Πως θα ξεφύγω από τις Κρίσεις Πανικού;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Αν έχεις βιώσει μια κρίση πανικού γνωρίζεις πολύ καλά πόσο επώδυνο είναι. Ολόκληρο το σώμα, ο οργανισμός σου, μπαίνει σε μία ένταση που το μόνο που επιθυμείς είναι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και ψάχνεις απεγνωσμένα έναν τρόπο να γλιτώσεις από αυτό που νιώθεις.

Οι κρίσεις πανικού είναι αποτέλεσμα κορύφωσης του αυξημένου άγχους σου που οφείλεται είτε σε κάποια φοβία σου, είτε σε συσσωρευμένο γενικό άγχος που βιώνεις καιρό ή σε κάποιο έντονο και ξαφνικό γεγονός που λειτούργησε ως ένα μεγάλο σοκ και το σώμα σου εξωτερίκευσε αυτήν την ένταση μέσα από μία, ή και περισσότερες κρίσεις πανικού.

 

 

Οι  κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται ως κάτι απειλητικό και βλαβερό για τον άνθρωπο που τις βιώνει. Στην πραγματικότητα, οι κρίσεις πανικού είναι ένα καμπανάκι του οργανισμού μας που μας προειδοποιεί ότι ξεπερνάμε τα όρια των αντοχών μας. Είναι για παράδειγμα σαν να μην έχεις τρέξει στην ζωή σου ούτε ένα χιλιόμετρο και ξαφνικά να τρέξεις τον κλασικό μαραθώνιο. Όλα τα πράγματα στη ζωή χρειάζονται προπόνηση και προετοιμασία και την ανάγκη να ακούμε το σώμα μας και να το προστατεύουμε.

Πως θα ξεφύγω από τις κρίσεις πανικού;

Στην περίπτωση που οι κρίσεις πανικού σχετίζονται με κάποια φοβία και έρχονται σαν αποτέλεσμα της παρουσίας σου σε μία κατάσταση που σε φοβίζει και σε αγχώνει πολύ, τότε πρέπει να αρχίσεις να εξοικειώνεσαι σιγά σιγά, όλο και περισσότερο με τη φοβογόνο κατάσταση. Για παράδειγμα, αν σου προκαλεί έντονη δυσφορία το να βρίσκεσαι σε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο με πολύ κόσμο, τότε πρέπει κάθε μέρα από λίγο να κάνεις μια βόλτα εκεί. Πέντε λεπτά; Δέκα λεπτά; Το σημαντικό είναι κάθε μέρα να νιώθεις ότι αντέχεις λίγο παραπάνω. Με αυτό τον τρόπο κάποια στιγμή θα καταφέρεις να παραμείνεις μέσα στο εμπορικό κέντρο μόνος/η σου, εν ώρα αιχμής, χωρίς να νιώθεις δυσφορία και σωματικά συμπτώματα που σε οδηγούν στην κρίση πανικού.

Αν οι κρίσεις πανικού έρχονται άξαφνα και αιφνιδιαστικά και τίποτα δεν προμηνύει την άφιξη τους, χωρίς να υπάρχει η βάση κάποιας φοβίας όπως προανέφερα, τότε η εκδήλωση έντονου άγχους είναι μεμονωμένη. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εκπαιδεύσεις την σκέψη σου. Να σκεφτείς ότι ήταν μία μοναδική φορά και δεν είναι δεδομένο ότι θα ξανασυμβεί. Μπορεί να είχες μια δύσκολη μέρα, να περνάς μια δύσκολη εβδομάδα με πίεση στην προσωπική ή/και επαγγελματική σου ζωή, ή γενικότερα να είσαι σε μία επιβαρυμένη φάση. Είναι σημαντικό να σκεφτείς ότι μια κρίση πανικού είναι η εκτόνωση και εξωτερίκευση της έντασης, του άγχους που βιώνεις και είναι προτιμότερο να εξωτερικεύεται παρά να μένει μέσα σου και να σου προκαλέσει, ενδεχομένως, άλλα προβλήματα υγείας.

Αν οι κρίσεις πανικού συνεχίζονται έτσι αναπάντεχα σε κοντινά διαστήματα κι εσύ έχεις πάθει φοβία μήπως ξαναπάθεις κρίση πανικού, τότε έχεις περάσει στην Διαταραχή Πανικού, έχοντας μπει σε ένα κύκλο φόβου που η σκέψη μιας ενδεχόμενης κρίσης πυροδοτεί τον μηχανισμό άγχους, που με την σειρά του αυξάνεται και σε οδηγεί πάλι σε μία κρίση πανικού μόνο με την σκέψη αυτή. Ένας φαύλος κύκλος που θέλει πιο συστηματική αντιμετώπιση και την βοήθεια ενός εξειδικευμένου επαγγελματία ψυχικής υγείας πάνω στις αγχώδεις διαταραχές και τις κρίσεις πανικού.

Η εκπαίδευση του μυαλού σου και η αλλαγή της συμπεριφοράς σου απέναντι σε αυτά που σε φοβίζουν/αγχώνουν, είναι η λύση στην εξάλειψη των κρίσεων πανικού.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρίσεις Πανικού: Κατανόηση & Αντιμετώπιση

Κρίσεις Πανικού: Πότε πρέπει να ζητήσω την βοήθεια του Ειδικού;

 

 

Αφήστε μια απάντηση