You are currently viewing Το Άγχος πάει διακοπές;

Το Άγχος πάει διακοπές;

Από την Ίρις Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Στις διακοπές ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και την ρουτίνα. Απουσιάζουμε από την εργασία μας, αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και χαλαρώνουμε αδειάζοντας το μυαλό μας από οποιαδήποτε δύσκολη, πιεστική σκέψη. Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν συνήθως είναι άνθρωποι που έχουμε επιλέξει να έχουμε κοντά μας, με τους οποίους νοιώθουμε ηρεμία και ασφάλεια. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να ξεκουραστούμε και να διασκεδάσουμε και φυσικά οι έγνοιες και το άγχος της καθημερινότητας αλλά και ότι μας πιέζει βγαίνουν τελείως από το μυαλό μας.

woman in water

Το ίδιο ισχύει σε κάθε καλή περίοδο της ζωής μας. Όταν όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, τότε κι εμείς νοιώθουμε πιο δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υψηλό άγχος που σχετίζεται με συγκεκριμένες συνθήκες στη ζωή τους. Άνθρωποι που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές όπως, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, διαταραχή πανικού, ειδικές φοβίες, κ.α., νοιώθουν πολλοί πιο δυνατοί κι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και να βρεθούν σε συνθήκες που, σε άλλη φάση, τους αγχώνουν. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν εκδηλώνουν άγχος, αλλά ότι είναι πιο δεκτικοί και με περισσότερη αποφασιστικότητα να βρεθούν σε συνθήκες που τους αγχώνουν. Για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται να χρησιμοποιήσει το μετρό και που εκδηλώνει υψηλό άγχος έως και κρίσεις πανικού όταν βρίσκεται μέσα σε αυτό, μπορεί να καταφέρει να ταξιδέψει με το μετρό λίγες στάσεις χωρίς να νοιώσει τόσο άγχος και χωρίς να παρατηρήσει συμπτώματα κρίσεων πανικού.

Αυτή είναι μια από τις «παγίδες» που πέφτουν τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Όταν η ζωή κυλά ήρεμα και με όμορφες συνθήκες τότε έχουμε καλύτερη ψυχολογία, άρα νιώθουμε και πιο δυνατοί για οτιδήποτε χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Στη περίπτωση που ένας άνθρωπος γνωρίζει ότι βιώνει υψηλό άγχος λόγω κάποιας φοβίας που έχει, είτε βρίσκεται σε θεραπεία, είτε ξέρει ότι θα έπρεπε να λάβει βοήθεια και δεν το έχει κάνει, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι μία καλή περίοδος στη ζωή που τον κάνει δυνατό να αντιμετωπίσει με λίγο παραπάνω σθένος τους φόβους του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους ξεπερνά, δε σημαίνει ότι τα προβλήματα του λύθηκαν μαγικά και θα μπορέσει να ξεπεράσει εντελώς τη φοβία που τον βασανίζει καιρό.

Είναι πολύ όμορφο να νοιώθουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας μόνοι μας, καθώς και το άγχος που τους συνοδεύει και είναι θεμιτό να το προσπαθούμε και να το επιδιώκουμε. Δυστυχώς όμως ένας άνθρωπος που έχει αφήσει τις φοβίες του να τον επιβαρύνουν και ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν δύναται να τις αντιμετωπίσει χωρίς τη βοήθεια του ειδικού.

Οι καλές περίοδοι, όπως αυτές των διακοπών, μπορεί να λειτουργήσουν παραπλανητικά καθώς η χαλαρωτική και δίχως άγχος διάθεση ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και η απουσία των φοβογόνων ερεθισμάτων που υπάρχουν στην καθημερινότητα μειώνει τον φόβο, άρα και το άγχος.

Με την επιστροφή όμως στην καθημερινότητα οι φοβίες φουντώνουν και το άγχος επιστρέφει. Έτσι με την πρώτη δυσκολία και πίεση που βιώνει το άτομο στην ζωή του νοιώθει πως πάλι καταρρέει και συνειδητοποιεί, με μεγάλη απογοήτευση, πως οι φόβοι του είναι ακόμα εδώ.

Η μεθοδική και σωστή αντιμετώπιση των φοβιών που σας διακατέχουν έρχεται μέσα από μία δομημένη θεραπεία με τον ειδικό ψυχικής υγείας και είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές.

 

 

Αφήστε μια απάντηση