Από την Εμμανουέλα Κόκκαλη – Food Blogger/Ραδιοφωνική παραγωγός
Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο γυναίκες. Παιδί χωρισμένων γονιών, με γονείς – παιδιά χωρισμένων γονιών, καταλαβαίνετε ότι δεν έχω λάβει και πολύ σωστά μηνύματα για το πώς είναι ένα υγιές ζευγάρι και μια σωστή οικογένεια. Όμως όλα αυτά ποτέ δεν τα αντιμετώπισα ως πρόβλημα, ποτέ δεν τα βίωσα αρνητικά. Όλα τα φαινομενικά άσχημα στη ζωή μου, με κάποιο τρόπο, έμαθα να τα βλέπω από τη θετική τους πλευρά. Δεν έχω σωστά ανδρικά πρότυπα από την οικογένεια αλλά αγαπώ τους άντρες, θαυμάζω τους σωστούς μπαμπάδες και δεν είμαι κατά του γάμου.
Θυμάμαι, στα 10 μου, ζούσαμε σε ένα μεγάλο σπίτι, εγώ, η αδερφή μου, η μαμά μου, η θεία μου, η γιαγιά μου και η προγιαγιά μου. Για 2 χρόνια. Το χάος; Ναι. Αλλά εκείνα τα χρόνια, η καθεμιά μού έμαθε και κάτι διαφορετικό. Να είμαι καθαρή, νοικοκυρά, να πιστεύω στο «ισχύς εν τη ενώσει», να είμαι κορίτσι, να γίνομαι γυναίκα.
Πάντα ήμουν ανεξάρτητη, ήθελα να αναλαμβάνω μόνη μου δουλειές και να τις ολοκληρώνω με υπευθυνότητα, να έχω τον χώρο μου, να φροντίζω για το φαγητό μου, τα ρούχα μου, το χαρτζιλίκι μου, να κουμαντάρω τη ζωή μου. Μεγαλώνοντας, αυτή η ανάγκη για ανεξαρτησία, έγινε ακόμα πιο έντονη. Πάντα ένιωθα τα πόδια μου γερά, δεν μου αρέσει να πιστεύω ότι κάτι είναι δύσκολο και ακατόρθωτο, μου αρέσει να παραδέχομαι ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω, αφού όμως το έχω παλέψει. Έχοντας τόλμη, πείσμα και θέληση να φτιάξω τη δική μου ζωή, κατάφερα να κατανοήσω και να αξιολογήσω τις ικανότητές μου. Να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου.
Δουλεύω από τα 18, μένω μόνη μου από τα 20. Για ένα μεγάλο διάστημα, σπούδαζα και δούλευα παράλληλα. Πάντα θέλω να είμαι απασχολημένη με πολλά πράγματα, δε μπορώ την τεμπελιά και τη ρουτίνα. Γι’αυτό, όταν για 2 χρόνια δούλευα σε ένα γραφείο με λίγες αρμοδιότητες, χωρίς συναδέλφους και με χαμηλή κινητικότητα, αποφάσισα να διοχετεύσω όλη μου την ενέργεια σε μια δική μου δραστηριότητα. Εκείνα τα 2 χρόνια, αφοσιώθηκα στο EatingAround, ένα blog μαγειρικής που έφτιαξα κατά λάθος ένα απόγευμα τον Φεβρουάριο του ΄10, όπου τα blogs δεν ήταν ακόμα τόσο γνωστά στην Ελλάδα κι εγώ δεν είχα ιδέα από αυτά. Όμως λάτρεψα το blogging, τη σελίδα μου, την επικοινωνία με τον κόσμο και φυσικά τη μαγειρική. Πάντα μου άρεσε η μαγειρική, όλες οι γυναίκες στην οικογένεια είναι άριστες μαγείρισσες, έχω φυσική κλίση σε αυτό. Αλλά από τότε που έμεινα μόνη μου, η κουζίνα έγινε το «ιερό» μου. Γι’ αυτό και δεν είχα αμφιβολίες για το τι θέμα θα έχει το blog μου, από την αρχή ήξερα με τι ήθελα να ασχοληθώ. Παράλληλα, ένας φίλος μού ζήτησε να του δίνω κείμενα για μια ιστοσελίδα ποικίλης ύλης, το noumerologio.gr, το οποίο δεν υπάρχει πλέον. Κι έτσι άρχισα να κυκλοφορώ σε αυτά τα διαδικτυακά μέρη.
Από εκεί και πέρα, όλα ήρθαν φυσικά. Παράλληλα, άλλαξα δουλειά, πήγα σε ένα γραφείο με ένταση και περισσότερες ευθύνες, οπότε για κάποιο διάστημα παραμέλησα το blog μου. Όμως κάποια στιγμή επέστρεψα δυναμικά γιατί ένιωσα ότι το έχω ανάγκη, ότι μου κάνει καλό. Αυτό με βοήθησε να αναπτύξω σχέσεις με αξιόλογους ανθρώπους από διάφορους χώρους. Αυτό μου έδωσε και δουλειά, γιατί άνθρωποι που διάβασαν τα κείμενά μου και τους άρεσαν, μού πρότειναν να αρθρογραφώ στις σελίδες τους. Η μια γνωριμία έφερε την άλλη και άρχισα να γίνομαι γνωστή σε έναν κύκλο που στην πορεία μου φάνηκε και πολύ χρήσιμος πρακτικά. Γιατί τον Μάιο του 2013 έμεινα χωρίς δουλειά, οπότε αποφάσισα να θερίσω ό,τι είχα σπείρει όλα αυτά τα χρόνια και να ασχοληθώ επαγγελματικά επιτέλους με κάτι που με εκφράζει και μου ταιριάζει απόλυτα. Με την αρθρογραφία σε θέματα μαγειρικής και διατροφής. Έτσι, ακολούθησαν τα lifezone.gr, lovecooking.gr, flust.gr, Athinoramaumami.gr, monopoli.gr, exostispress.gr και πολλά άλλα guestposts σε αγαπημένα sites.
