You are currently viewing Το αυτοκίνητο είναι το βασανιστήριο σας;

Το αυτοκίνητο είναι το βασανιστήριο σας;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Έχετε χρόνια να κάνετε ταξίδι με το αυτοκίνητο και λίγο καιρό μετά σταματήσατε να οδηγείτε. Μέσα στη πόλη προτιμάτε άλλα μέσα μεταφοράς και η θέση του συνοδηγού σας φαίνεται εφιάλτης ακόμα και όταν ο οδηγός είναι συγγενικό σας πρόσωπο. Η ταχύτητα σας δημιουργεί ίλιγγο και ταχυκαρδία ή σας κάνει να φωνάζετε, να κλείνετε τα μάτια και να περνούν χιλιάδες σενάρια σύγκρουσης, τραυματισμού ή και θανάτου από το μυαλό σας. Ακόμα και η πιο μικρή διαδρομή στο αυτοκίνητο ή στο ταξί σας φαίνεται ατελείωτη και ψάχνετε τρόπους και δικαιολογίες για να αποβιβαστείτε. Η διαδρομή μέχρι το εξοχικό σας μοιάζει με ταξίδι στο διάστημα και η οικογένεια σας δε σταματά να παραπονιέται για την απουσία σας αλλά και τον φόβο σας για πράγματα που για εκείνους φαίνονται αυτονόητα και καθημερινά.

Car Phobia

 

Η φοβία αυτοκινήτου, που συγκαταλέγεται στις Ειδικές Φοβίες κατάστασης, είναι μία αγχώδης διαταραχή που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι. Η φοβία του καθενός σε σχέση με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι διαφορετική αλλά ο φόβος και οι αποφυγές που κάνουν είναι παρόμοιες.

Τα σωματικά συμπτώματα που νιώθετε τη στιγμή που βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο (ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζαλάδα, βαρύ κεφάλι, φόβος θανάτου, αίσθηση πνιγμού) πηγάζουν από το άγχος που βιώνετε εκείνη τη στιγμή. Στις Ειδικές Φοβίες υπάρχει η περίπτωση των κρίσεων πανικού -η κορύφωση του άγχους του ατόμου την ώρα που βρίσκεται στη στρεσσογόνο κατάσταση- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παρουσία τους είναι δεδομένη.

Η φοβία σας για το αυτοκίνητο δεν συνδυάζεται απαραιτήτως με κάποιο τραυματικό γεγονός που σχετίζεται με το μέσο αυτό. Ενδεχομένως η φοβία αυτή να αναπτύχθηκε σε μία στρεσσογόνο περίοδο της ζωής σας όπου η οδήγηση ή η μεταφορά σας με το μέσο αυτό να σας δημιουργούσε επιπλέον άγχος κι έτσι σε μία γενίκευση δική σας να αποφασίσατε να μην το χρησιμοποιείτε προκειμένου να μειώσετε το γενικότερο άγχος σας, με αποτέλεσμα να απομακρυνθήκατε τελείως. Εξίσου πιθανό είναι να υπήρχε ήδη κάποιο συγγενικό ή άλλο κοντινό πρόσωπο στη ζωή σας που να φοβόταν το αυτοκίνητο και να σας μετέφερε το φόβο αυτό χωρίς ουσιαστικά να είχατε εσείς λόγους να το φοβάστε. Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά και από διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής σας.

Δυστυχώς το οικογενειακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον δεν μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο που αισθάνεστε και να νιώθετε σαν ένα μεγάλο βάρος που καθημερινά επιβαρύνετε τους γύρω σας. Είναι δύσκολο για κάποιον που δε βρίσκεται στη θέση σας να κατανοήσει την κατάσταση σας και τα συναισθήματα σας κι έτσι μπορεί να γίνεται απορριπτικός και απαξιωτικός.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία για τις Ειδικές Φοβίες είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Σχεδιάζοντας με τον θεραπευτή σας, βάσει των δικών σας συμπτωμάτων, τον ρυθμό που θα αντιμετωπίσετε την φοβία σας, ακολουθείτε μία αποτελεσματική και δομημένη θεραπεία που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τον δικό σας τελικό στόχο σε σχέση με το μέσο αυτό. Ο τελικός στόχος του κάθε θεραπευόμενου διαφέρει και έγκειται στο τρόπο που επιθυμείτε εσείς να κυλά η καθημερινότητα σας. Η θεραπεία βασίζεται στην κατανόηση της κατάσταση σας και στα πιθανά αίτια αυτής, στην εξιστόρηση των γεγονότων που σας οδήγησαν τελικά στην θεραπεία, στη δυσκολία που σας δημιουργεί η φοβία στη ζωή σας και τέλος η αντιμετώπιση της.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να απαλλαγεί από την φοβία αυτή που σας ταλαιπωρεί και δυσκολεύει, όχι μόνο την καθημερινότητα σας αλλά και τις σχέσεις σας οι οποίες διαταράσσονται συνεχώς μέσα από τους διαπληκτισμούς και τη πίεση που σας ασκούν αλλά και την δική σας δυσκολία να βγείτε από αυτή την άσχημη κατάσταση που όσο περνάει ο καιρός σας βαραίνει όλο και περισσότερο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση