Πως διαχειρίζεσαι τα «ενθύμια» μιας πρώην σχέσης;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Μια σχέση τελειώνει. Είτε το επέλεξες είτε όχι, στην φαρέτρα των εμπειριών σου σίγουρα έχουν προστεθεί συμπεριφορές του πρώην συντρόφου που σε βαραίνουν. Εξίσου έχεις κι εσύ διαπιστώσει ότι και η δική σου συμπεριφορά μπορεί να μην ήταν η ιδανική, όχι μόνο για τον/την σύντροφο σου αλλά και για την προστασία του εαυτού σου.

relationships-souvenirs

Είναι ανθρώπινο να μην ξέρουμε, πάντα, πώς να διαχειριστούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ώστε να είμαστε κι εμείς καλά αλλά και να αναπτύσσουμε υγιείς, ισορροπημένες σχέσεις. Τα λάθη είναι αποδεκτά και μέσα από αυτά έχεις την δυνατότητα να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να προετοιμάσεις το έδαφος για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Έχοντας πληγές που σε πονάνε, μπορεί να πέσεις στην παγίδα του παρελθόντος. Προβάλεις στον νέο σου σύντροφο όλες τις άσχημες στιγμές που βίωσες. Οι εμπειρίες είναι μέσα στο μυαλό σου. Ένα ερέθισμα π.χ. τα λόγια ή μία συμπεριφορά του συντρόφου σου, μπορεί να πυροδοτήσουν μέσα σου την πιθανή επανάληψη μιας συμπεριφοράς που σε πλήγωσε. Συσχετίζοντας συμπεριφορές και αντιδράσεις ενός άλλου ανθρώπου, σε μία άλλη σχέση με αυτές του τωρινού σου συντρόφου, καταδικάζεις εκ των προτέρων την εξέλιξη της σχέσης σου ως αρνητική και βλαβερή για εσένα. Αυτός ο μηχανισμός αυτοπροστασίας δεν λειτουργεί τόσο ευεργετικά όσο μπορεί να νομίζεις. Αφενός αμύνεσαι και βγάζεις μπροστά τα όρια σου,  αφετέρου έχεις επιτεθεί ίσως άδικα στον σύντροφο σου χωρίς να ξέρεις την πρόθεση του. Η άμυνα είναι αναγκαία αλλά όχι όταν γίνεται επίθεση.

Πως μπορείς να αποφύγεις την ενστικτώδη αντίδραση και να δώσεις χώρο και χρόνο στην νέα σου σχέση;

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε κάποιο χρονικό διάστημα από την μία σχέση στην άλλη. Αυτό μας βοηθάει να σκεφτούμε τι συνέβη, ποια τα λάθη μας και ποια του πρώην συντρόφου, να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλουμε από τις σχέσεις μας. Αν χώρισες και προχώρησες κατευθείαν στον επόμενο/η, μπορείς να κάνεις την αυτοκριτική σου και τον επαναπροσδιορισμό σου μέσα από την νέα σου σχέση. Ίσως να είναι λίγο πιο δύσκολο και θέλει λίγο περισσότερη προσοχή ως προς την δική σου συμπεριφορά.

Αφού έχεις σκεφτεί με τον εαυτό σου τι κρατάς και τι αφήνεις πίσω σου, προσπάθησε να μελετήσεις την συμπεριφορά σου. Τα αρνητικά σενάρια, η καχυποψία και η ετοιμότητα σου να βγεις στην επίθεση, είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Κι εδώ το σημαντικότερο εργαλείο σου είναι το λεγόμενο reality check! Η συμπεριφορά του/της είναι όντως τόσο κακή ή ύποπτη; Μήπως στο μυαλό σου εμφανίζονται εικόνες από τις προηγούμενες σχέσεις σου και θολώνουν το τοπίο; Ξεδιάλυνε τι ανήκει σε ποιον και σκέψου καλά πριν κάνεις σκηνή.

Είναι πολύ σημαντικό να διαλέξεις τον σωστό τρόπο και χρόνο για να επικοινωνήσεις κάτι σημαντικό. Όταν επικοινωνούμε κάτι με ένταση, φωνές και υστερία, τότε ο «συνομιλητής» μας δεν μπορεί να κατανοήσει τι θέλουμε να πούμε ή από πού προήλθε η φόρτιση μας. Συζήτα πρώτα με τον εαυτό σου αυτό που νιώθεις, οργάνωσε το μέσα στη σκέψη σου και επικοινώνησε το με τα σωστά λόγια και συναισθήματα και όχι εν βρασμώ. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το πότε και με ποιο μέσο θα το επικοινωνήσεις. Διάλεξε μια στιγμή ηρεμίας όπου θα καθίσετε οι δυο σας, με χρόνο και όχι βιαστικά, να συζητήσετε γι’ αυτά που σας απασχολούν. Θυμήσου ότι το να επικοινωνήσεις κάτι σημαντικό για σένα μέσω μηνυμάτων, υποτιμάει κατά πολύ στα μάτια του άλλου την αξία που έχει για σένα αυτό που νιώθεις.

Μην αφήνεις το παρελθόν σου να καθορίζει το παρόν σου εφόσον μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Οι πληγές μπορούν να επουλωθούν, μόνο που πρέπει να τις φροντίσεις!

 

Αφήστε μια απάντηση