You are currently viewing Oh my Valentine! I see your eyes and… I love u!

Oh my Valentine! I see your eyes and… I love u!

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Είτε βρίσκεστε σε μία μόνιμη σχέση, είτε βγαίνετε με κάποιον σε περιστασιακή βάση αυτό που σας γεμίζει είναι το ότι ο αριθμός 2 είναι στη φύση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να βρίσκεται σε ανθρώπινες δυάδες (σχέσεις, φιλίες, συνεργασίες), από την γέννηση του, που τον κάνουν να νιώθει ζωντανό και αποδεκτό.

Valentine's Couple

Στη περίπτωση του έρωτα, της έλξης και της σχέσης αναπαράγουμε την πρώτη σχέση που είχαμε στη ζωή μας! Αυτή με τη μητέρα μας, που ανταλλάζαμε φιλιά, χάδια, νάζια και ματιές. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως τις ματιές που τόσο έντονα υπάρχουν μεταξύ δυο ανθρώπων που έλκονται ερωτικά; ‘Την κοίταξε στα μάτια και παγιδεύτηκε στη γοητεία της!’
Όσο κι αν ακούγεται σαν μία φράση βγαλμένη από σενάριο καθημερινής σειράς της τηλεόρασης, η αλήθεια είναι ότι η οπτική επαφή είναι η βασική επαφή του βρέφους με τη μητέρα του. Είναι ο μηχανισμός αναγνώρισης του εαυτού μας στα μάτια του άλλου όπως ακριβώς αναζητήσαμε τον εαυτό μας στα μάτια της μητέρας μας, τις πρώτες μέρες της ζωής μας! Κι αν αυτό σας παραπέμπει σε Freud μη τρομάζετε. Αρκεί να σας πω ότι στη ζωή όλα μαθαίνονται. Ακόμα και αυτά που πιστεύουμε ότι δε συγκαταλέγονται σε αυτή τη κατηγορία, όπως το να αγαπάμε, σας διαβεβαιώ ότι και αυτό ακόμα είναι μάθηση του νευρικού μας συστήματος.

Με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουμε να περπατάμε μαθαίνουμε και να αγαπάμε! Γιατί αν δε μάθεις να αγαπάς τα πρώτα χρόνια ζωής σου, τα βασικότερα χρόνια ανάπτυξης του εγκεφάλου σου, τότε είναι πολύ δύσκολο να μάθεις όταν θα είσαι πια ενήλικας.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους γύρω μας μόνους, που δεν καταφέρουν να εδραιώσουν μια σχέση, παρόλο που κατά βάθος το επιθυμούν. Ανθρώπους ψυχολογικά ανώριμους και απαίδευτους να ανταλλάξουν συναισθήματα. Ψάξτε λοιπόν στο παρελθόν σας. Γιατί ο Freud ήξερε τι έλεγε…!

Γι’ αυτό μαμάδες κοιτάτε τα μωρά σας στα μάτια! Δείξτε τους την αγάπη σας και μην τα απομονώνετε από την αγκαλιά και τη τρυφερότητα σας. Αφήστε τα να καθρεφτιστούν στο πρόσωπό σας και δείξτε τους πως είναι η επικοινωνία, η επαφή με το ‘άλλο’ το ‘έξω από τον εαυτό τους’. Μια μέρα θα θέλουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν! Να ερωτευτούν και να τους ερωτευτούν! Και τότε δε θα ξέρουν πως…

Αφήστε μια απάντηση