You are currently viewing Κρίσεις Πανικού & Πανελλήνιες

Κρίσεις Πανικού & Πανελλήνιες

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Διανύουμε την περίοδο των Πανελληνίων εξετάσεων και ακούμε ολοένα και περισσότερα παιδιά να παθαίνουν κρίσεις πανικού. Είναι το ευαίσθητο της ηλικίας ή το δύσκολο και στρεσσογόνο διάστημα των εξετάσεων;

Exams

Το άγχος λειτουργεί αθροιστικά και σε έντονη πίεση μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από κρίσεις πανικού, δηλαδή κρίσεις άγχους. Στις Πανελλήνιες εξετάσεις τα παιδιά βρίσκονται σε συνεχή φόρτιση, κούραση και άγχος. Έτσι, είναι φυσιολογικό οτιδήποτε κουβαλούν μέσα τους να εκδηλωθεί σε αυτό το διάστημα. Μπορεί αυτό που τα πιέζει να μην είναι απαραιτήτως οι ίδιες οι εξετάσεις, αλλά όντας σε αυτή τη φάση το άγχος τους έρχεται στην επιφάνεια και εξωτερικεύεται.

Τι συμβαίνει στις Πανελλήνιες εξετάσεις;

Γιατί τόσα παιδιά παθαίνουν κρίσεις πανικού την περίοδο αυτή; Οι Πανελλήνιες εξετάσεις καθορίζουν, στο μυαλό του μαθητή, το μέλλον του, τη μοίρα του στη ζωή, την αναγνώριση από την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον, την αξία του ως άνθρωπο και το πρώτο βήμα για την κατάκτηση κάτι μεγάλου, ενός πτυχίου από το πανεπιστήμιο και μιας θέσης εργασίας αργότερα. Αν παρατηρήσετε οι μαθητές που παθαίνουν κρίσεις πανικού είναι είτε οι ευσυνείδητοι, καλοί μαθητές, ή αυτοί που ζουν υπό την «απειλή» των γονέων και μπορεί να είναι άριστοι μαθητές ή και κάτω του μετρίου. Η πίεση που νιώθουν για την απόδοση τους δεν οφείλεται μόνο στην μη πραγματοποίηση των ονείρων τους. Οφείλεται κυρίως στο να αποτύχουν στα μάτια των γονιών τους.

‘Μόνο η Νομική Αθηνών αξίζει!’, ‘Θα γίνεις γιατρός όπως και όλοι στην οικογένεια!’, ‘Μη φέρεις κάτω από 20. Ξέρεις τι γνώμη θα έχω για σένα.’, ‘Αν δε μπεις σε μια καλή σχολή θα είσαι ένα τίποτα.’, ‘Μέχρι τώρα ήσουν άριστος. Μην αποτύχεις τώρα στην τελική ευθεία, κρίμα θα είναι!’

Πολλές φορές οι γονείς πιέζουν και επιβαρύνουν το παιδί χωρίς να το καταλαβαίνουν. Φυσικά και σαν γονείς ενδιαφέρεστε για τα παιδιά σας και θέλετε το καλύτερο για αυτά κι έτσι νιώθετε ότι λίγη «ώθηση» ακόμα δε θα το βλάψει.

Τα παιδιά στις Πανελλήνιες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού του άγχους τους και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσουν στο κενό αν φυσήξει ένα ελαφρύ αεράκι. Είναι ευαίσθητα και κουρασμένα σαν ένα νήμα έτοιμο να σπάσει.

Οδηγίες προς γονείς:

• Μην πιέζετε άλλο τα παιδιά σας. Ένας ευσυνείδητος μαθητής έχει φροντίσει να διαβάσει όσο χρειάζεται, ίσως και παραπάνω. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κάνουν διαλείμματα και να κοιμούνται σωστά καθώς ο ύπνος επηρεάζει την μνήμη και την μάθηση.

• Αν το παιδί σας, σας εκμυστηρευτεί ότι δε τα πήγε και τόσο καλά σε ένα μάθημα μην το αποθαρρύνετε και σε καμία περίπτωση μη το επιπλήξετε. Ότι έγινε, έγινε και δεν αλλάζει. Δώστε του ώθηση και κουράγιο για τα επόμενα μαθήματα που θα εξεταστεί. Έτσι θα νιώσει ότι είστε κοντά του ό,τι κι αν συμβεί και θα νιώσει την αγάπη σας, κάτι που θα του δώσει δύναμη!

• Αν δείτε το παιδί σας αδύναμο και σας εκφράζει παράπονα για κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως: βάρος στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδες, ταχυκαρδία, τρέμουλο, εφίδρωση, αίσθηση κλεισούρας και γενικότερη δυσφορία, τότε εκδηλώνει ήδη συμπτώματα κρίσεων πανικού ή ενδεχομένως και ολοκληρωμένες κρίσεις πανικού. Αγκαλιάστε το παιδί σας, μιλήστε μαζί του, πάρτε το άγχος όσο μπορείτε και αποσπάστε το έστω και για μισή ώρα από το διάβασμα για να χαλαρώσει και να βρει διέξοδο στο άγχος του.

Μη ξεχνάτε ότι μία κρίση πανικού μπορεί να εξελιχθεί σε πολλές κρίσεις πανικού και αυτές με τη σειρά τους σε άλλες φοβίες αργότερα ή συνεχής κρίσεις πανικού σε διάφορες φάσεις της ζωής του νέου. Στηρίξτε τα παιδιά σας! Η υγεία τους είναι πάνω απ’ όλα!

 

Αφήστε μια απάντηση