Είμαι Εθελόντρια και είμαι καλά!

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Στα χρόνια της υψηλής ανεργίας και της ανάγκης για αλληλεγγύη ο εθελοντισμός έχει την τιμητική του. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας στρέφονται προς τον εθελοντισμό για διαφορετικούς λόγους. Είναι επειδή δεν εργάζονται και θέλουν να νιώσουν παραγωγικοί; Είναι που νιώθουν μοναξιά και με το να συμμετάσχουν σε δράσεις γίνονται μέλη μια ομάδας; Ή γιατί αποκτούν εμπειρία πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν σε ένα πλαίσιο που τους παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που εσύ επέλεξες να εργαστείς εθελοντικά, μέσα από τις δικιές σου γνώσεις, ήθος, εμπειρία και πρακτική εφαρμογή όλων των ικανοτήτων σου, βοηθάς συνανθρώπους σου που έχουν πραγματική ανάγκη. Ενισχύεις φορείς και οργανισμούς που δε θα είχαν τη δυνατότητα να επιβιώσουν χωρίς τη δική σου συνεισφορά. Ενημερώνεις τον κόσμο γύρω σου για την δική σου δράση και με αυτό τον τρόπο αυξάνεις την επίγνωση του περιβάλλοντός σου για τα προβλήματα που υπάρχουν στο κόσμο. Λειτουργείς ως παράδειγμα προς μίμηση για τους φίλους σου, τους συγγενείς σου που, σίγουρα, και αυτοί θα έχουν ένα τρόπο να συμβάλλουν.

Volunteer

Το κέρδος που έχουμε όλοι οι εθελοντές το γνωρίζουμε και το νιώθουμε καθημερινά. Έμπρακτα δίνουμε ένα κομμάτι της ζωής μας, της ενέργειας μας και του χρόνου μας για να συμβάλλουμε σε ένα συνολικό καλό. Στο να καθαρίσουμε μια παραλία απολαμβάνοντας την ομορφιά της, να βοηθήσουμε ένα ζώο να θεραπευτεί, να μοιράσουμε φάρμακα σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματική ανάγκη, να συλλέξουμε αγαθά για άπορους και άστεγους συνανθρώπους, να συμβουλεύσουμε ένα γονιό για το παιδί του ή να στηρίξουμε μια οικογένεια να λύσει τα προβλήματά της. Χαμογελάμε όταν νιώθουμε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι ώστε να γίνει η ζωή όλων μας καλύτεροι και να βλέπουμε περισσότερα χαρούμενα πρόσωπα γύρω μας.

Αυτό που κερδίζουμε σε βαθύτερο επίπεδο είναι η επιβεβαίωση ότι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι και να είμαστε μέρος, αποδεκτό, του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ζούμε. Φυσικά η ανάγκη του να είμαστε παραγωγική, για να μην «κοιμηθεί» το μυαλό μας σε μία εποχή που δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, είναι και αυτή έως και επιτακτική για την πνευματική μας επιβίωση.

Εθελοντισμός, μια παρεξηγημένη έννοια.

Όντας εθελόντρια εδώ και 2 χρόνια σε 2 διαφορετικούς φορείς στην Ελλάδα, έπεσα πάνω σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τον εθελοντισμό με μεγάλη καχυποψία. Και γι’αυτό θα ήθελα να καταστήσω σαφή (μέσα από την δική μου εμπειρία και γνώση) τα εξής:

• Μια εθελοντική θέση εργασίας δεν ήταν μία έμμισθη θέση εργασίας που τώρα έγινε εθελοντική. Υπάρχουν πάρα πολλοί Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί που ανέκαθεν αναζητούσαν εθελοντές και ποτέ σε αυτές τις θέσεις δεν είχαν έμμισθους υπαλλήλους που τους απέλυσαν ή παραιτήθηκαν. Άρα η εθελοντική σου εργασία δεν στερεί τον μισθό από έναν άνεργο.
• Ο εθελοντισμός δεν επιβάλλει στο άτομο να εργασθεί. Στον εθελοντισμό η προσφορά βασίζεται στην χρονική δυνατότητα και προθυμία που έχει ο κάθε εθελοντής να διαθέσει. Κάποιοι οργανισμοί, βάσει των αναγκών τους, μπορεί να ζητήσουν συγκεκριμένη δέσμευση αλλά και πάλι ο εθελοντής δεν είναι αναγκασμένος να δεχθεί τη θέση αν δεν συμφωνεί.
• Στον εθελοντισμό δε χρειάζεται να έχεις συγκεκριμένο μορφωτικό επίπεδο ή γνώσεις. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Για όλους μας υπάρχει μία εθελοντική θέση την οποία μπορούμε να καλύψουμε, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Πριν από ένα χρόνο γεννήθηκε μία πλατφόρμα στο διαδίκτυο από 3 φίλους που αποφάσισαν να γεμίσουν το κενό μεταξύ της αναζήτησης εθελοντών από την μεριά των Μ.Κ.Ο. ανά την Ελλάδα, αλλά και τους υποψήφιους εθελοντές που θέλουν να εργαστούν σε έναν οργανισμό και δε γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν την αναζήτηση τους.

Έτσι δημιουργήθηκε το www.volunteer4greece.gr από μία ομάδα εθελοντών που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να καλύπτουν όλο και περισσότερες θέσεις εθελοντικής εργασίας μέσω της πλατφόρμας. Η ομάδα του Volunteer4Greece βοηθά Μ.Κ.Ο. να επανδρώσουν το δυναμικό τους ώστε να συνεχίσουν το έργο τους, αλλά και προάγει τον εθελοντισμό μέσα από ένα μεγάλο αριθμό funs, followers και επισκέπτες στα social media της (Facebook. Twitter, Blog).

Βρες κι εσύ την εθελοντική θέση που σου ταιριάζει!

Αφήστε μια απάντηση