You are currently viewing Γονική Μέριμνα

Γονική Μέριμνα

Από τον Ελευθέριο Κρέμερ – Νομικός

Η Γονική Μέριμνα τέκνων είναι έννοια ευρύτερη της επιμέλειας των παιδιών και αποτελεί δικαίωμα και καθήκον των γονέων, οι οποίοι την ασκούν από κοινού.

Για το θέμα αυτό υπάρχουν ειδικές διατάξεις στον Αστικό Κώδικα, δηλαδή, τον βασικό νόμο που διέπει όχι μόνο την καθημερινή, αλλά την ζωή των πολιτών στο σύνολό της και σε κάθε κατάσταση ή δραστηριότητα αυτών, πλην των ποινικών υποθέσεων.

Where is home?

Τι περιλαμβάνει η Γονική Μέριμνα;

Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, την διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε περίπτωση προσωπική ή περιουσιακή.

Τι γίνεται στη περίπτωση που η Γονική Μέριμνα του ενός γονέα παύει να ισχύει;

Σε περίπτωση που η γονική μέριμνα του ενός γονέα παύει λόγω θανάτου του ή για άλλες αιτίες, αυτή ασκείται αποκλειστικά από τον άλλο γονέα. Το ίδιο ισχύει αν ο ένας γονέας αδυνατεί να ασκήσει την γονική μέριμνα για λόγους πραγματικούς.

Αν οι γονείς διαφωνούν κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας, δεδομένου ότι το συμφέρον του τέκνου υπερτερεί, τότε η λύση δίνεται με δικαστική απόφαση. Είναι, δηλαδή, αυτονόητο ότι οι αποφάσεις των γονέων πρέπει να αποβλέπουν πάντα στο συμφέρον του παιδιού.

Η δικαστική απόφαση που, τυχόν, θα εκδοθεί και θα αναφέρεται στην ανάθεση της γονικής μέριμνας, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις φύλου, φυλής, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, ιθαγένειας, περιουσίας και κοινωνικής προέλευσης.

Τι γίνεται με την Γονική Μέριμνα στην περίπτωση του Διαζυγίου;

Αν υπάρξει διαζύγιο και ζουν και οι δύο γονείς, η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται από το δικαστήριο. Συνεπώς, μπορεί να ανατεθεί σε έναν από τους δύο ή και στους δύο μαζί. Ο γονέας που δεν θα έχει την γονική μέριμνα δικαιούται να ζητά πληροφορίες για το παιδί και την περιουσία του.

Τι ισχύει για την Γονική Μέριμνα όταν οι γονείς δεν παντρεύτηκαν ποτέ;

Η γονική μέριμνα ανήλικου παιδιού που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στην μητέρα του. Αν το παιδί αναγνωριστεί από τον πατέρα, τότε αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που την ασκεί με την σύμφωνη γνώμη της μητέρας.

Εφ’ όσον υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων του παιδιού με τον πατέρα ή την μητέρα του, τότε διορίζεται ειδικός επίτροπος.

Τέλος, διευκρινίζεται, ότι η επιμέλεια του προσώπου του παιδιού περιλαμβάνει κυρίως, την ανατροφή, την επίβλεψη, την μόρφωση, την εκπαίδευσή του, καθώς και τον τόπο διαμονής του.

————

O Ελευθέριος Μ. Κρέμερ είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ασκεί το επάγγελμά του επί σαράντα χρόνια, με πολυετή εμπειρία σε θέματα Αστικού δικαίου (οικογενειακό, κληρονομικό, θέματα ακινήτων, μισθώσεις κλπ.), και Εμπορικού δικαίου.

 

Αφήστε μια απάντηση