You are currently viewing Όταν η πρόωρη εκσπερμάτιση μπαίνει ανάμεσα σας.

Όταν η πρόωρη εκσπερμάτιση μπαίνει ανάμεσα σας.

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Κατά τη σεξουαλική επαφή δύο συντρόφων μπορούν να προκύψουν δυσλειτουργίες που να προκαλέσουν δυσφορία στον έναν ή και τους δύο. Μία σεξουαλική δυσλειτουργία που εμφανίζεται σε άντρες όλων των ηλικιών και επηρεάζει τις σχέσεις τους αλλά και την προσωπική τους εικόνα είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση.

Pre-EjaculationΈνας άντρας μπορεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης είτε από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής (με τις πρώτες συντρόφους), είτε αργότερα στις μετέπειτα σεξουαλικές του σχέσεις. Επίσης, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να εμφανίζεται περιστασιακά στις επαφές ενός άντρα, ανάλογα με τη σύντροφο, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έρχεται σε επαφή μαζί της/τους και την γενικότερη κατάσταση της σχέσης τους, ή μόνιμα. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που έχει προβλήματα στην επικοινωνία και στο συναισθηματικό κομμάτι της σχέσης του μπορεί να μεταφέρει αυτή την ατμόσφαιρα και στη σεξουαλική του επαφή κι έτσι να παρουσιαστούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες είτε στον έναν, είτε και στους δύο.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αναγνωρίζεται όταν παρουσιάζεται σε όλες ή στις περισσότερες σεξουαλικές επαφές του άντρα (75%-100% των σεξουαλικών επαφών) τουλάχιστον για 6 μήνες και μόνο αν αποτελεί πρόβλημα και προκαλεί δυσφορία στο ζευγάρι ή/και μόνο στον άντρα. Πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται η μη επιθυμητή εκσπερμάτιση από τον άντρα λίγο πριν ή λίγο μετά (1-2 λεπτά) τη διείσδυση του πέους του στο κόλπο της γυναίκας. Σημαντικό χαρακτηριστικό που αναφέρεται από τους άντρες στην πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η απώλεια ελέγχου της εκσπερμάτισης τους, κάτι που τους δημιουργεί μεγάλο άγχος για τις μελλοντικές επαφές τους. Πολλοί άντρες στην προσπάθεια τους να ελέγξουν την εκσπερμάτιση τους προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές σκέψεις ή να αποσπάσουν τον εαυτό τους από την επαφή εστιάζοντας σε πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα τους ώστε με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν την πρόωρη εκσπερμάτιση. Αυτό τους εμποδίζει από το να ευχαριστηθούν την σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό τους και τους βάζει σε μία μη αποτελεσματική διαδικασία.

Πέρα από την ποιότητα της σχέσης των σεξουαλικών συντρόφων, γεγονότα που αγχώνουν έναν άντρα, όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου, απόλυση από την δουλειά και άλλοι καθημερινοί στρεσσογόνοι παράγοντες, μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως αυτή της πρόωρης εκσπερμάτισης. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η υγεία της συντρόφου, αλλά και η ομαλή σεξουαλική της λειτουργία, που σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει και η ίδια κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία που επηρεάζει άμεσα τον σύντροφό της κατά την σεξουαλική τους επαφή.

Η χρήση φαρμάκων ή ουσιών, αλλά και κάποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική υγεία ενός άντρα και να φέρει προβλήματα στην επιθυμία του, στη στύση του ή/και στην εκσπερμάτιση του.

Η επιθυμία του άντρα να ικανοποιεί τη σύντροφό του σεξουαλικά μπορεί να επιφέρει μεγάλο άγχος όταν η σύντροφος γίνεται αυστηρή αλλά και επιθετική, ενώ ήδη η αυτοεκτίμηση του είναι χαμηλή. Αυτό απομακρύνει τους δύο συντρόφους και μειώνει την πιθανότητα επικοινωνίας μεταξύ τους. Όταν ένα ζευγάρι αναγνωρίζει την ύπαρξη κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας και δυσφορεί για αυτό, τότε είναι σημαντικό να επισκεφθούν έναν ειδικό ψυχικής και σεξουαλικής υγείας μαζί ώστε να συζητήσουν για αυτό που τους απασχολεί.

Η δυσλειτουργία της πρόωρης εκσπερμάτισης αντιμετωπίζεται μέσα από τεχνικές εκμάθησης του άντρα και είναι πολύ σημαντικό η σύντροφός του όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να συμμετέχει στην θεραπεία αυτή, μιας και το πρόβλημα αφορά και τους δύο. Η σύντροφος γίνεται συνθεραπευτής και συνοδοιπόρος στην προσπάθεια του άντρα και είναι σημαντικό να είναι υποστηρικτική. Εξίσου σημαντικό είναι και ο άντρας να ακούσει και να συναισθανθεί την ανάγκη της συντρόφου του να επισκεφθούν μαζί τον ειδικό προς τη λύση του προβλήματος τους, ώστε να υπάρξει μία πιο αρμονική και ολοκληρωμένη σχέση στο ζευγάρι, ξαναχτίζοντας σε νέες βάσεις την σεξουαλική τους ζωή.

*(Η θεραπεία μπορεί να δοθεί σε έναν άντρα που δεν βρίσκεται σε σταθερή σχέση με μία σεξουαλική σύντροφο, αλλά η πορεία της θεραπείας και ο χρόνος αυτής μπορεί να μεταβληθούν.)

Η σχέση ενός ζευγαριού είναι η αλληλοεπίδραση μεταξύ τους και δεν διαχωρίζεται η συναισθηματική τους κατάσταση με την σεξουαλική τους επαφή. Αντιθέτως συνδέεται άρρηκτα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση