You are currently viewing Γονείς, έφηβοι και sex + Tips για γονείς!

Γονείς, έφηβοι και sex + Tips για γονείς!

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η συζήτηση έρχεται στο sex. Όχι δεν είναι έφηβοι, ούτε νεαροί στις πρώτες τους αναζητήσεις. Είναι μαμάδες! Μαμάδες εφήβων, αγοριών και κοριτσιών αλλά και μεγαλύτερων παιδιών που μόλις μπήκαν στα early 20’s.

Έχουν κι αυτές αγωνίες, taboo, ντροπή και συστολή, άλλες είναι χαλαρές και απενοχοποιημένες, θυμούνται τα δικά τους 20’s. Κουβεντιάζουν για την πρώτη φορά. Λέει μία μαμά, Έχω διαβάσει ότι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει ένας νέος το sex είναι τα 16.5-17.’. Μια άλλη συμπληρώνει, ‘Καλύτερα τα παιδιά να είναι σε ένα γνωστό περιβάλλον παρά σε κάνα ξενοδοχείο ή στο αυτοκίνητο.’. Και λέει μια τρίτη ‘Θυμάμαι ακόμα και στην εποχή μου, όταν οι γονείς μου είχαν καταλάβει ότι έχω flirt φεύγανε από το σπίτι και πηγαίνανε στο θέατρο ή στο σινεμά για ώρες. Δε μου το λέγανε ποτέ ξεκάθαρα ότι θα λείψουν για αυτό, αλλά με τον τρόπο τους αφήνανε, εν γνώσει τους, το πεδίο ελεύθερο.’. Μια άλλη μαμά αγωνιά για το πως μπορεί να κάνει το παιδί της να αισθανθεί πιο άνετα και να μην του κόψει άθελα της τη φόρα από το να προχωρήσει στη πρώτη του σεξουαλική επαφή.

Mother-Daughter

Υγιής ανησυχίες και αντιδράσεις γονέων που αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους μεγάλωσαν και θα περάσουν σε ένα άλλο στάδιο της ζωής στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η τρυφερότητα, το sex, το παιχνίδι με το άλλο φύλο, η επαφή, η έκφραση της σεξουαλικότητας και η ταυτότητα της. Ένας γονιός που έχει χτίσει μια γερή και σταθερή σχέση με το παιδί του έχει ήδη θέσει τη βάση της επικοινωνίας και της εμπιστοσύνης. Μην ξεχνάτε όμως ότι ποτέ δεν είναι αργά! Τα παιδιά που μιλούν με τους γονείς τους και ενημερώνονται από αυτούς, με το ξεκίνημα της εφηβείας για θέματα όπως το sex, ανοίγονται πιο εύκολα και μοιράζονται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.

Μην ντρέπεστε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το sex. Ακόμα κι αν αντιδράσουν ή ντραπούν, κατά βάθος θέλουν να ακούσουν και να ενημερωθούν. Αν εσείς ντρέπεστε θα ντρέπονται κι εκείνα. Αν εσείς δε μιλάτε ποτέ για το sex δε θα σας μιλήσουν ούτε εκείνα για τις ανησυχίες τους, για την σχέση τους, για τη πρώτη τους φορά, για ένα θέμα που προέκυψε με το αγόρι τους/κορίτσι τους, για τον ενδεχόμενο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν (εγκυμοσύνη, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα). Οι γονείς είναι το υπόδειγμα και το πρότυπο για τα παιδιά τους.

Στην ελληνική κουλτούρα πολύ συχνά οι γονείς καμαρώνουν για το γιο τους που έκανε sex πρώτη φορά αλλά δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για την κόρη τους. Το sex, ο έρωτας δε κάνουν διακρίσεις. Είναι εξίσου υγιές, όμορφο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου. Αν υποψιαστείτε ότι το παιδί σας σχεδιάζει να προβεί στην πρώτη του σεξουαλική επαφή και είναι σε μία κατάλληλη ηλικία, όπως 16-17 ετών, τότε οφείλεται να το στηρίξετε και να το προστατεύσετε. Και όχι, δε μιλώ για άμεση παρότρυνση, αλλά για έμμεση στήριξη και εμπιστοσύνη απέναντι στο παιδί σας. Όλοι οι γονείς φοβούνται για την μετάβαση των παιδιών τους αλλά είναι καλύτερο το παιδί σας να σας έχει σύμμαχο και να γνωρίζετε τα σχέδια του, παρά να είστε «εχθρός» του και να σας κρύβει πράγματα, να σας λέει μισόλογα και να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο εν αγνοία σας.

Adolescent relationshipsII

Βασικά βήματα για γονείς:
• Ξεκινήστε να μιλάτε στα παιδιά σας για τη σεξουαλική επαφή με μία όμορφη και ρομαντική εικόνα χωρίς χυδαιότητα και ενοχή (12-13 ετών, με την είσοδο στην εφηβεία). Όλοι είχαμε ακούσει τι είναι το sex αλλά τα παιδιά στην εφηβεία έχουν ανάγκη να νιώσουν την στήριξη, την οικειότητα και την εμπιστοσύνη που οι γονείς μπορούν να τους προσφέρουν μιλώντας τους για το θέμα αυτό.
• Μιλήστε στα παιδιά σας για το προφυλακτικό και πόσο σημαντική είναι η χρήση του, για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους στην απουσία του. Καλό θα ήταν τα κορίτσια να ενημερώνονται για άλλες μεθόδους αντισύλληψης και διακοπής εγκυμοσύνης (π.χ. το χάπι της επόμενης ημέρας, την έκτρωση) και τις επιπτώσεις ή κινδύνους αυτών, ακόμα και μέσα από ενημέρωση του γυναικολόγου που παρακολουθεί την μητέρα, ώστε να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί η οικειότητα με τον γιατρό που αργότερα θα χρειαστεί να εισαχθεί και στη ζωή της κόρης μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή (Test-Παπ).
• Εάν το παιδί σας εκφράσει ευθέως την πρόθεση, ή την υπονοήσει, της πρώτης σεξουαλικής επαφής μην το αποπάρετε. Ακούστε τι σκέφτεται, τι μπορεί να φοβάται και κουβεντιάστε μαζί το αν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκείνο να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.
• Εάν ο άλλος γονέας έχει μια πιο αυστηρή άποψη ή δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει το παιδί του, βοηθήστε τον μέσα από κουβέντα να αντιληφθεί πόσο θετικό είναι οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους και όχι απέναντι τους.

Αφήστε μια απάντηση