Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Οι ψυχολόγοι στη θεραπεία και πιο συγκεκριμένα στις Γνωσιακού-Συμπεριφοριστικού τύπου θεραπείες, βοηθούν τους θεραπευόμενους τους να θέσουν στόχους που αφορούν το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας. Αυτοί οι στόχοι ουσιαστικά βασίζονται στις επιθυμίες και την καθημερινότητα που ονειρεύεται να αποκτήσει ο κάθε θεραπευόμενος βάσει των δικών του κριτηρίων και επιλογών.
Οι στόχοι λειτουργούν σαν μία καλή δομή και βάση στην οποία πατάνε οι θεραπευόμενοι ώστε βήμα, βήμα να φτάσουν στην επίτευξη των στόχων τους. Η γνώση αλλά και εμπειρία του θεραπευτή είναι εκεί για να προσφέρει στον θεραπευόμενο το άμεσο και πιο δυνατό, προς τη στόχευση, αποτέλεσμα.
Βάζετε στόχους στην καθημερινότητα σας;
Γίνετε ο «θεραπευτής» του εαυτού σας!
Πολλοί άνθρωποι, είτε γιατί δε μεγαλώσανε σε ένα οργανωμένο και δομημένο περιβάλλον, είτε γιατί οι ίδιοι δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν σε ένα πλαίσιο στην παιδική ηλικία, αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα και κυρίως το μέλλον τους χωρίς κανένα πλάνο. Φυσικά στη ζωή χρειάζεται και η ξεκούραση της χαλαρότητας, αλλά εξίσου αναγκαία είναι και η οργανωμένη σκέψη & δράση.
Οι στόχοι μας βοηθούν να έχουμε μία κατεύθυνση, ένα προσανατολισμό. Να γνωρίζουμε ξεκάθαρα που θέλουμε να φτάσουμε. Άρα, το πρώτο βήμα για να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας σε επαγγελματικό ή/και προσωπικό επίπεδο, είναι να καταγράψετε σε μία κόλλα χαρτί ή στο tablet/υπολογιστή σας αυτά που θέλετε να πετύχετε.
Θέτοντας στόχους!
Φτιάχνοντας μια λίστα στόχων έχετε μπροστά σας με πολύ συγκεκριμένες λέξεις, που εσείς έχετε επιλέξει, όλα αυτά που θέλετε να κατακτήσετε. Αφού αριθμήσετε τους στόχους σας, βάζοντας πρώτο τον πιο δύσκολο για εσάς στόχο, μπορείτε τώρα να επιλέξετε με ποιον θα ξεκινήσετε. Μην αρχίσετε με έναν από τους πιο δύσκολα και μακροπρόθεσμα επιτεύξιμους στόχους γιατί αυτό μπορεί να σας απογοητεύσει και να σας κουράσει με αποτέλεσμα να παραιτηθείτε από την προσπάθεια.
Μελετώντας τα υλικά για την συνταγή της επιτυχίας!
Έχοντας πλέον τον πρώτο σας στόχο, το επόμενο βήμα είναι να μελετήσετε
τι χρειάζεσθε για να φτάσετε στον «προορισμό» σας.
Ερωτήσεις όπως:
• Τι γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία χρειάζεται; Τις έχω;
• Ποιο κομμάτι μπορώ να καλύψω μόνος μου;
• Ποιος θα μπορούσε να με βοηθήσει/συμβουλεύσει σε αυτό;
• Πόσο χρόνο θα χρειαστώ για να το πετύχω;
• Τι περιμένω ότι θα έχω κερδίσει όταν ολοκληρώσω τον στόχο αυτό;
• Πως πιστεύω ότι θα νιώθω όταν θα έχω φτάσει στον στόχο μου;
θα σας βοηθήσουν ώστε να έχετε μια ρεαλιστική εικόνα του στόχου σας ως προς την επίτευξη του, ενώ παράλληλα θα αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση κάνοντας τα βήματα ένα ένα.
Αξιολόγηση της δράσης μου.
Έχοντας κατακτήσει τον πρώτο σας στόχο, μπορείτε να κοιτάξετε πίσω και να αξιολογήσετε πόσο δύσκολο ή όχι τελικά ήταν και να χρησιμοποιήσετε αυτή σας την εμπειρία για να σχεδιάσετε τους επόμενους στόχους σας προσθέτοντας ή αφαιρώντας αυτά που σας βοήθησαν ή σας εμπόδισαν στην επίτευξη του.
Αν σε γενικές γραμμές είστε ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να βάλει σε σειρά και τάξη την καθημερινότητα του και τις επιθυμίες του, τότε η στοχοθέτηση και το πλάνο δράσης είναι ο καλύτερος τρόπος να εντάξετε τον εαυτό σας σε ένα πρόγραμμα που θα το έχετε σχεδιάσει εσείς για τον εαυτό σας! Δεν έχει σημασία πόσο μικροί θα είναι οι στόχοι με τους οποίους θα επιλέξετε να ξεκινήσετε. Σημασία έχει να τους κατακτάτε και να προχωράτε στον επόμενο!