You are currently viewing Παγιδευμένη στη σχέση

Παγιδευμένη στη σχέση

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μοιάζεις θλιμμένη. Με χαμηλό βλέμμα σαν κάτι να σε έχει στεναχωρήσει. Φαίνεσαι προβληματισμένη και παγιδευμένη. Ήσουν μικρή όταν τον πρωτογνώρισες και όλα δείχνανε ιδανικά. Σε έκανε να γελάς και το χιούμορ του ήταν σίγουρα ένα από τα θετικά του στοιχεία που σε τράβηξε σε εκείνον. Ένας όμορφος και διασκεδαστικός άνθρωπος που ποιος δε θα ήθελε να είναι μαζί του. Τον θαύμαζες για όλα αυτά που τότε σου φαινόντουσαν μεγάλα, απλά γιατί εσύ δεν τα είχες κάνει ακόμα. Οι φίλοι σου τον συμπάθησαν αμέσως και οι γονείς σου τον αποδέχτηκαν καθώς το κοινωνικό σας περιβάλλον ήταν κοινό και γνώριζαν για την οικογένεια του. Τα χρόνια περάσανε εσύ μεγάλωσες όπως κι εκείνος και είστε μαζί καιρό. Έχεις φτάσει τα 25 και η σκέψη του γάμου έχει ήδη μπει μέσα στο μυαλό σου από εκείνον, από τους άλλους. Εσύ όμως μέσα σου διστάζεις, φοβάσαι, κάτι σου λέει ότι δεν θες αλλά παραμένεις αδύναμη να αντιδράσεις.

Προβληματισμένη

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που μένουν στη σχέση τους από δυσκολία, ανασφάλεια, φόβο μοναξιάς, χαμηλή αυτοεκτίμηση, πίεση από το κοινωνικό περίγυρο και την οικογένεια. Ο σύντροφος τους θεωρείται ο ιδανικός από όλους, αλλά εκείνοι έχουν πάψει πια να νιώθουν το ίδιο πλήρης και ευτυχισμένοι όσο ένιωθαν κάποτε. Ο χρόνος και η ρουτίνα κάνει τη σχέση να χάνει τη λάμψη που είχε το πρώτο καιρό, αλλά όταν δύο άνθρωποι επιθυμούν να κρατήσουν το πάθος στα ύψη τότε βρίσκουν τρόπους να ανανεωθούν. Αυτό σημαίνει να συζητάνε, να ακούνε ο ένας τον άλλον, να μοιράζονται όμορφα και δύσκολα συναισθήματα, να εκφράζουν τα παράπονα τους και να ανακαλύπτουν νέους τρόπους διαφυγής από την καθημερινότητα ώστε η σχέση τους να παραμένει ζωντανή.

Όταν μια σχέση γίνεται παγίδα για σένα τότε, ανεξαρτήτως της διάρκειας της, πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά πως αυτό θα αλλάξει. Αν δεν έχεις προσπαθήσει να μιλήσεις στο σύντροφό σου τότε σίγουρα έχεις κι εσύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης και είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις. Αν πάλι έχεις εκφράσει αυτό που νιώθεις και δεν έχεις εισακουστεί, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείς αν θα συνεχίσεις να παίζεις με τις ψυχικές αντοχές σου ή θα αποχωρήσεις από την σχέση. Φυσικά μια σχέση δε τελειώνει από την μία ημέρα στην άλλη μέσα σου, αλλά βγάλε τη προσωπική σου ζυγαριά από το βάθος του ντουλαπιού και άρχισε να μελετάς τι σε κάνει χαρούμενη και τι σου λείπει. Ποιες ανάγκες σου καλύπτεις και πόσες του συντρόφου σου. Αν η ζυγαριά γέρνει περισσότερο σε απώλειες και ελλείψεις της σχέσης τότε επανεξέτασε τα συναισθήματα σου, ειδικά αν εκείνος σου προτείνει να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Το πιο πιθανό είναι ότι τίποτα δε θα αλλάξει επειδή θα περάσετε τη πόρτα της εκκλησίας. Ο γάμος θα σας μεταφέρει απλώς σε μία άλλη κατάσταση, με διαφορετικές κοινωνικές διαστάσεις. Η προσωπική σας σχέση είναι αυτή που μετράει και κάνει τη θλίψη σου να βαθαίνει. Μόνο εσύ γνωρίζεις μέσα σου τι είναι αυτό που θα σε κάνει ήρεμη, ισορροπημένη και χαρούμενη. Η παγίδα είναι στο μυαλό σου και είναι στο χέρι σου να απελευθερωθείς από αυτήν.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση. Υπάρχει η δική σου απόφαση. Ότι κι αν επιλέξεις είναι σημαντικό να νιώθεις ότι έκανες τη καλύτερη «συμφωνία» με τον εαυτό σου για τον εαυτό σου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση