Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Όλοι μας, όσο καλά κι αν μπορεί να το κρύβουμε, έχουμε δύσκολες, άσχημες, μαύρες σκέψεις κάποιες φορές. Μπορεί να περνάμε μια δύσκολη περίοδο, μπορεί να είχαμε μια άσχημη μέρα που μας αμφισβήτησαν κι εμείς οι ίδιοι αμφισβητήσαμε τους εαυτούς μας, μπορεί να απογοητευτήκαμε ή να στεναχωρηθήκαμε, ή μπορεί ποτέ να μη νιώσαμε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται η ζωή για να στεκόμαστε δυνατοί απέναντι στις ανατροπές και τις κρίσεις.
Είναι ανθρώπινο να νιώσουμε συναισθηματικά αδύναμοι όταν όλα γύρω μας μοιάζουν με απανωτές «τρικλοποδιές». Άλλοι ξεπερνάμε τη δυσκολία πιο εύκολα και άλλοι πιο δύσκολα. Άλλοι ξεφεύγουμε και ξεγλιστράμε από το μαύρο κουτί των σκέψεων μας και άλλοι βυθιζόμαστε σε αυτό καταφέρνοντας να βγούμε μόνο όταν γίνεται κάτι ευχάριστο, οπότε το σκοτάδι, το μαύρο, φωτίζεται από κάποιο εξωτερικό παράγοντα και όχι επειδή εμείς καταφέραμε να το διώξουμε.
Πως ξεφεύγουμε λοιπόν από το μαύρο μας κουτί όταν αυτό μας ρουφάει σε μία συναισθηματική δίνη;
Τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι αυτά που ξυπνούν την οποιαδήποτε ανασφάλεια και αμφιβολία μπορεί να έχεις για τον εαυτό σου και δεν έχεις ανακαλύψει, ή επιμελώς επιλέγεις να την αγνοείς γιατί φοβάσαι να την αντιμετωπίσεις. Αν σκεφτείς θετικά θα καταλάβεις ότι όσο κι αν στεναχωρήθηκες, απογοητεύτηκες, ένιωσες άσχημα, αυτά σου τα συναισθήματα είναι η ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ενδυνάμωση. Μια δύσκολη συναισθηματικά φάση δεν είναι απαραιτήτως αρνητική. Μπορεί να σε διδάξει πολλά αν την διαχειριστείς σωστά. Άρα το πρώτο βήμα, αφού έχεις αφήσει τον εαυτό σου να βιώσει τα συναισθήματα που ένιωσε και τα έχεις εκτονώσει με όποιο τρόπο έχεις επιλέξει, έρχεται η ώρα να κάνεις μία ανάλυση των δεδομένων στο μυαλό σου:
- Τι είναι αυτό που με πείραξε περισσότερο;
- Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό που νιώθω σε σχέση με αυτό που συνέβη;
- Γιατί με πονάει, ενοχλεί, απογοητεύει τόσο;
- Αυτό που ένιωσα οφείλεται στον άνθρωπο που μου το προκάλεσε ή σε δική μου ανασφάλεια;
- Υπάρχουν αναφορές στο παρελθόν που επηρεάζουν το πώς νιώθω στο παρόν;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σε βοηθήσουν αρχικά να κατανοήσεις τον εαυτό σου και να βάλεις σε μία τάξη τις σκέψεις σου. Να δεις τα πράγματα ρεαλιστικά και όχι μέσα από ένα συναισθηματικό πανικό, που σε θολώνει και να αποδώσεις «ευθύνες» εκεί που δικαίως αντιστοιχούν. Επίσης, θα έχεις τη δυνατότητα να ξεφύγεις από την δίνη, καθώς αντί να κρύβεις στο σκοτεινό κουτάκι αυτές τις σκέψεις, τις βγάζεις στο φως και τις αντιμετωπίζεις, κάτι που θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο δυνατός/η και σίγουρος και θα βελτιώσει την διάθεση σου αλλά και τις σχέσεις σου.
Το να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, τα τρωτά σου σημεία και τα πλεονεκτήματα σου, σε βοηθάει να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος/η για ό,τι μπορεί να έρθει και να δράσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία και σθένος, αποφεύγοντας την δίνη.
Μην παραιτείσαι του εαυτού σου! Συν-εργάσου μαζί του!