You are currently viewing 5 χρυσές συμβουλές για την σχέση σας!

5 χρυσές συμβουλές για την σχέση σας!

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Δε θέλω να το συζητήσω!

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει αυτή την πρόταση από τον σύντροφό σας; Οι περισσότεροι θα κουνούσαν καταφατικά το κεφάλι αν έλεγα ότι αυτό συμβαίνει κυρίως με τους άντρες. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες έχουν μάθει να είναι πιο αναλυτικές και να συζητούν περισσότερο τα προβλήματα τους και τις σκέψεις τους, σε σύγκριση με τους άντρες. Για εκείνους είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστούν σε μια τέτοια «δοκιμασία».

Για να έχετε περισσότερες πιθανότητες πραγματικά να συζητήσετε με τον/την σύντροφό σας, καλό θα ήταν να βρείτε μια ώρα μέσα στην ημέρα που να μην συμβαίνουν παράλληλα άλλα σημαντικά πράγματα και σίγουρα να μην είναι η ώρα που έχετε επιστρέψει και οι δύο από την δουλειά. Όταν είμαστε αποφορτισμένοι και κάπως πιο χαλαροί είμαστε πιο δεκτικοί να συζητήσουμε και να δώσουμε τη κατάλληλη προσοχή σε ένα θέμα που είναι σημαντικό. Βρείτε ποια είναι η σωστή στιγμή για εσάς.

couple

Αυτό που είπες με πείραξε…

Υπάρχουν φορές μέσα σε μία σχέση που θα ειπωθεί ή θα συμβεί κάτι που θα μας πειράξει. Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να εκφράσουν το πόσο ενοχλήθηκαν με αυτό που συμβαίνει είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται αμέσως το πόσο τους πείραξε, είτε γιατί δεν είχαν τη δύναμη, τα λόγια να απαντήσουν.
Είναι σημαντικό να εκφράσετε αυτό που σας ενόχλησε και να συζητήσετε με τον/την σύντροφό σας. Αν δε τα καταφέρετε να βρείτε τις λέξεις εκείνη τη στιγμή τότε φροντίστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναφέρετε το θέμα και να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια σας. Βασικό κλειδί στο πως θα επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε να κουβεντιάσετε είναι ο τόνος σας, το ύφος σας. Το πλεονέκτημα του να απαντάτε σε κάτι αφού έχετε ηρεμήσει, είναι ότι έχετε το χρόνο να το σκεφτείτε και να αποφορτιστείτε συναισθηματικά. Κρατήστε λοιπόν το συναίσθημα που σας βαραίνει σε σχέση με αυτό που έγινε και αποβάλετε την ένταση από τη συζήτηση. Έτσι έχετε και περισσότερες πιθανότητες ο/η σύντροφός σας να ακούσει και να σας κατανοήσει.

Ναι! Θέλω να δούμε εκείνη την ταινία που σου έλεγα.

Πολλές φορές στις σχέσεις δεν εκφράζουμε τις επιθυμίες μας. Από την πιο μικρή που μπορεί να είναι το να δούμε μία συγκεκριμένη ταινία, μέχρι το να γίνει μια αγορά για το σπίτι, ή ακόμα και το να περνάμε περισσότερο χρόνο με τον/την σύντροφό μας. Ένας άνθρωπος που καταπιέζει σε μόνιμη βάση τις δικιές του ανάγκες και επιθυμίες, φοβούμενος ενδεχομένως τον τσακωμό ή και την οριστική ρήξη, αλλοιώνει καθημερινά τον εαυτό του και τοποθετεί μία νάρκη στη σχέση που σε ένα παραπάτημα θα εκραγεί. Πιο υγειές και θετικό είναι ένα καβγαδάκι παρά ένας οριστικός χωρισμός από εκεί που κανείς δε το περίμενε.

Φεύγουμε για εκδρομή!

Οι ενέσεις σε μία σχέση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συχνές, ειδικά αν η σχέση μετράει χρόνια… Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό και οι δύο σύντροφοι με τον τρόπο τους να παίρνουν πρωτοβουλίες, προτείνοντας μικρά ή μεγαλύτερα πράγματα στην καθημερινότητα. Από το να πάτε μετά τη δουλειά για ένα κρασί, μέχρι να προτείνετε και να οργανώσετε ένα ταξίδι για τους 2 σας ή την οικογένεια αν υπάρχουν παιδιά. Όταν η πρωτοβουλία είναι πάντα του ενός, μπορεί αυτό να κουράσει τον άλλον.

Νιώθω πολύ φορτισμένος…

Όταν δύο άνθρωποι αποφασίσουν να μπουν σε μία σχέση να μοιραστούν τη ζωή τους και την καθημερινότητα τους, τότε αυτό σημαίνει ότι ο ένας επηρεάζεται συναισθηματικά από τον άλλον. Όταν λοιπόν ο ένας νιώθει σε κάποιο κομμάτι της ζωής του ότι έχει απογοητευτεί, θυμώσει, ή θα ήθελε να κάνει μια αλλαγή, οφείλει να ενημερώσει τον σύντροφο του, ώστε εκείνος να έχει γνώση της συναισθηματικής κατάστασης ή των αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη κοινή τους ζωή. Η ενημερότητα είναι το μόνιμο status update που και οι δύο χρειάζονται ο ένας από τον άλλον για να αντιδράσουν αναλόγως και να είναι στο πλευρό του συντρόφου τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση