παιδική του ηλικία.

 

father and baby

 

Πόσοι γονείς δεν νιώθουν ότι πηγαίνουν ξανά σχολείο, πίσω στα θρανία, όταν μεγαλώνοντας τα παιδιά τους διαβάζουν πάλι από την αρχή την σχολική ύλη για να τα βοηθήσουν; Έτσι είναι και με τον ερχομό του παιδιού. Σαν να περνάς τα κεφάλαια του βιβλίου της παιδικής σου ηλικίας σε επανάληψη.

Έρχονται αναμνήσεις, άλλες ευχάριστες, άλλες δυσάρεστες, που δεν τις γνώριζες, βαθιά κρυμμένες, που αναδύονται στο συνειδητό και σε γλυκαίνουν ή πικραίνουν. Μπορεί να δακρύσεις στα κρυφά από συγκίνηση για τα τρυφερά συναισθήματα που εισέπραξες ως παιδί, ή από πόνο γι’ αυτά που σε πλήγωσαν από τους γονείς σου.

Το σίγουρο είναι ότι σε αυτό το ταξίδι θα ξαναζήσεις την παιδική σου ηλικία και θα έχεις την ανάγκη της ενδοσκόπησης και της ανάλυσης της δικής σου σχέσης με τους γονείς σου και τα αδέλφια σου. Μπορεί να θυμώσεις, μπορεί να στεναχωρηθείς, να χαρείς ή να λυτρωθείς.

Το ταξίδι θα είναι μακρύ και αν οι στάσεις που σε έχουν πληγώσει είναι πολλές θα σου φέρει δυσκολία στο να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα που δεν ανήκει στο παρελθόν αλλά στο παρόν. Δύο διαφορετικοί κόσμοι που θα τρέχουν παράλληλα. Δύο άνθρωποι σε έναν. Εσύ ως παιδί κι εσύ ως ενήλικας. Και αν τα θέματα, τα συναισθήματα που άφησες πίσω σου, στην ανήλικη ζωή σου, είναι πιο έντονα και δύσκολα απ’ ότι φανταζόσουν, ο ενήλικας εαυτός σου και όλοι όσοι τον συνοδεύουν στο παρόν θα μείνει πίσω… Μια άλλη ζωή θα ορίζει την τωρινή σου. Κι εσύ θα παλεύεις να ζήσεις και με τις δύο και να τις ενώσεις.

Αν νιώθεις ότι οι σχέσεις με τους γονείς σου σε επηρεάζουν στην ενήλικη ζωή και η παιδική σου ηλικία είναι συχνά μια ανάμνηση που θες να διώξεις, καθώς σε επιβαρύνει, σε ενοχλεί, σε αναστατώνει, τότε πριν αποφασίσεις να κάνεις το όμορφο και σημαντικό βήμα της απόκτησης παιδιού, θα ήταν καλό για σένα και την οικογένεια που θες να δημιουργήσεις, να λύσεις τα θέματα που σε απασχολούν και σε βασανίζουν από το παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να έχεις πιο υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις με τον/την σύντροφο σου αλλά και τα παιδιά σου που στο πρόσωπο τους θα βλέπεις την δική σου (επίπονη και δυσλειτουργική) σχέση με τους γονείς σου, χωρίς να δημιουργούνται αναίτιες και ξαφνικές εντάσεις, που ούτε εσύ μπορείς να εξηγήσεις την αφετηρία τους και να γευτείς τον γονεϊκό σου ρόλο χωρίς να αποσπάσαι από σκελετούς που άφησες στην ντουλάπα και τώρα ξεπροβάλουν…

 

Αφήστε μια απάντηση