You are currently viewing Do you facebook me?

Do you facebook me?

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ζούμε στην εποχή των Social Media (ελληνιστί κοινωνικά δίκτυα). Ένα μεγάλο κομμάτι της γενιάς Υ, όπως ονομάζεται (έτος γέννησης μεταξύ 1986-2000) γεννήθηκε μαζί με το internet, και ενηλικιώθηκε με τα social media, ενώ ένα άλλο γεννήθηκε μέσα στο internet, όπου internet=social media.

Social media

Η ζωή μας, τα ενδιαφέροντα μας, οι φιλίες μας, οι σχέσεις μας και τα όνειρα μας αποτυπώνονται καθημερινά σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Η οθόνη του υπολογιστή, tablet, κινητού είναι η ασπίδα προστασίας μας με την άλλη πλευρά της απέραντης προβολής και έκθεσης μας και το σύνορο από την πραγματική ζωή στην ζωή της εικόνας, του ‘Φαίνεστε’.

Και τι εννοώ με αυτό; Πόσο κόσμο γνωρίζετε είτε φίλους και γνωστούς εκτός των social media που ακολουθείτε, είτε εντός, που προβάλλουν στο διαδικτυακό τους προφίλ τα αρνητικά στοιχεία τους, τις σωματικές τους ατέλειες, τις δύσκολες στιγμές του και τις αγωνίες που περνούν, το αγουροξυπνημένο πρόσωπο τους ή το πρησμένο από το κλάμα μετά από ένα χωρισμό, την αποτυχημένη προσπάθεια στη δουλειά τους ή τον κακό βαθμό στις εξετάσεις;

Στο τριψήφιο προς τετραψήφιο αριθμό των φίλων μου, ξέρω μόνο έναν που βγάζει τα «άπλυτα» του στη φόρα. Είναι απολύτως φυσιολογικό, σαν ένα ένστικτο επιβίωσης, οι περισσότεροι από εμάς να προβάλουμε έναν ευτυχισμένο, πετυχημένο, καλλίγραμμο και όμορφο εαυτό. Αυτό νιώθουμε ότι έχει ανάγκη το «κοινό» μας για να αυξήσουμε τα likes και τα αιτήματα φιλίας στο προφίλ μας.

Όμως είναι αυτός ο πραγματικός κόσμος;

Πρόσφατα άκουσα μία κοπέλα, γύρω στα 28, να μιλάει στις φίλες της στο διπλανό τραπέζι του καφέ. Καταλάβαινα ότι είχε βουρκώσει και ίσως δάκρυα τρέχανε από τα μάτια της, καθώς περιέγραφε στις κολλητές της φίλες με μεγάλο πόνο και κομμένη φωνή πόσο ευτυχισμένος φαίνεται ο πρώην φίλος της με την τωρινή του κοπέλα, 2-3 μήνες μόλις από των δικό τους χωρισμό. Όταν η κουβέντα προχώρησε αντιλήφθηκα από τα λεγόμενα της ότι όλες τις πληροφορίες για την μαγευτική καινούρια σχέση του πρώην της και την λαμπερή του ζωή με τη νέα του αγαπημένη, τις είχε αντλήσει από το προφίλ του στο Facebook, έχοντας μπει μανιωδώς να τον κατασκοπεύσει. Αυτή της η κίνηση της δημιούργησε μεγάλη θλίψη, τις επανέφερε όλες τις θλιβερές και αρνητικές σκέψεις που είχε 3 μήνες πριν όταν χώρισαν και της έριξαν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση για το κατά πόσον θα καταφέρει να είναι κι εκείνη το ίδιο ευτυχισμένη στη ζωή της με κάποιον άλλο άντρα μελλοντικά.

Ακόμα κι αν ο πρώην φίλος αυτής της κοπέλας περνάει φανταστικά και όλα είναι τέλεια, πιστεύετε ότι στη ζωή του ολόκληρη όλα κυλούν ρολόι και δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στη σχέση του; Ρίξτε μια ματιά στο δικό σας προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα και πείτε μου τι βλέπετε; Υποθέτω έναν άνθρωπο πανευτυχή, γεμάτο φίλους, σκυλιά, γατιά, τραγούδια, αστεία video, από πάρτι σε πάρτι και από bar σε bar όπου όλα δείχνουν μαγευτικά!

Είναι όμως αυτή η πραγματική ζωή; Και αξίζει ένα κορίτσι να πηγαίνει 3 μήνες πίσω συναισθηματικά και ψυχολογικά βασίζοντας όλα της τα συμπεράσματα στην εικόνα του ‘Φαίνεστε’ χωρίς πραγματικά να ξέρει τι συμβαίνει; Γιατί η δική μας προσωπική, συναισθηματική κατάσταση πρέπει να ορίζεται από τις κοινοποιήσεις ενός ανθρώπου που δεν είναι πια στη ζωή μας και καταναγκαστικά τον βλέπουμε «μπροστά» μας στα κοινωνικά δίκτυα;

Ένα θα πω και θα κλείσω. Καταναλώστε υπεύθυνα και ρεαλιστικά!

 

 

Αφήστε μια απάντηση