You are currently viewing Συγκάτοικοι είμαστε…

Συγκάτοικοι είμαστε…

Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η συγκατοίκηση είναι σαν ένας μικρός γάμος. Μη τρομάζεις! Δε σημαίνει ότι όταν ένα ζευγάρι συγκατοικεί οπωσδήποτε θα παντρευτεί. Η συγκατοίκηση όμως φέρνει δυο ανθρώπους πάρα πολύ κοντά! Τόσο κοντά που ίσως τα όρια οικειότητας του καθενός ξεπερνιούνται απότομα και αυτό είναι μία μεγάλη δοκιμασία που περνάει το ζευγάρι.

moving in together

Προσοχή στα σημεία!

Ώρα Μηδέν! Ο χρόνος που έχουν περάσει δυο άνθρωποι μαζί στη σχέση παίζει μεγάλο ρόλο στο κατά πόσον θα μπορέσουνε να ανταποκριθούν στη συγκατοίκηση. Κι αυτό γιατί όσο πιο δουλεμένη είναι μία σχέση, όσο περισσότερη τριβή έχει το ζευγάρι μεταξύ του και όσο περισσότερες δυσκολίες έχουν περάσει μαζί κι έχει παραμείνει η σχέση αλώβητη, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τους πρώτους μήνες κοινής ζωής κάτω από την ίδια στέγη και να “επιβιώσουν”. Μην βιαστείς λοιπόν! Όσο περισσότερο είσαι με τον/την σύντροφο σου και νιώθεις ότι κερδίζετε μάχες μέσα στη σχέση σας, τόσο το καλύτερο για να πάρετε την απόφαση να μείνετε μαζί. Δεδομένου ότι ένα ζευγάρι περνάει το κομβικό σημείο της σχέσης στα 1.5-2 χρόνια, καλό θα ήταν να έχεις αυτό το χρονικό πλαίσιο σαν το ελάχιστο χρόνο πριν ζήσεις με τον/την σύντροφο σου.

Τα όνειρά μου κόκκινα, τα όνειρα σου άσπρα. Είναι πολλά τα ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μέσα στη συγκατοίκηση. Από το πόσο διαφορετικά βλέπετε την οργάνωση του σπιτιού, τα οικονομικά, το φαγητό που θέλετε να φάτε, μέχρι το ότι κάποια στιγμή ο ένας, ή και οι δυο, μπορεί μέσα στη μέρα να θέλει να μείνει μόνος του με τον εαυτό του και ο άλλος να τον αναζητά και να θέλει να μοιραστεί τη μέρα του μαζί του. Μη ξεχνάς ότι στη συγκατοίκηση δεν έχει ο καθένας το δικό του σπίτι και μένετε μαζί όποτε έλειψε ο ένας στον άλλο, αλλά γυρνάτε στο ίδιο σπίτι καθημερινά μετά τη δουλειά, μετά από ένταση με συγγενής και φίλους, μετά από μια δύσκολη και αγχωτική μέρα, μετά από έναν δικό σας τσακωμό. Όλα αυτά πρέπει να τα διαχειριστείς όχι απλά μέσα στη σχέση, αλλά μέσα στο ίδιο σπίτι. Άρα όταν θα έχεις θυμώσει/ενοχληθεί με κάτι, θα επιστρέψεις σπίτι και ο/η σύντροφος θα σε δει. Δε μπορείς να κρυφτείς πίσω από το τηλέφωνο ή τα μηνύματα και να κερδίσεις χρόνο για να ηρεμήσεις. Φυσικά όλα αυτά αντιμετωπίζονται αν το ζευγάρι έχει δύναμη και πρόθεση να τα δουλέψει. Χρειάζεται όμως χρόνος μέχρι και οι δυο σας να βρείτε ρυθμούς, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες…

OUR home, sweet home! Το σπίτι είναι και των δυο, άρα και οι υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πριν μπείτε στο σπίτι πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει μεταξύ σας τις αρμοδιότητες του καθενός όσον αφορά τη φροντίδα του σπιτιού αλλά και τα οικονομικά αυτού, που μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πλήγμα στη σχέση αν δεν είναι ξεκάθαρα. Η συνέπεια που πρέπει να έχουν και οι δύο απέναντι σε αυτά που έχουν αναλάβει είναι σημαντική ώστε να κρατηθούν οι ισορροπίες όχι μόνο της συγκατοίκησης αλλά και της σχέσης. Η συνέπεια δηλώνει σεβασμό στον σύντροφο μου. Φυσικά αν ένας από τους δύο έχει δυσκολία είναι καλό να συζητήσει με τον άλλον ώστε να βρείτε μια λύση μαζί. Μην αφήνετε τον/την σύντροφό σας «ξεκρέμαστο». Αυτό θα φέρει θυμό και καυγάδες.

Η συγκατοίκηση είναι μια μοναδική, νέα εμπειρία για κάθε ζευγάρι. Ακόμα κι αν έχεις ξαναζήσει με κάποια/κάποιον πρώην σου, δεν είναι ποτέ το ίδιο. Το κάθε ζευγάρι είναι ένας διαφορετικός συνδυασμός, άλλη χημεία. Σίγουρα η εμπειρία μπορεί να βοηθήσει κι εσένα και τον/την σύντροφο σου, αλλά κάθε συγκατοίκηση είναι ένα νέο ταξίδι στο άγνωστο. Όσο καιρό κι αν είσαι με τον άλλον, όσες φορές κι αν έχεις κοιμηθεί στο σπίτι του κι εκείνος στο δικό σου, ο τρόπος για να υπάρχετε και οι δύο καθημερινά κάτω από την ίδια, κοινή στέγη είναι μία διαφορετική εμπειρία.

 

Αφήστε μια απάντηση