You are currently viewing Πότε το άγχος μας κάνει κακό.

Πότε το άγχος μας κάνει κακό.

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Στην καθημερινότητα μας όλοι έχουμε σε ένα βαθμό άγχος. Το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα μας βοηθά, κατά μία έννοια σαν κίνητρο, ώστε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας και να προσπαθούμε για το καλύτερο όλων αυτών που επιθυμούμε να καταφέρουμε στη προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

Stress

Σε μία κλίμακα από το 0 (=καθόλου άγχος) έως το 8 (=αβάσταχτο άγχος) το βασικό άγχος είναι στο 2. Όταν το άγχος του ατόμου αρχίζει να ξεπερνάει κατά πολύ τη βάση, τότε το άτομο αρχίζει να δυσφορεί και η λειτουργικότητα του μειώνεται καθώς το άγχος τον κατακλύζει και δε μπορεί να ανταποκριθεί. Αν αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια ενδεχομένως οι κρίσεις άγχους να οφείλονται σε μεμονωμένα περιστατικά και όχι σε μία μόνιμη κατάσταση. Αν όμως η ένταση του ατόμου το οδηγεί στην αύξηση του άγχους του σε υψηλά επίπεδα κατ’ επανάληψη, τότε εκεί αρχίζει το άγχος να γίνεται διαβρωτικό και να επηρεάζει την ζωή του ατόμου. Μία τέτοια αγχώδης κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κρίσεις πανικού που ξεκινούν και κορυφώνουν σε λίγα λεπτά και προκαλούν στο άτομο σωματικά συμπτώματα όπως: βαρύ κεφάλι, ζάλη, τρέμουλο, εφίδρωση, ταχυκαρδία, βάρος στο στήθος (πολύ συχνά το άτομο νομίζει ότι παθαίνει έμφραγμα), κοντανάσαιμα-δύσπνοια, πνίξιμο και την αίσθηση ότι τρελαίνεται, ότι χάνει τον έλεγχο, αλλά και φόβο θανάτου.

Όταν το άγχος αρχίζει και ριζώνει στην καθημερινότητα του ατόμου και τη διαμορφώνει, τότε το πρόβλημα έχει διογκωθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι αγχώδεις διαταραχές εκφράζονται στο άτομο ανάλογα με τα ερεθίσματα και βιώματα του, από το μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν. Αγοραφοβία, Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους, Ειδικές Φοβίες, Διαταραχή Πανικού και Γενικευμένη Φοβία είναι διαταραχές που πηγάζουν από το άγχος και τις φοβίες του ατόμου και διαμορφώνονται βάσει του κύριου φόβου στο οποίο εστιάζει το κάθε άτομο και αποκτά την αντίστοιχη συμπεριφορά ώστε να παραμείνει ήρεμο. Αποφυγές ονομάζονται οι συμπεριφορές που το άτομο υιοθετεί προκειμένου να εξασφαλίσει την μείωση του άγχους και είναι ουσιαστικά οι συμπεριφορές οι οποίες ενδυναμώνουν τους φόβους και βοηθούν στη γενίκευση και εξάπλωση του κύριου φόβου σε όλο και περισσότερα κομμάτια της ζωής του ατόμου. Επηρεάζουν την κοινωνικότητα, την εργασία και τις προσωπικές σχέσεις του ατόμου, φέρνοντας πολλές φορές ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς οι συγγενείς θυμώνουν μην έχοντας την ικανότητα και ενημέρωση να κατανοήσουν το πρόβλημα του κοντινού τους ανθρώπου.

Η θεραπεία, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, είναι απτή και πρακτική, δομημένη σε ασκήσεις που βοηθούν το άτομο να αναδιοργανώσει τη ζωή του και να απαλλαγεί από το άγχος και τους φόβους του. Ο θεραπευτικός σχεδιασμός βασίζεται στις ανάγκες και στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Μάθετε περισσότερα για την ΓΣΘ εδώ.

Μην αφήνεται το άγχος να σας κυριεύει ενώ η λύση είναι υπαρκτή!

 

Δείτε όλες τις υπηρεσίες της Ψυχολόγου Ίριδας Κρέμερ εδώ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση