Ζήλεια μου!

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Για κάποιους το να τους ζηλεύει ο/η σύντροφός τους δηλώνει ενδιαφέρων και διεκδίκηση, κάτι που το θέλουν και το αναζητούν. Για άλλους μπορεί να γίνει ένας εφιάλτης όταν αυτό ξεφεύγει κατά πολύ το πλαίσιο του φυσιολογικού. Και θα σκεφτείτε δικαίως, ‘Ποιο είναι το πλαίσιο του φυσιολογικού;’. Το φυσιολογικό είναι υποκειμενικό. Μια κατάσταση μου φαίνεται δύσκολη σε κάποιον μπορεί να φαίνεται φυσιολογική σε κάποιον άλλο. Ας πούμε λοιπόν ότι η ζήλεια ξεπερνάει τα πλαίσια του λογικού όταν το άτομο που τη δέχεται, χωρίς να έχει δώσει δικαίωμα και αφορμή μέσα στη σχέση, ενοχλείται. Επίσης ένας τρόπος να ορίσουμε τη παράλογη ζήλεια είναι όταν ένας άνθρωπος γίνεται δέκτης επιθέσεων ζήλειας η οποία εκδηλώνεται με λεκτική ή σωματική βία. Τότε μπορούμε να πούμε ότι αυτό ξεπερνά τα όρια της αξιοπρέπειας, της ανεξαρτησίας αλλά και του σεβασμού που θα έπρεπε να υπάρχει μέσα σε μία σχέση.

Couple fighting

Τι κάνω όταν ο σύντροφος μου με ζηλεύει αφόρητα;

Όταν η ζήλεια είναι ο καθημερινός καβγάς στη σχέση σας κι εσείς έχετε φτάσει στο αμήν, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας κρατάει κοντά του. Όταν ένας άνθρωπος ζηλεύει υπερβολικά και χωρίς αφορμή και φτάνει στα άκρα για να εκφράσει τη ζήλεια του, οι λύσεις είναι δύο για εσάς: ή παίρνετε την απόφαση να χωρίσετε και να αναζητήσετε ένα σύντροφο με τον οποίο ταιριάζετε περισσότερο στις αντιλήψεις σας, ή παραμένετε σε αυτή τη σχέση έχοντας όμως πρώτα αποδεχτεί ότι η κατάσταση δε θα αλλάξει.

Δηλαδή ο σύντροφος μου δε θα σταματήσει ποτέ να με ζηλεύει;

Ένας άνθρωπος που ζηλεύει τον σύντροφό του και τον βασανίζει, όπως βασανίζεται και ο ίδιος καθημερινά, έχει ανασφάλειες που βασίζονται είτε σε προηγούμενες σχέσεις, είτε σε πρότυπα που είχε στη ζωή του, ή και τα δύο. Δυστυχώς ό,τι κι αν πείτε δε θα καταφέρετε να τον πείσετε για το αντίθετο. Πάντα θα πιστεύει ότι ήσασταν σε κάποιο άλλο μέρος, με κάποια άλλη παρέα και όχι εκεί που είχατε ενημερώσει ότι είστε. Πάντα θα νιώθει ότι κρυφοκοιτάτε έναν άλλο άντρα, ή μία άλλη γυναίκα αντίστοιχα, ακόμα κι αν δεν ξαναβγείτε από το σπίτι.

Το πρόβλημα το έχει ο σύντροφός σας και όχι εσείς. Και το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο σύντροφός σας δεν το αντιλαμβάνεται. Για εκείνον είναι το σωστό και το λογικό. Αν εκείνος δε καταλάβει ότι παραλογίζεται τότε ότι κι αν του πουν οι γύρω του θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά.

 

Για αυτούς που ζηλεύουν παράφορα!

Ίσως κάποιοι από εσάς να βασανίζεστε από τον ίδιο σας τον εαυτό και να νιώθετε παγιδευμένοι σε μία συμπεριφορά που σας καθοδηγεί αυτόματα. Ίσως να έχετε κουραστεί και να φοβάστε ότι δε θα μπορέσετε ποτέ να στεριώσετε σε μία σχέση και οι άνθρωποι που μένουν κοντά σας να μένουν περισσότερο επειδή φοβούνται παρά επειδή το θέλουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν η ζήλεια σας πηγάζει όντως από την συμπεριφορά του συντρόφου σας όχι επειδή σας απατά ή φλερτάρει με άλλους, αλλά επειδή μπορεί να είναι ένας πιο ανοιχτός χαρακτήρας από εσάς και αυτό εσείς να το αντιλαμβάνεστε διαφορετικά, οπότε έρχεστε σε σύγκρουση. Εδώ υπάρχει χάσμα αντιλήψεων και πεποιθήσεων. Ίσως αν αναζητήσετε έναν άνθρωπο πιο κοντά στις δικές σας απόψεις να πάψετε κι εσείς να βασανίζεστε.

Αν η ζήλεια σας φουντώνει ανεξαρτήτως συντρόφου τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να αποκτήσετε κι εσείς μια ιδέα του τι μπορεί να συμβαίνει μέσα σας.

 

 

Related Post

Leave a Reply