Συμπτώματα Άγχους ή Κρίση Πανικού;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει ποτέ μια κρίση πανικού. Το άγχος στη ζωή τους ήταν ένα σπάνιος και όχι έντονος επισκέπτης. Ήξεραν να το διαχειριστούν; Δεν αγχώθηκαν ποτέ τόσο ώστε το σώμα τους να «χτυπήσει κόκκινο» και να αντιδράσει με σωματικά συμπτώματα; Όπως και να ‘χει ή έννοια ‘κρίση πανικού’ τους είναι άγνωστη.

Αυτό όμως που σε κανέναν μας δεν είναι άγνωστο είναι η αίσθηση του άγχους γενικότερα. Έστω κι αν το βιώσαμε σαν αγωνία που δε ξέραμε να την ονοματίσουμε ‘άγχος’ για το διαγώνισμα στο δημοτικό ή για την συμμετοχή μας στο θεατρικό έργο του σχολείου επί σκηνής, το άγχος έχει συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα και έστω ένα από αυτά τα έχουμε όλοι βιώσει σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία.

Stressed

Τι σημαίνει όμως κάποιο περιστασιακό σύμπτωμα άγχους και τι σημαίνει κρίση πανικού; Σε προηγούμενα μου άρθρα (που μπορείτε να τα βρείτε εδώ) έχω αναπτύξει αναλυτικότερα το θέμα ‘Κρίση Πανικού’. Θα παραθέσω λοιπόν απλά τα σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε μία κρίση και θα υπενθυμίσω ότι για να μιλήσουμε για μία ολοκληρωμένη κρίση πανικού πρέπει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, τουλάχιστον 4 από αυτά.

Σωματικά Συμπτώματα Κρίσεων Πανικού:

• Ταχυπαλμία, ταχυκαρδία
• Εφίδρωση
• Τρέμουλο
• Δύσπνοια, κοντανάσαιμα
• Αίσθηση πνιγμού
• Βάρος στο στήθος, δυσφορία
• Ναυτία, βαρύ κεφάλι
• Ζάλη, αστάθεια, τάση για λιποθυμία
• Κρυάδες ή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
• Μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος
• Αποποίηση του εαυτού, αυτό που συμβαίνει δεν είναι αληθινό
• Φόβος ότι χάνεται ο έλεγχος ή ότι το άτομο τρελαίνεται
• Φόβος θανάτου

Τα ίδια συμπτώματα χαρακτηρίζουν και το άτομο που βιώνει άγχος στην καθημερινότητα του χωρίς να βιώνει, ή έχει βιώσει, μία κρίση πανικού.
Αυτό σημαίνει ότι όταν στην καθημερινότητα σου αγχώνεσαι λόγω προβλημάτων στη δουλειά, στην προσωπική σου ζωή, ή λόγω αναπάντεχων και δύσκολων γεγονότων, θα νιώσεις ένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Τι σημαίνει λοιπόν ένα τέτοιο σύμπτωμα;

Είναι σημαντικό αρχικά να πούμε ότι το άγχος, όταν μπορείς να το διαχειριστείς και σχετίζεται με κάτι που επιθυμείς, στοχεύεις ή σημαίνει πολλά για σένα, είναι φυσιολογικό να υπάρχει καθώς σε κρατά σε εγρήγορση και λειτουργεί πολλές φορές σαν κινητήριος δύναμη για να βελτιωθείς και να πετύχεις τους στόχους σου. Αυτό είναι το λεγόμενο δημιουργικό, παραγωγικό άγχος.

Όταν αυτό το άγχος αρχίζει να συνοδεύεται από ένα ή παραπάνω συμπτώματα και βάζει τον οργανισμό σου να «τρέχει» πιο γρήγορα, ενώ δεν περιορίζεται μόνο σε δύσκολες καταστάσεις αλλά και σε πιο μικρές που μέχρι χθες σου φαινόντουσαν «αστείες», τότε είναι καλό να σκεφτείς ότι το σώμα σου, σου δίνει το πρώτο μήνυμα ότι πρέπει να μειώσεις τους ρυθμούς σου γιατί η «μηχανή» δουλεύει τόσο γρήγορα που μπορεί να φτάσει να καεί. Όταν εσύ επιλέγεις να αγνοήσεις τα σημάδια που σου στέλνει ο εγκέφαλος σου μέσω των σωματικών συμπτωμάτων, τότε κινδυνεύεις να ξεπεράσεις κατά πολύ το φυσιολογικό άγχος και να βάλεις τον εαυτό σου σε μία διαδικασία έντασης που θα ξεπεράσει την δυνατότητα σου να το ελέγξεις. Γιατί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των κρίσεων πανικού που βιώνουν πολλοί άνθρωποι, είναι η αίσθηση αδυναμίας να ελέγξουν το σώμα τους και να το επαναφέρουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας, κάτι που τους θορυβεί και τρομάζει ακόμα περισσότερο, παρατείνοντας την δυσφορία που νιώθουν.

Το σημαντικό μήνυμα λοιπόν είναι να μην αγνοείς τα σημάδια που σου δείχνει το σώμα σου, ωθώντας έτσι τον εαυτό σου στην αύξηση έντασης του άγχους σου που μετατρέπεται σε μη διαχειρίσιμο και βλαβερό.

Άκου το σώμα σου, άκου το μυαλό σου και προστάτευσε τον εαυτό σου. Το σώμα μας πάντα μας μιλά!

 

Αφήστε μια απάντηση