Τον Ιανουάριο του ΄13 κι ενώ δούλευα ακόμα ως γραμματέας, δέχτηκα την πρόταση για να συμμετάσχω στο Joy, γνωστή πλέον τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ, με μικρά βιντεάκια μαγειρικής, ως foodblogger. Άλλος κόσμος, εντελώς καινούργιος για μένα, τον έκανα δικό μου. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, συμμετέχω στην 3η σεζόν με περισσότερα βίντεο και αγαπημένες συνταγές που δημιουργώ μόνη μου. Είναι αυτό που σας ανέφερα νωρίτερα. Δεν με τρομάζει το καινούργιο, το αγαπώ, το ακολουθώ, θέλω να ξεπερνάω τον εαυτό μου.
Πριν ενάμιση μήνα, μου ήρθε η ιδέα να κάνω ραδιοφωνική εκπομπή. Είναι ένα μέσο το οποίο δεν είχα πλησιάσει ποτέ, αλλά πάντα με γοήτευε. Έκανα πρόταση συνεργασίας στον amagiradio.com για εκπομπή μαγειρικής κι εκείνοι αμέσως με καλωσόρισαν στην ομάδα τους. Ξεκίνησα το «Γυμνό γεύμα» και νιώθω υπερήφανη για τον εαυτό μου που κάνω κάτι τόσο δημιουργικό, που στήνω μόνη μου μια εβδομαδιαία δίωρη εκπομπή, επικοινωνώ με παραγωγούς που προσφέρουν τα προϊόντα τους στους διαγωνισμούς μου, αναζητώ ενδιαφέροντες καλεσμένους και προσπαθώ κάθε φορά να είναι η εκπομπή μου άξια ακρόασης. Να δίνω σημαντικές, νόστιμες πληροφορίες αλλά και να μεταφέρω την αγάπη μου για τη μαγειρική σε ακόμα περισσότερο κόσμο.
Παράλληλα με όλα αυτά, είμαι πάντοτε «ανοιχτή» σε νέες προτάσεις και νέες συνεργασίες με παραγωγούς, μαγαζιά και εταιρείες τροφίμων. Ναι, κάποιοι άνθρωποι ήρθαν ουρανοκατέβατοι, οι προτάσεις τους ήταν εντελώς ξαφνικές, όπως στην περίπτωση του Joy, αλλά τίποτα δεν έχω αφήσει στην τύχη του. Είμαι μέσα στα πράγματα, ακολουθώ την πορεία τους, ενημερώνομαι για τα πάντα, παρακολουθώ δουλειές άλλων ανθρώπων του χώρου, ψάχνω νέα προϊόντα, αναζητώ παραγωγούς, επισκέπτομαι μαγαζιά, δεν χάνω ευκαιρίες να γνωρίσω νέους ανθρώπους και επαγγελματίες του χώρου. Δεν κάθομαι. Από αυτό ζω και δεν εννοώ μόνο οικονομικά. Με αυτή τη δουλειά νιώθω γεμάτη.
Ξέρετε τι έχω διαπιστώσει; Όταν γυρνούσα κουρασμένη από το γραφείο που δούλευα για 8 ώρες μόνο, ένιωθα άσχημη. ‘Όμως, όταν γυρνάω κατάκοπη από 3 συνεχόμενα ραντεβού, με το άγχος να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι από τη δουλειά μου, νιώθω πιο όμορφη από ποτέ!
Πόσο όμορφη και συγκινητική ιστορία!! Μπράβο στην Εμμανουέλα, της εύχομαι τα καλύτερα και μακάρι να τη γνωρίσω και από κοντά κάποια στιγμή 🙂
Eυχαριστώ πολύ Σταυρούλα μου! Όλο και κάπου θα βρεθούμε και θα γνωριστούμε. Θα χαρώ πολύ!
Εγώ πάλι που σε είχα δίπλα μου τόσες ώρες και δε σε αναγνώρισα;;; Βλέπουμε το JOY συστηματικά όλες οι γυναίκες της οικογένειας -και αναγκαστικά και ο συζυγατούλης μου…- και μας αρέσει τρελά γιατί μοιάζει με τηλεοπτικό, ζωντανό περιοδικό!!!!
Είσαι αγωνίστρια της ζωής και θα τα καταφέρνεις πάντα μια χαρά!!!
Να’σαι καλά Εμμανουέλα!!!
Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα για τα καλά σου λόγια!! Πότε με είχες δίπλα σου; Πού ήμασταν; Εύχομαι να συνεχίσουμε για καιρό να σας κρατάμε τόσο καλή παρέα. Να ξέρετε ότι βάζουμε τα δυνατά μας!
Μήπως σου συστήθηκα;;; Ήμουν το κορίτσι….του ρυζιού και της πολίτικης σαλάτας στο Food4Good, δίπλα στην Ελένη με το τέλειο τσίλι !!!
Καλημέρα και καλή συνέχεια!!!!