You are currently viewing Τα ταξίδια σας αγχώνουν;

Τα ταξίδια σας αγχώνουν;

Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλοκαίρι και οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, το πλοίο ή και το αεροπλάνο είναι πιο συχνές λόγω μικρών ή μεγαλύτερων εξορμήσεων. Εσείς όμως φοβάστε και αγχώνεστε κάθε φορά που σας προτείνουν μια εκδρομή. Θα είναι το αυτοκίνητο που σας πανικοβάλει η διαδρομή με αυτό ακόμα και μέσα στη πόλη; Θα είναι το πλοίο στο οποίο επιβιβάζεστε και τρέμετε μήπως βουλιάξει; Ή το αεροπλάνο που σας πιάνει η κλειστοφοβική σας τάση και νιώθετε ασφυξία, μαζί με αρκετά ακόμα συμπτώματα;

Fear Travelling

Οι φοβίες που αναπτύσσει κάποιος σε σχέση με τα μέσα ανήκουν στην ομάδα Ειδικές Φοβιές Κατάστασης, κάτω από την ομπρέλα των Αγχωδών Διαταραχών. Ένας άνθρωπος που φοβάται να χρησιμοποιήσει ένα από τα παραπάνω μέσα και ο φόβος του φαίνεται παράλογος και υπερβολικός προς τους άλλους, πάσχει από έντονο άγχος το οποίο δεν συνδέεται απαραιτήτως με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή αν φοβάστε τα αυτοκίνητα και την μετακίνηση με αυτά δε σημαίνει ότι είχατε κάποιο ατύχημα, ή αντίστοιχα με το αεροπλάνο ή το πλοίο. Η συνθήκη στην οποία βρίσκεστε μπορεί να σας θυμίζει μία δύσκολη περίοδο τη ζωή σας ή ένα δυσάρεστο περιστατικό που το έχετε συνδυάσει μέσα στο μυαλό σας με το μέσο που σας φοβίζει χωρίς αυτό απαραιτήτως να έχει λογική εξήγηση και συνειρμό.

Ο φόβος και το άγχος που σας καταβάλουν μπορεί να φαίνεται εξωγήινος στους άλλους αλλά για εσάς είναι μία αίσθηση που πραγματικά είναι ανυπόφορη και πολλή δύσκολη. Τα Σωματικά Συμπτώματα τα οποία νιώθετε είναι συνήθως ζαλάδα, βάρος στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία, μούδιασμα, ή τρέμουλο και μία γενικότερη δυσφορία. Συμπτώματα τα οποία αν συνυπάρξουν την ίδια στιγμή (τουλάχιστον 4 από τα παραπάνω) τότε μιλάμε για μία κρίση πανικού. Μεμονωμένα όμως δεν συντελούν σε μια κρίση πανικού αλλά σε μία ένδειξη υψηλού άγχους.

Ο φόβος σας που σας κατακλύζει γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος όσο αφήνετε το χρόνο να περνά κι εσείς δεν τον αντιμετωπίζετε. Αυτό σημαίνει ότι όταν κρυβόμαστε από κάτι αυτό γίνεται βουνό. Σίγουρα σας επηρεάζει στη ζωή σας καθώς έχετε αρνηθεί όμορφα ταξίδια, σπουδές στο εξωτερικό, επαγγελματικά ταξίδια εντός και εκτός της χώρας, εξόδους και εκδρομές με φίλους, καλοκαιρινές διακοπές σε νησιά και κάθε φορά απογοητεύετε, στεναχωρείτε ή ακόμα και τσαντίζετε το περίγυρο σας, που φυσικά δε μπορεί να σας καταλάβει, ενώ την ίδια στιγμή στεναχωριέστε και απογοητεύεστε κι εσείς για όλα αυτά που θα θέλατε να μπορείτε να κάνετε αλλά σας φαίνονται αδύνατον να τα καταφέρετε.

Το βέβαιο είναι ότι όσο εθελοτυφλείτε απέναντι στο φόβο και το άγχος σας, τόσο αυτά θα μεγαλώνουν και θα γενικεύονται και σε άλλες καταστάσεις της καθημερινότητας σας. Είναι σημαντικό να δείτε άμεσα έναν ειδικό ψυχικής υγείας εξειδικευμένο στις αγχώδεις διαταραχές και να δουλέψετε μαζί του τις σκέψεις αλλά και τις συμπεριφορές που σας βασανίζουν, αντιμετωπίζοντας σταδιακά και με τους δικούς σας ρυθμούς το πρόβλημα σας.

 

Αφήστε μια απάντηση