Το Παιδί σας μπορεί να καταλήξει σε Συμπεράσματα;

Από την Ευαγγελία Γιαννακοπούλου – Λογοθεραπεύτρια

Παρατηρώντας τα παιδιά μέσα από διάφορες δραστηριότητες διαπίστωσα ότι δυσκολεύονται να εξάγουν συμπεράσματα. Τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και σε επίπεδο κειμένου.

 

Child thinking

 

Για να μπορέσεις όμως να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα θα πρέπει να κατανοήσεις την πληροφορία και να την συνδυάσεις με τις γενικότερες γνώσεις που ήδη έχεις κατακτήσει. Είναι μια σύνθετη ικανότητα η οποία είναι απαραίτητη για να μπορούμε να επιλύουμε προβλήματα, να κατανοούμε τον προφορικό και τον γραπτό λόγο αλλά και να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε όταν συμμετέχουμε σε μια συζήτηση. Αυτή η ικανότητα ξεκινά από την ηλικία των 2 ετών. Αυτή η μεγάλη δυσκολία στην εξαγωγή συμπερασμάτων συναντάται κυρίως σε παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση και με πραγματολογικές διαταραχές.

Οι λογοθεραπευτές παρεμβαίνουν αφού πρώτα έχουν αξιολογήσει το κάθε παιδί και έχουν διαπιστώσει το επίπεδο δυσκολίας του. Θα επιλέξουν το κατάλληλο υλικό και θα παραμείνουν στο κάθε επίπεδο για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου το παιδί να το κατακτήσει ή έστω να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό αναλόγως πάντα με τις ικανότητες τους.

Η παρέμβαση θα ξεκινήσει από το επίπεδο της εικόνας. Επιλέγουμε τις κατάλληλες εικόνες για το κάθε παιδί. Πρώτα δίνουμε ένα παράδειγμα και με τη βοήθεια κατευθυνόμενων ερωτήσεων το παιδί θα καταλήξει σε συμπεράσματα χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που του δίνει η κάθε εικόνα.

Εικόνα και κείμενο: επιλέγουμε παραμύθια, κόμικς. Χωρίζουμε τις εικόνες από το κείμενο. Διαβάζουμε το κείμενο και μετά το παιδί θα πρέπει να καταλήξει στο ποια εικόνα ταιριάζει με το κάθε μέρος του κειμένου.

Κείμενο: Σ’ αυτό το επίπεδο δίνονται γραπτές προτάσεις αρχικά και το παιδί θα πρέπει να διαλέξει ποιες από τις προτάσεις που θα του δώσουμε ταιριάζουν έτσι ώστε να βγαίνει νόημα. Όμως, θα πρέπει να κυκλώσει τις λέξεις κλειδιά που το οδήγησαν να τις επιλέξει. Στη συνέχεια, δίνουμε κομμάτια κειμένων για επιλογή.

Οπότε, κόψτε εικόνες, γράψτε προτάσεις και καταλήξτε σε συμπεράσματα!

 

Αφήστε μια απάντηση