You are currently viewing Διαζύγιο. Η μάχη των δύο γονέων

Διαζύγιο. Η μάχη των δύο γονέων

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Είναι πολλές οι φορές που έχω ακούσει παράπονα χωρισμένων ή σε διάσταση γονέων που εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους αλλά και την αγανάκτηση τους επειδή ο/η πρώην σύζυγος μιλάει άσχημα στα παιδιά για εκείνους, ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Fight over children

Είναι πολύ λογικό να δυσανασχετείτε όταν ο/η μέχρι τώρα σύντροφός σας χρησιμοποιεί τα παιδιά ως ένα μέσο για να σας πολεμήσει. Σε ένα διαζύγιο είναι, κατά μεγάλο ποσοστό, αναμενόμενο ότι ένας από τους δύο θα αντιδράσει γιατί νιώθει ότι αδικήθηκε, ή είναι σε άρνηση του χωρισμού, ή ενδεχομένως σας επιθυμεί ακόμα και κάνει ότι μπορεί για να σας γυρίσει πίσω.

Όταν υπάρχουν παιδιά τα πράγματα είναι πολύπλοκα και φυσικά είστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον/την πρώην σύζυγο σαν γονείς. Τα παιδιά πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως μέσο εκδίκησης και εκβιασμού οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι όταν αποφασίσετε να χωρίσετε, ή ακόμα περισσότερο όταν ξεκινάτε μια δικαστική διαμάχη με επίκεντρο την επιμέλεια του παιδιού, ότι το αντίπαλο στρατόπεδο θα αντιδράσει έντονα.

Συγκεντρώστε δυνάμεις, οπλιστείτε με υπομονή γιατί όταν θα βρεθείτε σε αυτή την φάση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε για εσάς και τα παιδιά σας είναι να υποκύψετε στη παγίδα της ψυχολογικής βίας που σας στήνει ο/η πρώην σύντροφός σας. Το να απαντήσετε στα σχόλια που φτάνουν σε εσάς μέσω των παιδιών, σημαίνει ότι μπαίνετε σε ένα φαύλο κύκλο απανωτών αλληλοεπιθέσεων που θα σας εξοντώσει, θα σας αποθαρρύνει και αποπροσανατολίσει από το στόχο σας. Είναι κατανοητή η δυσκολία του να παραμένει κανείς ψύχραιμος και αμέτοχος σε αρνητικά και κακεντρεχή σχόλια που δεν έχουν υπόσταση, αλλά από την άλλη οφείλετε να σκεφτείτε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να μην απαντάτε σε αυτά που λέει ο/η πρώην σύντροφός σας όσο βαριές κι αν είναι οι κουβέντες του. Η δική σας δουλειά είναι να μιλήσετε στα παιδιά σας και να τους εξηγήσετε ότι ο μπαμπάς/η μαμά είναι θυμωμένος/η και στεναχωρημένος/η που δεν είμαστε πια μαζί και γι’αυτό μιλάει αρνητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα λόγια του ευσταθούν. Είναι βασικό το να μην κατηγορήσετε τον άλλο γονέα, κάτι που το παιδί θα εκτιμήσει και κατανοήσει μακροπρόθεσμα. Επίσης πρέπει να εξηγείτε στα παιδιά ότι ο χωρισμός είναι μεταξύ του μπαμπά και της μαμάς και δεν σχετίζεται με την υπόλοιπη οικογένεια αλλά ούτε και με τα ίδια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία παίρνουν πάνω τους τον χωρισμό. Είναι λοιπόν απαραίτητο να εξηγείτε στα παιδιά, βάσει της ηλικίας τους, τους λόγους που χωρίσατε ώστε να τους είναι ξεκάθαρο.

Τέλος πρέπει να διδάξετε στα παιδιά τον σεβασμό στα συγγενικά πρόσωπα και να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν τη δική τους κρίση, μέσα από ερωτήσεις που κλονίζουν τα λεγόμενα του άλλου γονιού, ώστε να νιώθουν και τα ίδια περισσότερη ασφάλεια.

 

 

Αφήστε μια απάντηση